Flygande sköldpadda. Kristofer ”Turtle” Turdell flyger högt och snyggt under sista finalåket vid NM i Riksgränsen 2017. Foto: Niklas Blom.

Artiklar

NM i Riksgränsen 2017: vinnarna korade

Den avslutande finaldagen av NM 2017 hade mycket. Och lite till. Back flippande telemarksåkare, tuffa nykomlingar och - åkare som stod pall när ljuset var svårt och underlaget fostrande. Missa inte heller filmen en bit ner i artikeln där du ser ett av vinnaråken från åkarens egen hjälmkamera.

Text: Gabriella Edebo • 2017-05-10 Uppdaterad 2017-05-10

Onsdag, halvmolnigt, 20 mil norr om Polcirkeln och dags för den tredje och sista dagen för de Nordiska Mästerskapen i extremskidåkning. SVT på plats och sänder live. Spänningen är olidlig. Det är nu det gäller. Mästerskapstitlar står på spel och det är ett tajt race i toppen.

Lite, och i vissa fall även mycket, mer nervösa åkare stod på start av åket kallat Insteget, efter en minst sagt stressig rekning. Med en TV-produktion på plats fanns det plötsligt en starttid satt i sten, något som skidåkare som rör sig i friåknings-sammanhang inte direkt är vana vid. Ingen automatisk försening på minst en halvtimme som annars är standard på en tävling som utspelar sig i Frankrike. Uttrycket ”hetsrekning” kunde urskiljas mellan flåsande andetag under hajken upp kombinerad med inspektion av linje och klippor längs vägen.

Både publik på plats och tittare på livesändning fick lyssna till kvalitets-snack på högsta nivå. Levererat av antingen våra speakers på plats, Julius Aspman och Björn Daniels, eller från några av Sveriges bästa, men för tillfället skadade, friåkare Lotten Rapp och Reine Barkered som kommenterade på SVTs livesändning.

Stökiga snö- och isförhållanden gjorde det svårt för åkarna att visa på den från domarna så högt värderade kontrollen, men öppnade också upp möjligheter att stå ut från mängden med väl kalibrerad skidteknik. Först ut i vanlig ordning var snowboardåkarna där topptrion på damsidan ändrades efter att ha varit densamma i två dagar, och slutlig vinnare blev tillslut trean från dagarna innan Siri Solstad. Den efter gårdagen svårtippade herrklassen med tätt i toppen vanns tillslut av Joel Burman, efter tre stabila åk och solida landningar.

Dagens absolut creddigaste insats tilldelas utan tvekan till vinnaren på telemark Erik Nordin. Inför den sista finaldagen hade han så pass stor ledning att allt han egentligen behövde göra för att ta hem segern var att stå på benen och ta sig ner i mål utan att tappa någon skida (förlorad utrustning resulterar i noll poäng). Men till publikens stora förvåning levererar Erik ett av dagens ösigaste åk och slänger kaxigt nog en bakåtvolt på den stora klippan kallad Ögat som han landar perfekt. En överlägsen och helt klart välförtjänt vinst med andra ord.

Bland damerna var det även där tätt i toppen och det blev en tuff kamp om pallplaceringarna. Evelina Nilsson som låg trea inför dagen underroterade en vågad backflip på Ögat och kraschade tyvärr bort sig från pallen. Tredjeplatsen kneps istället av Moa Wärvik som avancerade från gårdagens femte plats och dessutom blev Rookie of the Year. Det blev en hård strid om förstaplatsen som sedan igår delades på samma poäng av Filippa Ring och den norska puckelåkaren Hedvig Wessel. Förra årets vinnare Filippa körde ett snabbt åk med två stora flyg medan Hedvig tog det lite lugnare men satte en klockren backflip på samma klippa som Evelina körde bort sig på. Det blev en riktigt nagelbitare på prisutdelningen för att få veta vilket åk domarna skulle premiera mest, men tillslut stod Hedvig Wessel som Nordisk Mästarinna 2017.

NM i Riksgränsen 2017: vinnarna korade
Norska hoppet Hedvig Wessel höll undan för ett koppel svenskor. Foto: Niklas Blom.

Herrarna bjöd på show även de i vanlig ordning. Bland de som stack ut mest utan att ha en chans på podiet efter en mindre lyckad gårdag har vi bland annat Elias Henderson som på något sätt lyckades klämma in hela tre 360s på ett åk, Karl Westling med sin enorma Lincoln loop på ”Guldklimpen” och än en gång Fabian Omne som återigen hittade en alldeles egen linje långt ut till åskådarens höger. Det mest vågade för dagen var utan tvekan Hugo Scharls försök på ”Äventyrsklippan” högst upp i åket. Att ingen annan ens tittade åt att hoppa den talar för sig. Stenhård och ojämn landning på skrå och ett monster till vindhål att trilla ner i om du försökt hoppa ut i annat än full kareta. En redig backslap och en förlorad skida senare har Fabian åtminstone något att skryta om på afterskin. 

NM i Riksgränsen 2017: vinnarna korade
Kristofer Turdell, fyra titlar i Riksgränsen. Så här långt. Foto: Niklas Blom.

Topp sex inleddes med att Edvin Olsson tappade skidan mitt i och trillar ner för det branta, isiga och tekniska partiet på toppen och åker sedan ner på en skida i ren ilska. Därefter sätter David Deliv och Peter Nilsson varsitt snabbt åk med liknande linje. Men så när trean från gårdagen Nisse Wersén släpps iväg ur startfållan steppas nivån upp ordentligt. Han åker orimligt fort och aggressivt nerför det tekniska partiet på toppen för att sedan stompa en ordentligt uthängd backflip från Ögat. Näste man på tur är Carl Regnér, vinnaren från två år sedan och tydligen gick det att åka ännu bättre än Nisse på toppen. Och inte nöjer han sig med att ”enbart” köra en raggare på Ögat utan avslutar med att slänga in en 360 dessutom. ”Det här blir svårt att toppa” tänkte nog många men i nästa sekund kommer Kristofer Turdell flygande i en större 360 utför en av stenhällarna på toppen för att sedan dra en backflip även han, fast på den betydligt högre Guldklimpen och avslutar med en sista klippa längre ut lookers right i botten. Pallen blev tillslut densamma som den såg ut igår med Turdell som tar hem sin fjärde NM-titel.

Scrolla till slutet av artikeln för alla pallplaceringar i samtliga kategorier samt film som sammanfattar NM:s andra finaldag.

Fram till den 17/5 kan du med SVT Play och den här länken se hela andra dagens finalsändning i repris.

EXKLUSIVT: Forsätt ned i artikeln för Turtles vinnaråk från hans egen hjälmkamera!

Nu återstår endast en titel att ta hem, kanske den svåraste av dem alla, som många verkar ha siktet inställt på att ta hem. Det är såklart att vinna den beryktade Banketten det talas om. Avslutningen på säsongen för alla skidsveriges friåkare.  

Rookie of the Year:
Jon Sallinen & Moa Wärvik

Snowboard Dam:
1. Siri Solstad
2. Andrea Eriksson
3. Julia Örtegren 

Snowboard Herr:
1. Joel Burman
2. Edvin Burman
3. Anton Forsén 

Telemark:
1. Erik Nordin
2. Arvid Bergman
3. Martin Libeck 

Skidor Dam: 
1. Hedvig Wessel
2. Filippa Ring
3. Moa Wärvik 

Skidor Herr:
1. Kristofer Turdell
2. Carl Regnér
3. Nisse Wersén

Kvalet till NM i Riksgränsen avgjort


Fullt ös under första dagen på Extrem-NM


Första finaldagen av NM 2017: tätt i toppen


Text: Gabriella Edebo • 2017-05-10
ArtiklarCarl RegnérFilippa RingFreeskiingFriåkningKristofer TurdellLotten RappReine BarkeredRiksgränsen

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen