Puder och fäbodvallar i Engelberg
Lotten Rapp söker nya åk i Engelberg. Foto: Axel Adolfsson

Puder och fäbodvallar i Engelberg

Fyra skandinaviska skidåkardamer tog rygg på en schweizisk snowboardåkare och utforskade den lite mer okända sidan av friåkningsorten Engelberg.

Den här resan började med att den norska skidåkaren Anja Alme Gardli kontaktade Engelberg-Titlis Tourismus AG och berättade om ett skandinaviska filmprojekt som ska göras i denna dal. Vid mötet med Titlis ställde de sig väldigt positiva till projektet och av en slump mötte Anja Linda Schmitter, som alltså arbetar där på turistkontoret. Linda sa "jag tycker ni ska följa med mig till min familjs sommarbostad uppe i bergen". "Självklart!" sa Anja och meddelade oss andra väldigt lyriskt om vad vi har blivit erbjudna att göra.

Nu visade det sig att denna schweiziska dam inte bara var lite inspirerande. När Linda visade oss upp bland "hennes berg" berättade hon historier om hennes förfäder om hur det varit att leva som jordbrukare på dessa extremt branta sluttningar. Om hennes egen uppväxt bland alla syskon på jordbruket, hur man arbetar, vallar korna upp på våren till sommarbetet och hur det blir fest i dalen när boskapen kommer ned till byn igen på hösten. Hur hon verkligen älskar naturen hon får leva i, stoltheten hon har över sin hembygd, förmånen att kunna göra yoga med världens vackraste utsikt och att kunna köra stora snowboardåk utanför dörren.

Linda Schmitter visar upp sina hemmaberg. Foto: Axel Adolfsson

Just de dagar vi var med Linda, snöade det. Jättemycket. Hennes plan hade varit att visa några branta couloirer hon gillar att köra, samt klippor hon gillar att droppa utför, men denna gång blev det skogsåkning i riktigt fluffig schweizersnö. Och det är minst lika bra det!

Foto: Axel Adolfsson

Foto: Axel Adolfsson

Foto: Axel Adolfsson

Foto: Axel Adolfsson

Foto: Axel Adolfsson

Linda Schmitter med Sophie Odelberg bakom kameran. Foto: Axel Adolfsson

Jan Keller visar vägen. Foto: Axel Adolfsson

En norsk dubbel med Anja Alme Gardli och Linn Cecilie Mæhlum. Foto: Axel Adolfsson

Lotten Rapp. Foto: Sophie Odelberg

Åkare:
Anja Alme Gardli, Norge
Jenni Kaipinen, Finland
Linn Cecilie Mæhlum, Norge
Lotten Rapp, Sverige
Linda Schmitter, Schweiz

Bergsguide:
Jan Keller

Filmare/ Fotograf:
Sophie Odelberg

Fotograf:
Axel Adolfsson

Prenumerera på Åka Skidors nyhetsbrev

Nyheter från skidvärlden i din inbox!

  • Få akaskidor.se's nyhetsbrev

    Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!