Glada norrmän vann hela helgen – från prispengar till dansgolv.

Artiklar

Kungligheterna av Dolomiterna är norrmän

Den prestigefulla fototävlingen King of Dolomites gjorde att den lilla bergsbyn San Martino di Castrozza i Italien fullkomligt översvämmades av fotografer och proffsåkare.

Text: Åka Skidor • 2018-03-06 Uppdaterad 2018-03-06

Formatet var enkelt. Under 48 timmar hade teamen i uppgift att fånga 3 bilder som skulle visa Dolomiternas vackra landskap i kombination med action på skidor eller snowboard. Tävlingen äger rum kring en liten mysig by vid namn San Matino di Castrozza och har det lite smått efterlegade namnet ”King of Dolomites”.

Det fanns bara ett litet problem – vädret. Låga moln och toktät dimma försvårade uppgiften avsevärt och många lag sökte sig till rännor och mer klippiga områdena kring dalen för att göra det bästa möjliga av situationen. Det blev ett par luckor i molntäcket på ett fåtal minuter så några bilder med lite grådaskig utsikt på bergskedjan blev det i alla fall, men fler fotografer än vanligt valde att skicka in svartvita bilder för att komma undan bristen på färg i bilderna.

Av de totalt 10 teamen som deltog i Pro-kategorin var det ett rookie-lag som skrällde till rejält. Fotografen Bård Basberg med åkarna Sondre Loftsgarden och Karl Kristian Muggerud tog inte bara hem titeln King of Dolomites med helgens bästa bild, utan vann dessutom extratävlingen på sociala medier med 365 flaskor öl och dessutom dansgolvet på efterfesten natten innan prisutdelningen. Så det var ett bakfullt men glatt gäng som fick kliva upp överst på prispallen och därefter försöka lista ut hur de skulle bära sig åt för att få med sig 15 flak öl hem till Norge utan bil…

Kungligheterna av Dolomiterna är norrmän
Vinnarbilden. Foto:Bård Basberg, Åkare: Sondre Loftsgarden & Karl-Kristian Muggerud
Kungligheterna av Dolomiterna är norrmän
2a pris. Foto: Roby Bragotto, Åkare: Simon Gruber
Kungligheterna av Dolomiterna är norrmän
3e pris. Foto: Paolo Sartori, Åkare: Silvia Moser & Carlotta Sadoch
Kungligheterna av Dolomiterna är norrmän
Öl-vinnarbilden. Foto: Bård Basberg, Åkare: Sondre Loftsgarden

Förutom proffskategorin fanns det även möjlighet att delta i tävlingen som glad amatör, men även där var nivån enormt hög. Vinsten gick till fotografen Giovanni Danieli från Italien med en bild från en av Dolomiternas många mäktiga rännor.

Kungligheterna av Dolomiterna är norrmän
Vinnarbilden i amatörkategorin. Foto: Giovanni Danieli, Åkare: Giovanni Zaccaria

Även Åka Skidor var representerade på plats med webbredaktören Gabriella Edebo som drog ihop ett team tillsammans med åkaren Nat Segal från Australien och fotografen Kevin T McHugh från Mt Baker, USA.

”Eventet var förvånansvärt välorganiserat för att vara i Italien och definitivt värt att delta i, så vi lär vara med fler gånger framöver!” Säger Gabriella efter avslutad tävling.

Kungligheterna av Dolomiterna är norrmän
En liten lucka i molntäcket. Foto: Kevin T McHugh, Åkare: Nat Segal
Kungligheterna av Dolomiterna är norrmän
Mer klart än så här blev det inte (förutom på söndagen när fototävlingen var över). Foto: Kevin T McHugh, Åkare: Gabiella Edebo

Se alla bilderna från tävlingen här.

Just nu pågår ytterligare en fototävling för proffs i Courmayeur i Italien kallad ”Click on the Mountain” med ett svensk team på plats även där. Håll utkik för mer material därifrån inom kort.

Bildspecial: Vinnarbilderna från fototävlingen King of Dolomites


Dolomiternas drottning


Kuddkrig i Dolomiterna


Text: Åka Skidor • 2018-03-06
ArtiklarArc'teryxDolomiternaFotoFotograferKing Of Dolomites

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen