The Bunch utforskar Kashmir
Tobias Sedlacek på en urbränd ruin i Gulmarg. Foto: Alric Ljunghager

The Bunch utforskar Kashmir

Skidkollektivet The Bunch drog till norra Indien i sökandet efter nya intryck. Något som förvandlades till en jakt på snö och sökandet efter ett äkta Indien, långt undan Bollywoods kulisser.

The Bunch. Ett kollektiv av skidåkare med sin egen kreativitet och unika uttryck, som inriktar sig på det genuina i freestyleåkningen och främjar individuella stilar och sätt att åka på. Ett kollektiv som skapar avtryck i sporten med en hållbar och konstnärlig riktning. För skidåkning är konst.

Indien. Ett av världens mest färgrika länder. Men också smutsigt och blekt, likt en futuristisk, postapokalyptisk Hollywoodfilm, något som slog oss när vi landade i New Delhi. Döda ytor som rondeller och vägrenar var fulla med hundratals människor, utspridda som i ett dataspel.

The Bunch. Från vänster: Leo Björklund, Erik Posette. Sakarias Majander, Gustav Cavallin, Maximilliam Smith och Magnus Granér. Nedre raden: Tobias Sedlack, Alric Ljunghager, Andreas Olofsson och Douglas Källsbo. Foto: Alric Ljunghager

Dagen därpå flög vi till Chandigarh, därefter fortsatte vi med bil i tolv timmar till Shimla, huvudstaden i delstaten Himachal Pradesh. Luften blev tunnare ju mer vi steg uppåt i höjdmeter. Utanför fönstren ett torrt landskap med buskig vegetation, berg som såg ut som spetsiga sandhögar.

Dessvärre var det dåligt med snö i området så efter några dagars väntan och letande bestämde vi oss för att åka till Gulmarg i Kashmir.

Tobias Sedlacek i Baba Reshi. Foto: Alric Ljunghager

UD avråder från att resa till Kashmir på grund av oroligheterna i området och den ständiga konflikten med närliggande Pakistan. Men efter lite googlande och bättre förståelse beslöt vi oss för att åka. Där var det betydligt mer snö men vi insåg snabbt att byn förvandlats till en turistattraktion för rika Delhibor.

Ett Bollywood på snö där husen är kulisser, en optisk illusion av något de inte är. Ett virrvarr av fasader med fejkat tegel, träpaneler i pressad plast, "lådor" med målade handtag som inte gick att dra ut, repiga plexiglasfönster och ingen värme.

The Bunch skördar sin egen väg till skidglädjen. Foto: Alric Ljunghager

Efter några dagars sökande runt Gulmarg fann vi den lilla, vackra byn Baba Reshi, en by som domineras av sitt tempel. En betydligt mer genuint indisk by än närliggande Gulmarg. Och där, hittade vi äntligen den blandning av en välkomnande kultur och snö som vi åkt så långt för att finn

Sakarias Majander visar localsen i Baba Reshi hur man enklast slöar av stålkanterna. Foto: Alric Ljunghager

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!