5fd91f2c38f26

Artiklar

Lista: Här är de svenska skidorternas största nyheter!

Snön vräker ner och flera av Sveriges skidorter är några dagar ifrån att öppnamed massor med nyheter. Åka skidor har listan över alla nyheter, från Isaberg i söder till Kittelfjäll i norr.

Text: Mattias Björklund • 2016-11-09 Uppdaterad 2016-11-09

Branäs – lång carvingbacke och mer skoj för de små

Inför säsongen 2016/2017 satsar värmländska Branäs på fler nedfarter och bättre snösystem. Direkt under expressliften Medvinden i det södra området öppnar en helt ny nedfart. Branäs utlovar en bred backe med blå-röd lutning för perfekta carvingsvängar. Backen kompletteras med ett automatiskt snösystem för att säkra optimal snöproduktion och en tidig öppning av nedfarten. I förra årets nyhet Nintendo Land installeras snösystem för att attraktionen skall kunna öppnas samtidigt som resten av anläggningen. Fler attraktioner med ljud och ljus installeras och en scen för shower byggs i höjd med grillplatsen.

Säsongspremiär: fredagen den 22 december.

Hovfjället – liftnära boende och mer snö i backarna

Värmländska Hovfjället har satsat på nytt, liftnära boende till säsongen 2016/17. Till premiären står 17 toppmoderna hus med ski-in ski-out och utrustning i form av sovloft, braskamin, bastu och torkskåp. Hovfjället har dessutom investerat i ett utbyggt snösystem och i ny elektronik för anläggningens stollift.

Säsongspremiär: lördagen den 26 november.

Lista: Här är de svenska skidorternas största nyheter!
Idre öppnade totidigt i år, redan den 26 oktober för träningsgrupper. Torsdagen den 15 december räknar man att anläggningen öppnar för allmänheten.

Idre fjäll – rekordtidig premiär och mer boende

Till vintersäsongen 2016/2017 kommer Stiftelsen Idre Fjäll kunna erbjuda ytterligare 100 husvagnsplatser varav 40 platser är belägna på en helt ny camping med ski in-ski out läge. Idre Fjäll har haft en kraftig omsättningsökning de senaste två åren och har en stor efterfrågan på alla typer av boenden. För att möta den ökade efterfrågan investerar anläggningen nu i en helt ny camping som beräknas ha runt 400 platser när den är helt utbyggd.

Den nya campingen byggs på vänster sida av infartsvägen till Idre Fjäll med närhet till längdspår, backar, aktiviteter och service. Det blir ett fantastiskt Ski in-Ski out” läge med en underbar utsikt över fjällen.

Säsongspremiär: Som första skidort i Sverige öppnade Idre redan den 26 oktober för träningsgrupper. Torsdagen den 15 december räknar man att anläggningen öppnar för allmänheten.


Isaberg – nytt nybörjarområde

Ett nytt nybörjarområde med ett 70 m långt åkband har byggts färdigt under sommaren. Breddning av nedfarten ökar kapaciteten och ger gästerna mer åkutrymme att lära sig åka skidor på.

Säsongspremiär: Ingen uppgift.


Järvsö – större barnområde och utbyggd snöproduktion

Järvsöbacken breddar barnområdet, snösystemet utökas ytterligare för att kunna öka snöproduktionen. För att säkerställa en fortsatt hög kvalitet på barnområden och parken har ytterligare en pistmaskin köpts in. Kvällsåkningen görs om till förlängt öppethållande med skidåkning non-stop från morgon till kväll.­

Säsongspremiär: Ingen uppgift.

Lista: Här är de svenska skidorternas största nyheter!
Till jul öppnar Kittelfjälls Wärdshus i den lappländska skidorten. Wärdshuset, som kommer att drivas av krögaren Jasper Bergström, är placerad vid liften Jan Express och planerar att öppna lagom till julhelgen.

Kittelfjäll – gourmetrestaurang och testcenter för 4Frnt

Lapplands friåkningsmecka har till den här säsongen satsat stort på ett större restaurangutbud. Kålårado Invest har satsat 12 miljoner på en krog i ladugårdsstil, ritad av arkitekt Josefina Nordmark. Kittelfjälls Wärdshus, som ligger vid skidortens östra del och liften Jan Express, planerar att servera sina första gäster under julhelgen. Krögare blir Jasper Bergström som i många år arbetat med Melker Andersson och Markus Aujalay vid etableringen av Fjällpuben i Åre. Menyns inriktning är tänkt att baseras på lokala råvaror och rätterna utlovas bli klassiska med en twist.

Från och med säsongen 2016/17 finns dessutom ett testcenter i Kittelfjäll för friåkningsmärket 4frnt. Det Salt Lake City-baserade varumärket 4Frnt är känt för skidor med fina åkegenskaper, sin egensinniga design och sina egenutvecklade damskidor.

Säsongspremiär: ingen uppgift.

Lista: Här är de svenska skidorternas största nyheter!
I Kläppen invigs lagom till säsongspremiären Dalarnas första gondol. På tre minuter når du toppen. Dessutom har Kläppen byggt tre nya nedfarter.

Kläppen – Dalarnas första gondol och nya nedfarter

Kläppens stora nyhet är Sälens första och Skidsveriges fjärde gondol. Kläppengondolen kommer att starta vid Välkomstcentret intill riksväg 66 med en mellanstation vid Tranantorget där åkare kan kliva på och av för att sedan åka vidare upp till toppen. De 47 gondolerna, som var och en rymmer 10 personer på varsitt eluppvärmt säte, transporterar 2400 personer till toppen per timme.

Tack vare gondolen har Kläppen dessutom byggt om det västra området vilket innebär tre nya nedfarter och ännu mer skidåkning. Kläppens barnområde har dessutom gjorts dubbelt så stort.

Säsongspremiär: fredagen den 9 december.

Kungsberget – 6-stols expresslift och fyra nya nedfarter

Inför säsongen 2016/17 har Kungsberget investerat i en 8-stols expresslift. Kungs8:ans kapacitet är 4000 personer/timma vilket enligt Kungsberget gör den till Sveriges effektivaste stolslift. Liften är 950 meter lång och resan till toppen tar 3 minuter.

Kungsberget får i Kungsberget södra dessutom ett helt nytt skidområde. Bergets södra del får hela fyra stycken kilometerlånga pister i blå-röd lutning. Med två nya släpliftar kommer det nya skidområdet upp i en liftkapacitet på 2000 personer/timma. Det nya skidområdet mäter 16 hektar och ger Kungsberget en ny total åkyta på 68 hektar, en ökning med 35 %.

Säsongspremiär: lördagen den 10 december.

Lista: Här är de svenska skidorternas största nyheter!
Stöten får till säsongen 2016/17 ett helt nytt skidområde med fem nya nedfarter och en 6-stols expresslift som Stöten menar är Dalarnas längsta och Sälens snabbaste.

Stöten – Dalarnas längsta lift och helt nytt skidområde

Till vintersäsongen 2016/2017 öppnar Stöten upp ett helt nytt skidområde ovanför Soltorget. En ny miljövänlig 6-stols express-lift, Dalarnas längsta och Sälens snabbaste, transporterar upp skidåkarna till fem nya nedfarter. Svårighetsgraden på nedfarterna är till största del gröna och blåa. På toppen anläggs dessutom en ny skiroute, en markerad och kontrollerad offpistnedfart.
Stötens Adventurekoncept, nio olika arenor med bland annat funpark, airbag för hoppträning oh skicrossbana, får ett tillskott i form av en slalombana med automatisk tidtagning.

Säsongspremiär: torsdagen den 15 december.

Sälen – automatiska kameror filmar tricken i parken

Nytt barnområde öppnar vid foten av Johanbacken i Lindvallen och Valleberget byggs ut med nytt rullband. Samtliga Skistardestinationer i Sälen; Hundfjället, Tandådalen och Lindvallen har dessutom fått en utbyggd snöproduktion.
Liksom i Vemdalen lanseras en ny filmtjänst i Sälens snow parks. Efter att åkarens skipass lästs av vid infarten till parken filmar sedan fasta kameror åket. Inom några minuter har filmen laddats upp på åkarens Myskistar-profil. Där kan man titta på sitt åk, spara filmerna och sprida sina tricks till kompisar via sociala medier.

Säsongspremiär: ingen uppgift.

Lista: Här är de svenska skidorternas största nyheter!
På Hamra byggs Tänndalens nya 6-stolslift med eluppvärmda säten som invigs i december.

Tänndalen – 6-stolslift och utbyggt barnområde

I december invigs Tänndalens nya sexstolslift på Hamra. Den nya liften har en kapacitet på 2 600 skidåkare i timmen. Det är en snabbgående lift där åktiden till toppen blir cirka tre minuter. Liften kommer att utvecklas i två faser, först med eluppvärmda säten. Till nästa år får liften även vindskydd.

Tänndalen har även investerat i en ny släplift som transporterar åkare till det utbyggda barnområdet i Hamra. Dessutom har skidorten byggt en helt ny park för alla som gillar att testa tricks.

Säsongspremiär: preliminärt den 18 november i Buskvallen.

Vemdalen – förbättrad kvällsåkning och utbyggd snöproduktion

Björnrike får belysning i storslalombacken vilket ger goda möjligheter till effektiva kvällspass i backen. En ny filmtjänst lanseras i Vemdalens snow parks. Efter att åkarens skipass lästs av vid infarten till parken filmar sedan fasta kameror åket. Inom några minuter har filmen laddats upp på åkarens Myskistar-profil. Där kan man titta på sitt åk, spara filmerna och sprida sina tricks till kompisar via sociala medier. I Björnrike öppnar Sameland mitt i barnområdet. Där berättar samer om sin kultur och sin roll i Härjedalens utveckling. Renkött och fisk, lagade över öppen eld, serveras och skidande besökare får möta renar på nära håll. Vemdalen har fått en utbyggd snöproduktion med fler snökanoner. Dessutom lanseras även Valles skidskola för alla barn mellan 3 och 9 år.

Säsongspremiär: fredagen den 11 november.

Åre – nytt koncept för kvällsskidåkning och utbyggd snöproduktion

Ny kvällsskidåkning för familjer. Ljusprojiceringar, musik och snögubben Valle följer med på en slinga ned från VM-platån. Även Åres snow parks får en ny filmtjänst. Efter att åkarens skipass lästs av vid infarten till parken filmar sedan fasta kameror åket. Inom några minuter har filmen laddats upp på åkarens Myskistar-profil. Där kan man titta på sitt åk, spara filmerna och sprida sina tricks till kompisar via sociala medier. Dessutom utbyggd snöproduktion till säsongsstarten.

Säsongspremiär: ingen uppgift.

 

Lista: Här är de svenska skidorternas största nyheter!
De flesta svenska skidorter fortsätter att investera i ännu större och effektivare system för snöproduktion. Sälendestinationerna Hundfjället, Tandådalen och Lindvallen är inget undantag. Här blir det mer snö snabbare producerad säsongen 2016/17.

Kläppen satsar stort – bygger gondol


Nytt friåkningsområde ska skapa nya friåkningsstjärnor


8 skidorter nära dig


Text: Mattias Björklund • 2016-11-09
ArtiklarNyheterSkidorterÅreBranäsKittelfjällKläppenSälen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top