Chacaltaya, en gång världens högst belägna skidlift.

Världens högst belägna skidlift

En gång i tiden var Chacaltaya i Bolivia världens högst belägna skidlift. Sedan försvann glaciären. Men då och då går det fortfarande att ta några svängar. 5 395 meter över havet.

Text: Gunnar Andersson • 2016-12-13 Uppdaterad 2016-12-13

Chacaltaya i Bolivia var länge världens högst belägna skidlift, liksom den som låg allra närmast ekvatorn, men planetens uppvärmning har dessvärre förpassat anläggningen till historien.
Åkningen på Chacaltaya ligger hela 5 395 meter. På samma höjd som baslägret på Mount Everest och ändå bara 30 kilometer norr om storstaden Las Paz.

Liften som tidigare snurrade där skapades redan 1938 av ett gäng entusiaster i Club Andino Boliviano med bland andra svensken Stig Rydén som var forskare på Etnografiska museet i Stockholm med arkeologisk och etnografisk inriktning på Sydamerikas indianer.

Ursprungligen höll man öppet om helgerna mellan november och mars, men den lilla glaciären på berget försvann helt 2009.  

Liften var ett innovativt hembygge, där ett rep drevs av en bilmotor med tillhörande chassi och fälgar. Varje åkare fick en metallkrok som man häktade fast på repet och som sedan satt knutet kring kroppen under skidåkningen. Liften var lika snabb som notoriskt svårhanterlig och gav 200 meters fallhöjd.

En amerikansk åkare som skidade där 1984 berättar att han då hyrde anläggningens längsta skidor, ett par gamla Dynastar som var 185 centimeter långa och som saknade en stor bit av stålkanten. Efter tio åk kröp han tillbaka till taxin, där han omedelbart svimmade av syrebrist.

Ifall det finns tillräckligt med snö, vilket tyvärr inte inträffar alltför ofta, går det fortfarande att få ett par svängar vid Chacaltaya.

Club Andino Boliviano arrangerar bussturer från La Paz och den intilliggande bergshyttan används ännu flitigt för acklimatisering av alpinister och vandrare. Där finns 20 bäddar och man serverar lätt uppiggande kokabladste mot höjdsjuka. Vyn över miljonstaden La Paz är dock fortsatt lika storslagen.

Kika in filmen här nedanför. Den visar inte Chacaltayas minst sagt speciella lift. Men en hel del andra säregna liftkonstruktioner från hela världen.

Bolivia – Chacaltaya och Dödens Väg


Förstaåk och skidäventyr i Bolivia


Världens 10 bästa liftar


Text: Gunnar Andersson • 2016-12-13
Sydamerika

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen