Riksgränsen har 210 centimeter snö i terrängen och mer är på väg.

Artiklar

Massivt snödump över Riksgränsen och Björkliden

Det har dumpat rejält över norra Sveriges skidorter. Riksgränsen har inte haft så här mycket snö på flera år och vid Låktatjåkko fjällstation ovanför Björkliden snöade gästerna bokstavligen inne.

Text: Mattias Björklund • 2017-05-03 Uppdaterad 2017-05-03

Låktatjåkko fjällstations Facebookrapport tisdag 1/5: ”Insnöade dag 2! ❄ Ibland rår vi inte för moder jord. Men de 19 insnöade gästerna skottar snö, badar bastu, dansar på minidisco, bakar med trolldeg, tittar på film, löser korsord, läser böcker, pysslar och målar, myser vid brasan och umgås med varandra. Ikväll kör vi pizzabuffé!”

När Åka Skidor ringer upp har de största snömolnen skingrats och personalen har precis kunnat göra ett passbyte. Om än på ett annorlunda sätt, berättar Ulrika Erwander, tjänstgörande stationsansvarig.

– Framdörren var helt täckt av snö så vi fick gå in bakdörren he he. 

Oj. Hur är det där uppe idag?
– Det är svårt att beskriva. Det är sjukt mycket snö. För alla entusiaster är det kanon. De flesta skulle tycka det är dåligt men vi tycker det är bra sikt. Det är bra sikt i Björkliden. Här uppe blåser det inte så mycket, det är hyfsad sikt på fjället och man ser nästa pinne framför sig längs leden. 

Går det att komma upp till er och åka skidor?
– Absolut. Antingen går man själv 9 kilometer från Björklidens station eller så går det en bandvagn två gånger om dagen på helgerna, en gång på vardagarna. Och så finns ju skoter. Från Låktatjåkka anhalt är det 7,5 kilometer upp till oss.

Massivt snödump över Riksgränsen och Björkliden
En stund till sommaren. Björn Tibell försöker hitta vägen in till värmen på fjällstationen. Foto: Emilia Aasa.

 Hur är terrängen runt stationen? Är det säkert att åka?

– Det beror på var du åker. Att åka turskidor går bra men samtdigt har det varit väldigt lavinfarligt de senaste dagarna. Lavinfaran låg på en fyra i förrgår så det gäller att vara helt uppdaterad på säkerhetsläget och inte chansa. Det har blivit varmt nu, det har snöat och blåst om vart annat. Det är extra viktigt att kolla lavinprognoserna nu!

Hur ser väderprognosen ut de närmaste dagarna? 
– Det ska bli halvklart och småblåsigt. Inte superbt kanske men det blir ingen storm.

Är det helt fullt hos er?
– Ikväll och imorgon finns lediga platser men sista helgen är fullbokad. Sen kan man alltid tälta för en avgift och få använda bastu och dusch. Vill man äta trerätters bör man boka men samtidigt – vi kastar aldrig ut någon på fjället. Det är vårat motto: Vi kan lösa allt!

I Riksgränsen har ett intensivt snöande gjort att man nu har 210 centimeter fluff i terrängen. En färsk prognos från SMHI visar dessutom att mer snö väntas torsdag, fredag och lördag.

Björkliden öppnar och bjuder på fest


Heliskiing i midnattssol


Lapplands mäktigaste skidåkning


Text: Mattias Björklund • 2017-05-03
ArtiklarSkidorterBjörklidenFriåkningRiksgränsenTopptur

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen