Foto: Mattias Fredriksson

3 år sedan Fransson & Auclair omkom i Chile

Idag den 29e september är det tre år sedan Andreas Fransson och JP Auclair omkom i en lavin i Sydamerika. Vi minns två legender inom skidåkning med Bjarne Saléns fantastiska film Apogée.

Text: Gabriella Edebo • 2017-09-29 Uppdaterad 2017-09-29

Den svenska filmaren Bjarne Salén var på plats i Monte San Lorenzo, nära gränsen mellan Chile och Argentina, när olyckan inträffade den 29e september 2014. Han förlorade två av sina bästa vänner och ett år senare publicerade han Apogée – en hyllningsfilm för att minnas två av skidvärldens genom tiderna största profiler.

Apogée är franska och betyder ”den högsta punkten i utvecklingen av något” och var till en början ett projekt som Bjarne började jobba på tillsammans med Andreas, JP och fotografen Daniel Rönnbäck. Idén, som var Andreas och JPs, var att resa till magnifika platser för att skapa vackra och gripande skidfilmer för att inspirera skidåkare världen över. Filmen visar klipp från det som var början till deras gemensamma projekt filmat i Chamonix, Norge och Chile fram till dess att olyckan inträffade.

Bjarne delade idag filmen igen och skriver på sin Facebook-sida:

”Today the 29th of September is three years ago the accident in Argentina/Chile happened, where I was filming and lost my two best friends, Andreas Fransson and Jp Auclair
Today is a good day to share this film I made for them and remember the beauty of these human beings and the positive energy they still have in our lives.
I do miss these lovely people and a big part of my life I’m living for them, forever.
Love you guys!”

Till minne av Andreas och JP har det startats minnesfonder, läs mer på andreasfransson.se och auclairfund.org.

Safe Passions kallas den organisation som i Andreas anda lär ut kunskaper om att vistas i bergen på ett säkert sätt och drivs av bland annat Andreas syster Sandra Fransson och flera nära vänner. Läs mer om deras arbete i denna artikel som publicerades i årets februari-nummer här.

Andreas Fransson är en av Sveriges, och egentligen världens, främsta brantåkare genom tiderna och bosatte sig tidigt i sin karriär i Chamonix. Läs ett långt reportage om honom och allt han åstadkommit i denna artikel skriven av Kalle Grahn från 2014.

JP Auclair är en av pionjärerna och främsta trendsättarna för den moderna tidens skidåkning och är känd för ett av de bästa segmenten från en skidfilm som någonsin producerats med sin street-del i ”All.I.Can” från Sherpas Cinema. Han var även med och startade skidmärket Armada och kan vara en av de mest kompletta skidåkarna allround-mässigt med sina briljerande skills både i hopp, puder och på riktigt snorbranta åk.

Säker passion på berget


Andreas Fransson – Ett liv på gränsen


Här är Andreas Franssons hyllningsskida


Text: Gabriella Edebo • 2017-09-29
Andreas FranssonJP AuclairSafe Passions

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen