Statsraad Lehmkuhl är en tremastad bark med hemma- hamn i Bergen. Foto: Fjord Norway

Artiklar

Ski n’ sail med Statsraad Statsraad Lehmkuhl

Allt det bästa Norge har att erbjuda i ett paket. Följ med på segling med Statsraad Lehmkuhl och toppturer i världsklass.

Text: Tobias Ivarsson • 2017-09-20 Uppdaterad 2017-09-20

Det knakar av friktionen mellan metallkrokarna och repen som håller upp hängmattorna för de runt 120 gästerna på båten. Eller båt och båt. Är väl snarare ett skepp som är ute på tur med tio dussin topptursentusiaster. Eftermiddagen dagen innan lämnade det gamla skolskeppet Statsraad Lehmkuhl, byggt 1914, Bergen på norska Atlantkusten för en seglats över natten till Rosendal. När vi nu vaknar i våra hängmattor ligger vi för ankar i Skåleviken längst in i fjorden.

Statsraad Lehmkuhl är ute på sin premiärtur som skepp för ski n sail. Att man på samma gång passar på att slå rekord som världens största ski n sail skadar inte. Norska TV2 är på plats och gör ett inslag för nyheterna på bästa sändningstid. Den 98 meter långa och trippelmastade bark-riggen är full av likasinnade som sprider glädje på båten och skiner i kapp med solen till frukost.

När alla är mätta, belåtna och färdiga med sina lunchmackor (ja, vi är ju i Norge och man tar seden dit man kommer) lämnar vi skeppet i mindre båtar med sikte på Rosendals gästhamn. Där väntar transfer till det vi är här för – topptursskidåkning i sol med sorbetföre. Alla på båten har möjlighet att skräddarsy sin egen resa. En del studerar kartor på egen hand och ger sig ut på topparna i närheten. Andra har köpt guidade turer eller bara transfer upp till snögränsen. Mitt resesällskap och jag sätter oss i en bil och åker iväg till Hardanger Fjord Lodge i Jondal och möter upp Wille Lindberg. Han kommer att guida oss under ett par dagar runt Folgefonna-glaciären.

Ski n' sail med Statsraad Statsraad Lehmkuhl
Foto: Fjord Norway

Kjempeflott, tänker jag när vi turar oss upp för glaciären och insuper omgivningarna. Wille leder oss i skönt tempo när vi går mot toppen. Vi kan samtala på vägen upp utan att bli för trötta och ha bra med kraft i benen när det är dags för svängarna ner.  Det hinns med ett par vändor upp på toppen innan klockan säger att vi ska åka tillbaka till båten, förlåt, skeppet. När vi kliver ombord möts vi av ljuvligt doftande rök. Kockarna på båten har ställt ut stora grillar på däck och bjuder på en underbar BBQ.

Efter middagen blir det allsång. Besättningen på båten lär oss gäster sjömansvisor, sånger som de sjöng ombord på skeppen förr i tiden när besättningen arbetade ombord. Glada sånger som sprider härlig stämning ombord. Nästan alla nynnar vidare på låtarna när det är dags att lägga sig i hängmattorna för natten. Tanken på att vi ska få göra om allt i morgon ger mig ett leende på läpparna innan jag somnar. Segla. Tura. Repetera.

Ski n Sail 2018 med Statsraad Lehmkuhl 

Datum Onsdag 25 – söndag 29 april
En dag längre än permiärturen för extra tid med segling ute till havs
Pris 6 000 NOK
lehmkuhl.no
hardangerfjordlodge.com

Svenskt skidpar öppnar Hardanger Fjord Lodge


Wille Lindberg och den norska lodgen – Del 1


Fjordcruise med Sverre & Petter


Text: Tobias Ivarsson • 2017-09-20
ArtiklarNorgeToppturVideoWille Lindberg

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen