Foto: Freeride World Tour / Jeremy Bernard

Dags för premiären av Freeride World Tour

Denna vecka är det dags för det första stoppet av Freeride World Tour. Fyra svenskar är på plats i Japan och äter sushi i väntan på besked om vilken dag väder och snö tillåter tävling.

Text: Gabriella Edebo • 2018-01-22 Uppdaterad 2018-01-22
Dags för premiären av Freeride World Tour
Christoffer Granbom rekar potentiella tävlingsåk. Foto: Freeride World Tour / Jeremy Bernard

Denna vecka är det dags för det första stoppet av Freeride World Tour. Fyra svenskar är på plats i Japan och äter sushi i väntan på besked om vilken dag väder och snö tillåter tävling.

För första gången står Japan värd för ett stopp på Freeride World Tour och destinationen är Hakuba Valley beläget på huvudön Honshu. Hakuba är känt för sin mer högalpina terräng jämfört med den generellt mer flacka åkningen uppe på Hokkaido. Förhoppningen är att genomföra tävlingen på ett face som är beläget ovan trädgränsen, men det kräver att väder och snöstabilitet samarbetar. Det behövs mer eller mindre klart och gärna soligt väder och inte minst stabila lavinförhållanden för att tävlingen ska gå att genomföra. Som tur är har de en hel vecka på sig att hoppas på en lucka med tillräckligt bra förhållanden.

Just nu är tävlingen ”on hold” i väntan på att nästa stormcykel ska rulla förbi och fylla på med lite nysnö och under tiden roar sig åkarna med att åka puder, äta sushi och bada onsen.

– ”Förhållandena är riktigt dåliga just nu, det har regnat och blåst så nu hoppas vi på nysnö.” meddelar Borgmästaren av Stomparköping, även känd som Reine Barkered.

Rookien i världstourssammanhang Carl Regnér instämmer och säger att förhållandena i slutet av förra veckan var ”helt värdelösa” men tror att lite mindre tokdjupt puder och desto mer varierande före med lite skare och is kanske bara vore positivt för svenskarna på plats. Hans taktik är att köra på liknande som han gjorde under förra vintern då hans prestationer på kvaltouren räckte för att belöna honom med en plats i friåkningens högsta liga.

– ”Jag har varit väldigt nervös nu inför första tävlingen, det ska jag inte ljuga om men nu när jag väl är på plats och har träffat alla är jag väldigt peppad! Det ska bli sjukt kul att köra.” Säger Carl.

Dags för premiären av Freeride World Tour
Carl Regnér och Kristofer Turdell väntar på besked i Japan. Foto: Freeride World Tour / Jeremy Bernard

Christoffer Granbom representerar lite blågula färger i Japan på snowboard-sidan och är del av ett ordentligt kändistungt startfält. Tungviktarna Travis Rice och Terje Haakonsen har tilldelats wildcards för Japan-stoppet för att liva upp det hela lite.

– ”Kör på som vanligt oavsett och tänker försöka välja en linje som jag tror jag kan vinna med i vanliga fall och inte tänka så mycket på alla andra som är med. Den enda tävlingen jag stod på benen förra säsongen vann jag ju så jag tänkte försöka gör det lite fler gånger i år!” svarar Granbom på frågan om vad taktiken är inför premiären.


Både på skidor- och snownboardsidan tror åkarna att det blir en tuff strid om totalvinsten och titeln Freeride World Tour Champion. Den relativt lågmälda men stort klippskickande norrlänningen Kristofer Turdell var nagelbitande nära att ta hem totalen förra vintern inför det sista stoppet i Verbier. Inför i år är han sugen på revansch och tror att nyckeln till framgång ligger i att vara konsekvent med i toppen på alla tävlingar.

– ”Det kommer att krävas topplaceringar på samtliga stopp för att ta hem totaltiteln så det är bara att ösa på för fullt. Känns skönt att ha lite FWT-rutin sedan tidigare och ha koll på hur allt med tävlingarna och allt runt omkring fungerar. Då kan man koncentrera sig mer på åkningen och att få till ett tävlingsåk som jag själv känner mig riktigt nöjd med.” Berättar Turdell.

Håll utkik på Freeride World Tours facebook-sida och sociala medier för att inte missa livestreamen av eventet.

Lär känna Kristofer Turdell


Nyheter inför Freeride World Tour 2018


FWT: Final i Verbier – Barkered och Turdell kör för totalsegern


Text: Gabriella Edebo • 2018-01-22
Carl RegnérChristoffer GranbomFreeride World TourKristofer TurdellReine Barkered

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen