Mikaela Shiffrin efter fullbordad succé i världscupen i Semmerling.

Shiffrin jagar giganterna

En ung amerikanska är på god väg att krossa rekorden i den alpina världen. Med 26 världscupsegrar har Mikaela Shiffrin tagit upp jaken på Vonn och Stenmark.

Text: Mattias Björklund • 2017-01-02 Uppdaterad 2017-01-02

När Mikaela Shiffrin den 29 december 2016 höjde armarna på toppen av prispallen i österrikiska Semmerling efter avslutad världscuptävling i slalom var hon historisk. Med sina två storslalomsegrar dagarna innan hade hon tagit tre raka världscupsegrar. Det hade ingen kvinnlig alpin skidåkare mäktat med sedan Vreni Schneider vann Mellaus slalom i januari 1989.

Med Semmerling-succén kunde Shiffrin dessutom förlänga sin obesegrade svit i slalomcupen. Där har hon vunnit alla slalomtävlingar hon ställt upp i sedan februari 2015, totalt 12 stycken.

Med sina 26 världscupsegrar kan Mikaela Shiffrin på allvar börja jaga två giganter i pjäxor. Tills nu har Shiffrin befunnit sig i skuggan av Lindsey Vonns superstjärnestatus och jakt på Ingemar Stenmarks rekord på 86 världscupsegrar. Lindsey Vonn står på 76 segrar hittills men i Vonns frånvaro på prispallarna och Shiffrins supersalomresultat är det nu Shiffrin de alpina strålkastarna intensifieras mot.

Det är lätt att glömma bort men Mikaela Shiffrin är bara 21 år gammal. Född 1995 i alpinmeckat Vail i Colorado in i en familj av alpina raceåkare var det liksom aldrig snack om vad hon skulle bli i framtiden.

Redan från unga år har hon krossat rekord på löpande band. Som 17-åring vann hon sin första världscupseger 2012 i Åre och sedan har det bara fortsatt i ett våldsamt tempo. Till dags dato har hon alltså samlat på sig 26 världscupsegrar, tre totalsegrar i slalomcupen, två VM-guld och ett OS-guld. Sa vi förresten att hon bara är 21 år?

Men det som kanske är mest imponerande med Shiffrin är hennes förmåga att nästan aldrig tappa greppet och göra misstag.
Hon verkar snudd på oberörd av press utifrån, hon bara kör och vinner som om det vore den mest naturliga saken i världen – och är hon ur form hittar hon ändå ett sätt att stå överst på pallen när dagen är slut. Det ultimata tecknet på en äkta vinnare och något som för tankarna till den störste av alla, Stenmark.

Hennes enda bakslag hittills i karriären var en knäskada som förstörde stora delar av säsongen 2015/2016 och som lät svenska Frida Hansdotter ta hem slalomcupen framför hennes skidspetsar. Men Shiffrin lät sitt onda knä läka i lugn och ro, sopade hem sin första tävling i comebacken och vann alla fem tävlingar hon ställde upp i under säsongen.

I och med slalomsegern i österrikiska Semmering leder Shiffrin den totala världscupen med 215 poäng. Det är alltså inga högre odds på att Mikaela Shiffrin i vår tar sin första totalseger någonsin i världscupen.

Ingemar Stenmark – slalomkungen från Tärnaby


Oslagbara Vonn


Text: Mattias Björklund • 2017-01-02
Lindsey VonnUSAVärldsrekord

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen