Corrugated i norra Yukon. Ett åk som bara körts en gång tidigare.

Tsirku – Stupbranta åk i Kanadas avlägsna vildmark

Sherpas Cinemas senaste alster Tsirku visar en skidexpedtion till norra Yukon i Kanada. Till berg där få människor satt sin fot, och belag förut.

Text: Tobias Liljeroth • 2016-11-10 Uppdaterad 2016-11-10

“Du söker och utforskar i jakten på sådana här saker som inte gjorts förut. Corrugated är en av de svåraste platserna i världen att nå, och bara en handfull människor har gjort det.” – Sam Anthamatten 

Tsirku är en film i tre delar från Sherpas Cinema. Den handlar om snowboardåkaren Ralph Backstrom och skidåkarna Hadley Hammer och Sam Anthamatten som drar ut i vildmarken för att ta sig an det ökända åket Corrugated vid Tsirkuglaciären. Beläget djupt inne Saint Eliasbergen där Alaska, British Columbia och Yukon möts, är det ett ställe som få skid- och brädåkare besökt. Ingen enkel uppgift.

Expeditionen inleddes med en skoterfärd på 60 kilometer, tvärs över en gigantisk glaciär pepprad med glaciärsprickor, seracer, hårda vindar och lavinzoner. Resan dit var minst lika hård som slutdetinationen. Teamet anlände till Haines Pass i norra BC 1:a april 2016. Men på grund av konstant skiftande väderlek tog det dem två veckor att förflytta all sin utrustning, förnödenheter och bränsle till bascampet på Tsirkuglaciären innan de kunde, efter en hel dags kämpande, nå toppen av åket.

Corrugated kördes första gången av snowboardåkarna Jeremy Jones, Xavier de le Rue och Ryan Bell i filmen Deeper från 2010.

Jérémie Heitz tänjer på gränserna i ny trailer


Klassikern: JP Auclairs gatujibb


Brant och djupt med Mark Abma


Text: Tobias Liljeroth • 2016-11-10
Hadley HammerJohnny CollinsonKanadaSam AnthamattenSherpas CinemaThe North FaceVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top