Foto: Emrik Jansson

Repsving från Kabinbanan i Åre

Årebon och filmaren Alexander Rydén fick en galen idé: att kasta sig ut från Kabinbanan inknuten i ett rep. Tänk dig bungyjump och en jättestor gunga i ett.

Text: Gabriella Edebo • 2017-09-04 Uppdaterad 2020-12-16

Det hela började med skämt om att hoppa från balkongen i Åre, men det hela eskalerade snabbt från att försöka övertala grannarna i lägenhetshuset om att det var en bra idé till att få med Skistar Åre på spåret istället.

Projektet och den galna idén blev tillslut verklighet med hjälp från många håll, strålande skills i övertalningsförmåga och en massiv mängd noggrann planering. Att rigga och få till ett säkert system för fästning av repet i kabinen som skulle hålla för de enorma påfrestningarna var inte det lättaste. Allt från fästpunkter, en mängd backups och säkring för personal i kabinerna måste tas med i beräkningen för att det skulle gå att genomföra på ett säkert sätt.

Repsving från Kabinbanan i Åre
Foto: Emrik Jansson

 Alexander beskriver hur hoppet egentligen bör vara helt ofarligt, men det som gjorde honom lite nervös var att ingen gjort det tidigare och tanken att det kanske finns en anledning till det.

”Egentligen så är det bara att ta ett steg ut från kabinen och så bara swooosh så kommer det en jättestor pendel, men varför har ingen tänkt på det tidigare? Är jag knäpp?”

Bara att se videon från hoppet genererar hjärtklappning, handsvett och andningsuppehåll. Emrik Jansson var med som fotograf på plats från trygg och fast mark nerifrån och berättar om känslan att se det live.

”Det var helt stört. Testvikten fick ett dropp på typ 20 meter innan den fångades av repet och började pendla… Fick typ en hjärtattack.”

Repsving från Kabinbanan i Åre
Foto: Emrik Jansson

Vi rekommenderar starkt att du även ser den lite längre filmen med mer inblick från bakom kulisserna om hur projektet kunde genomföras från idé och genom hela processen fram till uthoppet.

”Ett minne för livet. Det blev cirka 15 meter fritt fall innan repet började ta, det kittlade.”


Text: Gabriella Edebo • 2017-09-04
Video

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen