Riksgränsen är ett av områdena som täcks av Naturvårdsverkets lavinprognoser. Foto: Markus Alatalo

Artiklar

Naturvårdsverket drar igång svenska lavinprognoser

Med mycket snö i terräng kommer ökad försiktighet. Kunskap är allt när du rör dig i lavinterräng. Naturvårdsverket drar sitt strå till stacken för säker skidåkning med dagliga lavinprognoser för tre av fjällens mest populära områden.

Text: Tobias Liljeroth • 2017-01-21 Uppdaterad 2017-01-21

Alla som någon gång följt lavindebatten i svensk media vet att tonläget ofta kan bli ganska ensidigt, sensationsartat och ibland även ganska infekterat och dömande. Men i takt med en ständig ökning av antalet skidåkare som rör sig i offpistterräng och går på topptur, utsätter sig allt fler även för en ökad lavinrisk.

Samtidigt har vi även sett ett ökat risktagande bland Sveriges skidåkare, en ökad trafik på våra favoritåk gör ju även att de tenderar att bli åkta tidigare efter snöfall och uppspårade fortare. En utveckling som skyndats på av mer lättåkta skidor, den rådande toppturstrenden, och inte minst, den sociala pressen som skapas via sociala medier.

Som ett led i att skapa en ökad medvetenhet kring laviner och säker färdsel i fjällen erbjuder Naturvårdsverket sedan något år tillbaka dagliga lavinprognoser för de tre områden i fjällen som ser högst trafik av offpiståkare: Årefjällen, Hamavan och Riksgränsen 

De dagliga rapporterna uppdateras varje dag på sajten lavinprognoser.se ihop med aktuella väderprognoser samt en del generalla tips för hur man rör sig i lavinterräng. Sajten kommer även att kompletteras med infoskyltar relevant information vid några populära så kallade backcountry gates i Åre och i Nuolja Offpist i Abisko.

Åka Skidor applåderar alla initiativ att utbilda och banka lite kollektivt vett i skallen på landets offpiståkare.
Men som vanligt, det slutgiltiga ansvaret att tolka den här informationen och göra en slutgiltig bedömning är alltid ditt eget. Men det är en bra hjälp på vägen till bättre beslut på fjället i vinter, och den hjälpen vill vi att du tar åt dig. Vi vet att vi kommer att göra det.

Lavinprognoser
Områden
• Åre/Bydalen/Storulvån
• Hemavan/Tärnaby
• Abisko/Riksgränsen/Björkliden
• Funäsfjällen (från februari 2017)

Uppdateras
Dagligen från 12 januari-1 maj, 2017.

lavinprognoser.se


Text: Tobias Liljeroth • 2017-01-21
ArtiklarSkidorterAbiskoÅreBjörklidenFunäsdalenHemavanLavinsäkerhetRiksgränsenTärnaby

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen