Nära och säker offpist för skidåkare i alla åldrar är ett av Björklidens kännetecken. Foto: Mikko Nikkinen.

Artiklar

Björkliden öppnar och bjuder på fest

Nu är det bara dagar kvar – tills klassiska Björkliden öppnar upp hela sitt system. För att fira det blir det stor öppningsfest med massor av skidåkning och party.

Text: Mattias Björklund • 2017-02-02 Uppdaterad 2017-02-02

I nästan hela Sverige är skidsäsongen i full gång. Högst upp i norr finns två klassiska skidorter som vilat på hanen. Riksgränsen öppnar den 24 februari men i helgen är det stort öppningskalas i grannorten – klassiksa Björkliden. Anläggningen har haft smygöppet i delar av systemet och på lördag öppnas hela systemet för att sedan hålla öppet varje dag fram till långt in i våren.

Tajmingen kunde inte vara bättre. Björkliden har just nu ett snödjup på 105 centimeter och mer av den vita varan faller i detta nu. Det fina med Björkliden är skidåkning på i Sverigemått hög höjd. Orten med sina 20 fast boende ligger på 420 möh. Ta 1675 meter långa Kåppasliften till toppen i systemet och du får Sveriges tredje högsta fallhöjd att tuta ned för. Dessutom: en obeskrivlig känsla i kroppen när du åker ned mot Torneträsk med Lapporten tronande i fjärran.

Björkliden öppnar och bjuder på fest
Utsikten från Björkliden över Torne träsk och med Lapporten i fjärran är minst sagt magisk.

Björklidens system erbjuder 23 olika pister samt stora ytor av offpist i olika svårighetsgrad. De lappländska fjällen är alltid nära. I bakgrunden av systemet tronar topparna Kåppastjårro (1316 möh), Pajep Kåppastjåkka (1410 möh) och Låktatjåkka (1404 möh). Dessutom utgår rösade leder från Björkliden till bland annat Låktatjåkkastugan, Sveriges högst belägna fjällstation (1228 meter över havet) och över Kårsavagge till Abiskojaure i Abisko nationalpark.

För att fira premiärhelgen i Björkliden arrangerar anläggningen öppningsfesten Hejsnö! för skidälskare i alla åldrar och på alla nivåer kommande helg. Arrangörerna beskriver det själva så här: ”Hejsnö! är en kärleksförklaring och välkomstfest för vintern, en musik- och vintersportfestival som kickar igång säsongen i Kirunafjällen.”

Bland godbitarna i det digra programmet plockar Åka Skidor ut: Öva dig med tranceiversök, åk med på kombinerad pist- och offpistguidning med erfarna guider och tävla i slalom. Passa också på att testa årets skidnyheter, stort testcenter finns under helgen. För de mindre åkarna anordans tävlingar och dessutom kommer maskoten Fjälle upp och busar och åker skidor ihop med de små.

Det blir så klart afterski med ös, det borgar Kiruna Kickers för. På kvällarna ser artister som Michel Dida och punkrockarna i Dead Cobras till att alla skidåkare håller sig vakna långt in i den lappländska natten.

Komplett program för öppnignshelgen och all annan information om Bjökliden finns här.

Följ artistsläpp och annan info om festivalen på Instagram @hejfest & på Facebook Hejfest.

Inspirationsfilm nedan: åkning i Svarta Björn, Björkliden!

Björkliden öppnar och bjuder på fest
Sveriges tredje högsta fallhöjd och 23 pister mitt i den lappländska fjällvärlden – Björkliden i en liten ask.

Arktiska turer i Björkliden


Riksgränsen & Björkliden förlänger vintern


Heliskiing i midnattssol


Text: Mattias Björklund • 2017-02-02
ArtiklarSkidorterBjörklidenFriåkning

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen