5fd91eb094065

Artiklar

Åre Ski Finals – missa inte fyra dagars tävling & fest

Om en vecka brakar Åre Ski Finals igång. Under fyra dagar ska det avgöras vilka som bäst hanterar puckel, skicross, parallellslalom och längdsprint. Med deltagare som Victor Öhling Norberg, Axel Bäck och ett Team Åka Skidor på startlinjen ser det mer spännande ut än någonsin.

Text: Mattias Björklund • 2017-04-19 Uppdaterad 2021-08-19

Traditionsenligt samlas puckelpiskare, slalomexperter och inte minst, skidälskare, till en fantastisk säsongsfinal i Åre under Valborgshelgen för att mäta krafterna i den snösprutande och ölskummande tävlingen Åre Ski Finals. På fyra dagar ska lag om tre åkare mäta sina krafter i de fyra skidgrenarna puckel, skicross, parallellslalom och en lite udda fågel i sammanhanget men samtdigt publikfriande gren – en längdsprint.

Idén om Åre Ski Finals kommer från den anrika tävlingen Åre Skiweek som genomfördes med pompa och ståt under 80- och 90-talet. Tävlingarna sker på dagarna och firandet av dagens vinster sker på kvällarna där Åres restauranger och nattklubbar avlöser varandra med säsongsavslutningar.

Skideliten blandades med säsongarna i en kamp om att bli individuellt bäst, Mr och Ms Ski. Men ärligt talat är det nog lagtävlingen det slår mest gnistor om och som drar upp mest mungipor.

Åre Ski Finals – missa inte fyra dagars tävling & fest
2/3 av årets Team Åka Skidor. Olle och Carl Regnér får i år sällskap av Oskar Björk istället för Peter Nilsson (i mitten).

I Åre Ski Finals blandas verkligen åkdisciplinerna lika mycket som de tävlande. I år får de tävlande tampas med olympiska freestyleåkare, segrare i X-games och inte minst – en nyligen korad världsmästare i skicross.

För det är precis det som lag Åreguiderna, med allroundkaren Philip Harlaut och längdspecialisten Jesper Johnsson, gjort. För att lyfta laget från 2016 års 14:e plats har man kontrakterat ingen mindre än – guldmedaljören i skicross från VM 2017, Victor Öhling Norberg. Snacka om att ha fixat minst en klar grenseger, eller? Blir intressant att se vad VÖN kör för tricks när det ska rejsas mot Per Spett, lag Werséns och inte minst, förra årets slutsegrare lag Strandvägen 1, som ska kör för att försvara sin titel med samma uppställning som 2016.

Åre Ski Finals – missa inte fyra dagars tävling & fest
Åre Ski Finals är tajta race i fyra discipliner.

Vinnarna 2016 hittade nyckeln till seger i Åre Ski Finals. För var det något som laget, med Zack Monsén, Måns Fors Källstrand och Nils Wersén, förkroppsligade 2016 var det jämnheten. Man vann ingen gren men föll aldrig igenom. Det gjorde att man kunde hålla undan till tvåan Team Åre 2019, med suveräne totalsegraren Mattias Rönngen, med extremt liten marginal och fyra poäng.

Förra årets segrare i damklassen var överlägsna alla. Med två norska freestyleess; segrarinnan i X-games 2012 Marte Gjefsen och OS-åkarna från Sotji 2014 Wessel Hedwig och Vancouver 2010 Julie Jensen, som slutade åtta i Kanada, kunde ingen utmana på allvar. Självklart hoppas vi på mer blågul konkurrens mot de blåröda under Ski Finals detta år. 

Anmälan är fortfarande öppen. Så ta tillfället i akt och anmäl ett lag, herr eller damklass. Och ska ni rå på VÖN, Axel Bäck, ett norskt dream team eller för den delen Åka Skidors supertekniska team med friåkarbröderna Carl och Olle Regnér samt kryddad med snabbe, multiduktige Oskar Björk, tänk allround, multitalang och hög lägstanivå.

Du anmäler ditt lag till Åre Ski Finals här.

Åre Ski Finals – missa inte fyra dagars tävling & fest
Längdskidmomentet innebär oftast de svettigaste uppgörelserna liksom de största krascherna.
Åre Ski Finals – missa inte fyra dagars tävling & fest
I 2016 års upplaga ledde norska Hedvig Wessel, som håller i skumpan, efter puckelpist. Till slut blev ändå Ylva Stålnacke, Team Åre 2019, för svår.
Åre Ski Finals – missa inte fyra dagars tävling & fest
Parallellslalom, en av fyra stenhårda grenar.
Åre Ski Finals – missa inte fyra dagars tävling & fest
Puckelpisttävlingen är en orgie snygga hopp, sköna krasher och mjölksyrefyllda underben. Som puckelpist ska vara.

Åre Ski Finals
Körs 27-30 april.
Tävling i lag med 3 personer, i 4 discipliner och fest i lika många dagar.
Anmälan och all information: areskifinals.com/

Video: Åre Ski Finals – säsongens skönaste tävling


Här hyllas Ludvig Fjällström för sitt vinnaråk


Vårvintern är toppturarens dröm – stor guide


Text: Mattias Björklund • 2017-04-19
ArtiklarÅreÅre Ski FinalsCarl RegnérOlle RegnérTeam Åka Skidor

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top