Alex Honnold på väg uppför 910 meter höga El Capitan. Foto: Jimmy Chin/National Geographic

Utan rep uppför El Capitan

Amerikanen Alex Honnold stod förra veckan för en av klätterhistoriens allra största prestationer när han blev förste person att soloklättra den 910 meter höga El Capitan i Yosemite. Utan rep.

Text: Mattias Björklund • 2017-06-08 Uppdaterad 2017-06-08

El Capitan är en av världens mest lendariska klätterutmaningar och även en välkänd bergsvägg för människor utanför klättersporten. Många är de erfarna klättrare som i team, efter år av träning, förberedelser och enorma mängder utrustning genomfört sitt stora klätteräventyr: Att bestiga den 910 meter höga granitmonomliten i lika legendariska nationalparken Yosemite, USA.

För några dagar sedan gjorde Alex Hoonold just detta extremt stökiga och direkt livsfarliga. Fast solo. Helt utan någon annan utustning än en kritpåse och sällskap endast av sig själv och sitt dunkande hjärta. Det är han så klart världsförst med.

Det ska tilläggas att Alex gjorde det på under fyra timmar, 3.56 för att vara exakt. Den före detta Berkeleystudenten har trots sn ringa ålder, Alex har fyllt 31, flera hastighetsrekord inom klättring. Bland annat har han genomfört Yosemite Triple Crown på 18,50 timmar och då klättrat tre andra lika omöjliga som klassiska klippor i den välbesökta nationalparken. Googla Mount Watkins, The Nose och The regular northwest face of half dome så förstår ni lite mer om vilka väggar Alex kan ta sig upp för under mindre än ett dygn.

Utan rep uppför El Capitan
Foto: Jimmy Chin/National Geographic
Utan rep uppför El Capitan
Foto: Jimmy Chin/National Geographic
Utan rep uppför El Capitan
Foto: Jimmy Chin/National Geographic
Utan rep uppför El Capitan
Foto: Jimmy Chin/National Geographic

National Geographic följde med Alex på hans rekordklättring längs med El Capitan och har satt ihop en film som ger dubbla budskap. Dels att det för alla oss som är noviser inom klättring känns extremt inspirerande att klättra i vackra Yosemite. Dels och att klättring verkar vara en bra träningsform som gör dig både mentalt och fysiskt tränad inför vintern. Men också att man som blåbärsklättrare samtdigt inte ska göra som Alex förrän man tränat dygnet runt som betalt klätterproffs i knappt 10 år. Och kanske inte ens då. Men filmen går finfint att se.

Så om du törs, kika här nedan. Den får garanterat dina handflator att svettas. Och missa inte intervjun med Alex kompis Mark där de bland annat diskuterar det faktum att Alex klättrade förbi fem personer som låg och sov mitt uppe på El Capitan. Varav en eventuellt kan ha varit ganska speciellt klädd. I alla fall för en klätterexpedition.

So stoked to realize a life dream today 🙂 @jimmy_chin photo

A post shared by Alex Honnold (@alexhonnold) on

Gillade du den här artikeln?

Prenumerera på Åka Skidor – fem nummer för 339 kronor eller tio nummer för 649 kronor.

Göran Kropp – äventyraren personifierad


Svensken som gick skytteltrafik på Everest


Outdooraposteln


Text: Mattias Björklund • 2017-06-08
KlättringSommar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen