När NM i Riksgränsen avgörs för 26:e gången är raggarna aldrig långt borta, som här i form av Rasmus Stegfeldt.

Artiklar

Första finaldagen av NM 2017: tätt i toppen

Vädret, publiken, berget och inte mint – åkarna – var på topp när första finaldagen av NM i Riksgränsen inleddes på tisdagen. Foto: Kajsa Larsson.

Text: Gabriella Edebo • 2017-05-09 Uppdaterad 2017-05-09

Vädret var på topp, någon enstaka sekundmeter östlig vind, ett par minusgrader, knappt ett moln på den klarblå himlen och dags för den första finaldagen på NM i Riksgränsen.

Dagens arena var åket kallat Ravinen på Nordalsfjäll. Under rekningen fick stålkanterna känna på riktigt hårt packad snö (många skulle hänvisa till det som is). I förbifarten kunde man höra självaste Kristofer Turdell uttrycka en viss oro över att tappa fästet och trilla ner på folk nedanför. 

Den ökända mastodontklippan Kaj Zackrisson fått äran att namnge var i år avstängd med anledning av det enorma vindhål som bildats i landningen. Valmöjligheterna på facet var något begränsade och klipporna kallade Klumpen och Klustret var de som var mest populära (om man inte heter Fabian Omne eller Edvin Burman och hittar en alldeles egen linje bland sten och smala rännor).

Första finaldagen av NM 2017: tätt i toppen
Filippa Ring hoppar stort på Klumpen.

Från starten såg man som åkare endast de första ynka fallhöjdsmetrarna innan ravinen i äkta fjäll-anda rullar iväg över kanten och ser ut att försvinna i tomma intet. Inte ens målflaggorna syntes utan bara publikhavet långt där nere i botten. Tävlingens alltid så peppade speakers Julius och Björn hördes däremot hela vägen upp och höll oss nervösa åkare på start uppdaterade om hur det gick för resten av startfältet. Dessutom bjöd Nordalstoppen dagen till ära på kanske världens bästa damrumsutsikt där det kunde lättas på trycket för nervösa stackars blåsor. Samt att i och med att Olle Regnér är skadad (och fått agera domare istället) så har åkarna på toppen hittills fått slippa lukten av spya på toppen i år.

Leverera för att avancera i resultatlistan var det som gällde idag, för skapa sig ett bra utgångsläge inför morgondagens sista finalåk. Många stod där på toppen och var nervösa och längtade mest ner till publiken i solgroparna med kokkaffe och utsökta falafel-burgare…

Först ut i Ravinen var snowboardåkarna där topptrion på damsidan behålls densamma inför det sista åket. Bland herrarna var det en hel del som inte höll sig på benen och poängmässigt har det nu öppnats upp för ett spännande sista finalåk imorgon efter att Anton Forsén tagit över ledningen

Erik Nordin fick det att se otroligt lättåkt ut på sina telislagg, droppade stort, åkte fort och utökade sin ledning rejält.

Första finaldagen av NM 2017: tätt i toppen
Hedvig Wessel och Evelina Nilsson gläds ikapp i målfållan efter starka finalinsatser.

Många krascher blev det för damerna på skidor men den norska puckelfantomen Hedvig Wessel och förra årets vinnare Filippa Ring körde båda i särklass störst av tjejerna på Klumpen rätt i fallinjen och utmärkte sig rejält. Nu delar de båda förstaplatsen och bäddar för en riktigt spännande sista finaldag.

Tysken Konstantin Ottner bidrog inte enbart med lite internationell representation idag utan även ett av dagens mest showiga åk med hela två backflips. Tyvärr med lite knas i landningen på den första utför Klumpen men avdraget i poäng kunde tröstas med jubel från publiken.

En annan publikfavorit blev Lucas Stål Madison som kaxigt nog försökte sig på att landa switch, alltså baklänges, trots det otroligt stökiga outrunnet från Kluster-klippan.

Hugo Scharl klämde in flest hits på ett åk idag av alla och slängde dessutom en 360 utför Klumpen och blev med det tilldelad dagens tredje bästa score. Anton Björklund bidrog med ännu mer jibb och inledde sitt åk med en frontflip på toppen följt av en 360 på en driva, men trillade tyvärr lite halvt mot slutet. 

Första finaldagen av NM 2017: tätt i toppen
Carl Regnér är tvåa i herrar alpint efter första finalpasset.

Bäst återigen idag åkte Kristofer Turdell och Carl Regnér som drar ifrån i totalsammanställningen. Turdell hoppade större än alla andra och landade i särklass bäst på Klumpen för att sedan avsluta med en stor 360 över Klustret. Han fick även det otroligt branta, steniga och isiga partiet högst upp att se orimligt lätt ut. 

Dagens hårigaste ”oh shit”-moment tilldelas Oskar Björk som dundrade in i den branta toppsektionen i överljudshastighet men sedan plötsligt fastnade med skidan där det var som mest exponerat mellan klippor och hamnade baklänges i en sorts omvänd plog-position…

Så fort sista åkare tagit sig i mål rullade finalåkarna ihop sina sittunderlag och stakade bort mot morgondagens sluttning. Att ”Branten” är brant kanske vem som helst kan lista ut, men att den är så bajsibrallanbrant som den faktiskt är kan inte ens åkarna själva föreställa sig. Förrän man ”står här och är livrädd” som ledaren i telemarksklassen Erik Nordin så fint uttryckte det. I jämförelse känns det branta kvalåket numera som en barnbacke, ett lämmelns lekland. 

Men så, precis när pulsen är som högst och stålkanterna kämpar med att få grepp i brantens hårda snö (läs: is) kommer det plötsligt rykten om att finalen är flyttad till ”insteget” istället. Tydligen har delar av åkar-rådet bestående av världstoursåkare och vinnare från tidigare år tillsammans med arrangörerna tagit ett hastigt sistaminuten-beslut att byta face. Surt för alla de åkare som redan rekat Branten och åkt ner från berget för dagen, inte känner rätt folk för att få reda på det i tid och inte hinner upp igen innan liftarna stänger. Samt inte minst för volontärerna som precis flyttat alla grejer med domartält, grill, sjuttioelva flaggor med mera till åskådarplatserna nedanför Branten och nu måste flytta tillbaka allt igen…

Innan dagen är slut väntar nu den prestigefulla och traditionsenliga pingisturneringen nere på Grönan. Det finns som bekant några titlar utöver de skidåkningsrelaterade här på NM att sikta in sig på att ta hem, vinnare av rundpingisen är en och så ska ju såklart den berömda banketten vinnas av någon också… Fortsättning följer på dessa punkter.

Resultat NM Finaldag 1.

Kvinnor alpint
1 Hedvig Wessel 6,23 7,05 13,28
2 Filippa Ring 6,47 6,82 13,28
3 Evelina Nilsson 6,60 6,52 13,12

Män alpint
1 Kristofer Turdell 7,88 7,02 14,89
2 Carl Regnér 7,85 6,90 14,75
3 Nisse Wersén 7,28 6,58 13,86

Alla resultat finaldag 1 hittar du här.

Morgondagen sänds LIVE på SVT play via denna länk! 

Extrema vinnare i Riksgränsen!


Dags för Extrem-NM i Riksgränsen!


Kvalet till NM i Riksgränsen avgjort


Text: Gabriella Edebo • 2017-05-09
ArtiklarCarl RegnérEvelina NilssonFilippa RingFriåkningKristofer TurdellReine BarkeredRiksgränsen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen