Varken flatljus eler pansarhård is stoppade när NM-kvalet avgjordes i Riksgränsen. Foto: Nicklas Blom/SBMC Riksgränsen 2017.

Artiklar

Kvalet till NM i Riksgränsen avgjort

När Scandinavian Big Mountain Championships, eller NM som världens äldsta friåkningstävling kallas i folkmun, inleddes med kval på måndagen i Riksgränsen var det mesta som vanligt. Fostrande väder, härliga satsningar utför bergssidorna och inte minst - hög stämning.

Text: Gabriella Edebo • 2017-05-09 Uppdaterad 2017-05-09

Nästan tvåhundra förväntansfullt nervösa skid-, snowboard- och telemarksåkare befinner sig nu på plats uppe i Riksgränsen för Scandinavian Big Mountain Championships. Självaste ursprungsplatsen för det svenska friåkningsundret där is och flatljus hör till när det är dags för NM-kval.

Med lika utmärkande svengelska som vanligt hälsade tävlingens grundare Robert “Robban” Gustafsson de tävlande välkomna till Riksgränsen och den 26e upplagan av NM, nordiska mästerskapen i extremskidåkning. På åkarmötet informerade han om programmet och övrig matnyttig information inför de kommande dagarna, samt att det (föga förvånande) fanns en viss “risk of flat light” enligt prognosen för måndagens kvalåk.

Mycket riktigt så inleddes friåkningssveriges mest prestigefulla arrangemang med en uppskjuten start på grund av riktigt kass sikt. “Typiskt Riksgränsen-väder” följde sedan under resten av dagen med sol, snöbyar och flatljus om vartannat.

Ett fint lager av pansaris, på sina håll täckt med lite indrevad snö, var det som hälsade inskråade rekare välkomna till kvalfacet kallat Sadeln på Nordalsfjäll. Till skillnad från de flesta andra friåkningstävlingar som är begränsade till enbart visuell rekning nerifrån så är det här tillåtet att skråa in i åket, för att känna på snön och spana in sin linje med klippor och allt på nära håll. Skönt tycker vissa och ett perfekt sätt att skrämma upp sig på enligt andra. För när man står där och kikar över kanten på klippan så känns den så förbannat mycket större, läskigare, isigare och plattare i landningen än den kanske egentligen är…

183 åkare skulle bantas ner till betydligt färre inför två dagar med finalåk. Nervositet, rädsla och spänning hängde i luften när kvalåket sparkades igång med stil av Lucas Stål Madison på sina nyslipade parklagg (som enligt uppgift fick köras arton gånger genom slipmaskinen inne på shoppen för att få till någorlunda vassa).

Kvalet till NM i Riksgränsen avgjort
Eveleina Nilsson stod pall.

Åkarna på världstouren Kristofer Turdell, Evelina Nilsson och Carl Regnér (som precis kvalat till FWT nästa säsong) visade precis hur bra de verkligen är genom att gång på gång prestera och leverera bra åk på ännu ett NM-kval och tog hem topp-placeringarna.

I telemarksklassen var det den unge veteranen Erik Nordin som gjorde bäst ifrån sig, utan att vara helt nöjd med sitt åk.

Snowboardåkarna hade det kämpigt med det isiga underlaget och många försökte sig på att gå stort med varierande allvarlighetsgrad av buttchecks som resultat dessvärre. Utmärkte sig gjorde dock Martin Lundqvist och Jonni Lundgrens stabila åk med bra landningar.

Filippa Ring, fjolårets vinnare på damsidan, körde helt respektlöst rätt in på ett långflyg (ett rätt sällsynt linjeval på damsidan) med totalstomp och full kontroll i landning och outrun.

Kvalet till NM i Riksgränsen avgjort
Kristoffer Turdell höll för friåkningstryck.

Tidigare NM-mästarinnan Karin Stöckel gav även hon sig på långflyget men blev sedan ofrivilligt skickad in i en flatspin 180 av den lömska kompressionen i botten, som skördade många offer under dagen.

Moa Wärvik tog ledigt från skolan och kom direkt från det alpina skidgymnasiet i Järpen till super-g svängar och stort dropp på NM-klippan och visade på stor “Rookie of the Year”-potential.

I herrklassen var det Turdell och Carl Regnér som åkte absolut bäst idag enligt domarna, tätt följda av Nisse Wersén och Elias Henderson på delad tredjeplats. Båda åkte stort och stabilt med utomjordisk kontroll.

Anton Björklund åker i en stadsjacka och gick bland de längsta på långflyget men strulade till landingen lite och fick hoppas på en “great recoveries score high” i äkta hot dog-stil från domarna.

Domarna ville se och skulle premiera kontroll var det sagt vilket kanske var en av anledningarna till att det jämfört med tidigare år var förvånansvärt få krascher och andra galenskaper utom kontroll som försiggick under dagen. Många åkte dock fort, gick stort och som tidigare år på det alltid så populära långflyget var det många som fick ordentligt med luft under skidorna.

Mest och bäst jibb för dagen stod Hugo Scharl för med en 360 ut för långflyget som enligt många kan ha varit den bästa genom tiderna.
Australiensaren Edward John Casey hade en uttalad plan om att se vilsen ut, vilket slutade med att han faktiskt åkte vilse på riktigt på den förrädiskt konvexa fjällsidan.

Titeln “Yard Sale of the Day” går till Nendaz-säsongaren Jonathan Norelius som spred ut sin utrustning över hela berget i takt med att han tumlade ner för åket efter ett hugg i landningen på en klippa precis i början.

En lång dag blev det för domare, speakers, funktionärer, åskådare och inte minst alla åkare, men nu är urvalet klart och imorgon väntar finaldag nummer ett för totalt 9 snowboardåkare, 3 telemarkare, 15 skiddamer och 40 skidherrar.

Åka Skidor rapporterar även under kommande dagar så fort resultat publiceras och missa inte att onsdagens final sänds live på SVT Play med Reine Barkered som kommentator.

Samtliga kvalificerade åkare hittar du här!

Kvalet till NM i Riksgränsen avgjort
Publiken mös som vanligt av fin åkning vid Gränsen.

Fullt ös under första dagen på Extrem-NM


Dags för Extrem-NM i Riksgränsen!


Extrema vinnare i Riksgränsen!


Text: Gabriella Edebo • 2017-05-09
ArtiklarFriåkningKristofer TurdellReine BarkeredRiksgränsen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top