Storslagna berg i Sunnmørsalperna. Foto: Nuit de la Glisse

Wille Lindberg laddar inför Nuit de la Glisse

Nu på fredag är det Sverigepremiär för Nuit de la Glisses storfilm Don't Crack Under Pressure. Åka Skidor tog ett snack med filmens enda svensk, Wille Lindberg.

Text: Tobias Liljeroth • 2016-11-29 Uppdaterad 2016-11-29
Wille Lindberg laddar inför Nuit de la Glisse

På fredag är det dags för Sverigpremiär för Don’t Crack Under Pressure – Season Two, årets storfilm från det franska filmbolaget Nuit de la Glisse. Filmen kommer att visas på fyra orter i Sverige, i Stockholm på fredag och i Göteborg, Malmö och Umeå på måndag. Kolla in filmtrailern längst ner i artikeln och hur du kan vinna två biljetter till premiären i Stockholm.

Åka Skidor tog ett snack med filmens svenska åkare, Wille Lindberg. Den trefaldiga NM-vinnaren och FWT-åkaren bestämde sig för att resa till filminspelningen vid den norska västkusen på ett något annorlunda sätt, med egen segelbåt.

Ok, Wille. Berätta lite om Nuit de la Glisse.

Det finns ju sjukt många infallsvinklar. Jag kan berätta lite om Thierry Donard som är grundaren och producent för filmerna. Han flydde hemifrån när han var 15 år och drog till Chamonix. Där utbildade han sig till bergsguide och kom senare med i franska landslaget i utförsåkning. Han är en karaktär som inte går någon förbi. Han har upplevt och uppnått mer än vad många gör på flera livstider. Det är helt omöjligt att prata om Nuit de la Glisse och inte nämna något om Thierry. Filmerna handlar om extremsportsutövare som följer sina drömmar men bakom kameran står en galen fransman som är minst lika passionerad. Hade jag fått välja så hade jag gjort en tv-serie om Thierry när han spelar in sina filmer. Att filma med honom och hans team är så sjukt speciellt, det är både roligt och oroligt på samma gång. Ofta är det ett organiserat kaos under filminspelningarna, det känns ofta som om jag är i en låtsasvärld. ”Det där hände precis inte” är en tanke som dykt upp mer än en gång.

Wille Lindberg laddar inför Nuit de la Glisse
Wille tog båten till Norge. Foto: Nuit de la Glisse

Hur hamnade du där egentligen?

Första gången jag filma med dom var våren 2013 i Chamonix. Det hela visade sig vara en Try out där Thierry hade anordnat en filmshoot för se om jag var den nya killen som han letade efter. Det första jag får höra när jag kommer till inspelningsplatsen är att Kaj Zackrisson filmade på facet jag skulle åka på 2005. Theirry undrar nyfiket med en fransk-engelsk dialekt om jag kan åka fortare än Kaj. Det är svårt att åka fortare än Kaj tänker jag! Det gick bra den dagen då Thierry i alla fall blev tillräckligt imponerad över mina skidfärdigheter i de dåliga förhållandena. Men det var ju perfekta förhållanden för en svensk friåkare som är vana med islandningar i flatljus uppe i Riksgränsen.

Wille Lindberg laddar inför Nuit de la Glisse
Thierry Donard. Foto: Nuit de la Glisse

Och sedan blev du kvar i gänget?

Japp! Sedan dess har vi filmat på ställen i Alperna som få fått tillgång till. De senaste tre åren har vi avslutat med att filma uppe i Norge, i Ålesund.

I år bestämde jag mig för att segla dit istället för att ta flyget. Jag kände att Freeride World Tour inte längre inspirerade mig på samma sätt som förut och ville hitta ny energi till skidåkningen. Så ski & sail blev min grej, en idé som jag helt enkelt bestämde för göra till verklighet. Jag kunde ingenting om segelbåtar för 1,5 år sedan. 28 mars 2016 gav jag mig iväg ut på Nordsjön i en 31-fots långkölad båt från 1969. Nu i efterhand hade jag alldeles för lite kunskaper för att korsa Norska havet! Men det gick ju bra, hehe. Jag startade i Varberg och hann avverka hela Norges västkust upp till Ålesund där jag mötte upp med Nuit de la Glisse-gänget och filmade under två veckors tid.

Wille Lindberg laddar inför Nuit de la Glisse
Wille filmar Loic Collomb-Patton. Foto: Nuit de la Glisse
Wille Lindberg laddar inför Nuit de la Glisse
Foto: Nuit de la Glisse

Och Norge är ju inte det sämsta om man vill åka skidor på stora berg…

Inte direkt. Förhållandena som vi hade var utöver det vanliga, en meter nysnö och ett flygtillstånd i ett område som annars ingen kommer till. Under en dag fick vi förhållanden som annars bara kan ses i Alaska. Personligen har jag aldrig åkt så stora berg. I år kände jag mig helt enkelt redo att gå upp på ett snäpp störa linjer. Jag har mycket att tacka Matt Annets, snowboard åkaren i filmen som har 11 filmer under sitt bälte. Under fyra år med Nut de la Glisse har jag sett hur hann approchear de större linjerna. I år var det min tur…

Wille Lindberg laddar inför Nuit de la Glisse
Nuit de la Glisse fick ett sällsynt tillstånd för heliskiing i Norge. Foto: Nuit de la Glisse
Wille Lindberg laddar inför Nuit de la Glisse
Karsten Gefle. Foto: Nuit de la Glisse

Hur gör du då för att vinna en biljett till Sverigepremiären den 2 december på biograf Skandia i Stockholm (Drottninggatan 82)? Enkelt. 

1. Gilla @devoldofnorway på Facebook och Instagram för att vara med i utlottningen.

2. Tävla genom att skicka ett meddelade med namn och e-postadress till New Element på Facebook https://www.facebook.com/newelementscandinavia OBS! Skriv ”Åka Skidor” i meddelandet så vet vi var det kommer ifrån.

Vinnarna dras torsdag kväll och meddelas via e-post.

My life – nytt avsnitt med Wille Lindberg


Video: Wille Lindberg om livet som freeride-stjärna


Text: Tobias Liljeroth • 2016-11-29
NorgeNuit de la GlisseSunnmöreVideoWille Lindberg

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen