Tobias Sedlacek på en urbränd ruin i Gulmarg. Foto: Alric Ljunghager

Artiklar

The Bunch utforskar Kashmir

Skidkollektivet The Bunch drog till norra Indien i sökandet efter nya intryck. Något som förvandlades till en jakt på snö och sökandet efter ett äkta Indien, långt undan Bollywoods kulisser.

Text: Mattias Björklund • 2017-07-20 Uppdaterad 2017-07-20

The Bunch. Ett kollektiv av skidåkare med sin egen kreativitet och unika uttryck, som inriktar sig på det genuina i freestyleåkningen och främjar individuella stilar och sätt att åka på. Ett kollektiv som skapar avtryck i sporten med en hållbar och konstnärlig riktning. För skidåkning är konst.

Indien. Ett av världens mest färgrika länder. Men också smutsigt och blekt, likt en futuristisk, postapokalyptisk Hollywoodfilm, något som slog oss när vi landade i New Delhi. Döda ytor som rondeller och vägrenar var fulla med hundratals människor, utspridda som i ett dataspel.

The Bunch utforskar Kashmir
The Bunch. Från vänster: Leo Björklund, Erik Posette. Sakarias Majander, Gustav Cavallin, Maximilliam Smith och Magnus Granér. Nedre raden: Tobias Sedlack, Alric Ljunghager, Andreas Olofsson och Douglas Källsbo. Foto: Alric Ljunghager

Dagen därpå flög vi till Chandigarh, därefter fortsatte vi med bil i tolv timmar till Shimla, huvudstaden i delstaten Himachal Pradesh. Luften blev tunnare ju mer vi steg uppåt i höjdmeter. Utanför fönstren ett torrt landskap med buskig vegetation, berg som såg ut som spetsiga sandhögar.

Dessvärre var det dåligt med snö i området så efter några dagars väntan och letande bestämde vi oss för att åka till Gulmarg i Kashmir.

The Bunch utforskar Kashmir
Tobias Sedlacek i Baba Reshi. Foto: Alric Ljunghager

UD avråder från att resa till Kashmir på grund av oroligheterna i området och den ständiga konflikten med närliggande Pakistan. Men efter lite googlande och bättre förståelse beslöt vi oss för att åka. Där var det betydligt mer snö men vi insåg snabbt att byn förvandlats till en turistattraktion för rika Delhibor.

Ett Bollywood på snö där husen är kulisser, en optisk illusion av något de inte är. Ett virrvarr av fasader med fejkat tegel, träpaneler i pressad plast, ”lådor” med målade handtag som inte gick att dra ut, repiga plexiglasfönster och ingen värme.

The Bunch utforskar Kashmir
The Bunch skördar sin egen väg till skidglädjen. Foto: Alric Ljunghager

Efter några dagars sökande runt Gulmarg fann vi den lilla, vackra byn Baba Reshi, en by som domineras av sitt tempel. En betydligt mer genuint indisk by än närliggande Gulmarg. Och där, hittade vi äntligen den blandning av en välkomnande kultur och snö som vi åkt så långt för att finn

The Bunch utforskar Kashmir
Sakarias Majander visar localsen i Baba Reshi hur man enklast slöar av stålkanterna. Foto: Alric Ljunghager

5 skidorter du troligtvis inte visste fanns


Skidåkning i Indien och Dubai


My life – nytt avsnitt med Wille Lindberg


Text: Mattias Björklund • 2017-07-20
ArtiklarFreeskiingFriåkningIndien

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen