Kristofer Turdell är Freeride World Champion 2018. Foto: Gabriella Edebo

Artiklar

Kristofer Turdell är världsmästare i friåkning

Det näst sista stoppet av Freeride World Tour ägde rum idag i Fieberbrunn i Österrike där det blev ännu en pallplats för Kristofer Turdell, vilket räckte till att säkra totalsegern i FWT 2018.

Text: Gabriella Edebo • 2018-03-09 Uppdaterad 2018-03-09

Det var ett sammanbitet och lite smått nervöst gäng som varv uppe på berget redan innan det börjat ljusna. Ett envist molntäcke som till en början inte ville ge med sig gjorde det svårt att se några konstraster i facet och försvårade rekningen en aning.

“Det blir spännande att hoppa klippor i det här flatljuset” kommenterade Reine Barkered under rekningen men intygade också att hans fot som tidigare ställt till det lite nu verkar vara i bra skick igen för att kunna skicka lika stort som vanligt.

Vädret bjöd på flatljus och inte mycket till sol när det var dags att köra igång tävlingen. I ett försök att invänta bättre väder valde organisationen att skjuta på starten en aning. Det blev en smula bättre och tävlingen kördes igång i lite halvt flatljus, men lagom till det var dags för herrarna att köra igång sprack molntäcket upp tillräckligt mycket för att ge riktigt bra sikt för åkarna. 15 centimeter nysnö på lite hårdare bas visade sig passa bra för att åkarna skulle gå stort och bjuda publiken på en ordentlig show.

Kristofer Turdell satte ner ett riktigt imponerande åk med ett dubbeldropp i åkets exponerade övre del. Reine Barkered startade några nummer senare och körde en liknande linje, men fick inte till en lika innehållsrik nedre del och slutade 6a. Det såg länge ut som att Turdells åk skulle räcka till seger men så från ingenstans kom den galne fransmannen Mickael Bimboes och fick hela publiken att tappa hakan när han tog fart och hoppade tvärs över den ränna många droppat ner i och åkt genom.

Efter prisutdelningen avslöjade speakern att Kristofer Turdell inte bara ligger kvar i topp inför Verbier utan att han även har ett så pass stort försprång att ingen annan kommer kunna ta ikapp. Alltså kom beskedet att Turdell är världsmästare i friåkning 2018.

– “Det känns helt overkligt. Jag var så fokuserad på dagens tävling att beskedet blev en ordentlig överraskning. Ikväll ska det firas.” Säger en skakig och fantastiskt glad Kristofer efter prisutdelningen.

“Ja nu är det party! Hundra tusen i baren!” Tillägger Reine.

Turdells världsmästartitel blir den femte i svensk historia och han tar nu plats i historieböckerna tillsammans med Henrik Windstedt, Reine Barkered och systrarna Christine och Janette Hargin.

Kristofer Turdell är världsmästare i friåkning
Herrarnas prispall. Foto: Gabriella Edebo

Tävlingen här i Fieberbunn var den fjärde och näst sista tävlingen av världstouren i år och en stor del av startfältet åker nu ut. Av de som håller sig kvar och får åka finalen på Bec de Rosses i Verbier är dessutom automatiskt kvalificerade till Freeride World Tour nästa år.

Åkarnas tre bästa resultat från de fyra tävlingarna räknas ihop till sammanställningen som avgör vilka som kvalar.

Turdell kommer att vinna totalen oavsett hur det går i Verbier, och även Reine går vidare med en 10e plats i totalen. De är båda därmed kvalificerade till FWT 2019 men dessvärre är Christoffer Granbom i snowboardklassen utslagen. Han visste att han behövde vinna eller komma som sämst tvåa för att ta sig vidare och satsade därför allt och gick för en linje med redigt stora klippor. Tyvärr ville benen inte riktigt samarbeta och det blev en krasch i landningen på båda de största klipporna.

Antal som kvalar till Verbier och FWT 2019:
Herrar skidor: från 24 till 13
Damer skidor: från 8 till 6
Herrar snowboard: från 9 till 6
Damer snowboard: från 7 till 4

Utöver de som redan gått vidare till näst nästa års Freeride World Tour kommer ytterligare åkare från kvaltouren att ta sig upp till den högsta serien. Från varje region (där Europa/Oceaninen räknas som en och Nordamerika den andra) kommer 3 skidherrar och 1 från alla övriga klasser att kvala. Utöver det tillkommer även ett par wildcards som ofta kan delas ut till åkare som dragit på sig en skada under säsongen eller av andra anledningar anses ha goda chanser att göra bra ifrån sig på framtida tävlingar.

Finalen där världsmästare i varje klass ska koras sker i Verbier, Schweiz med första möjliga tävlingsdag den 31a mars. Turdell lovar att han kommer gå för segern, eftersom han nu inte har något att förlora.

Se mer från dagen på Åka Skidors instagramstory @akaskidormag och se alla åken igen här.

På damsidan var nivån skyhög. Både vinnaren Lorraine Huber och tvåan Eva Walkner (båda från Österrike) var i en klass för sig och satte vansinnigt ösiga åk med enorma klippor. Även trean Rachel Croft från USA visade på snabb åkning genom att peka skidorna rätt ner i en av rännorna på facet och dundrade ut över klippan i slutet.

Kristofer Turdell är världsmästare i friåkning
Kristofer Turdell är världsmästare i friåkning
Kristofer Turdell är världsmästare i friåkning
Kristofer Turdell är världsmästare i friåkning
Kristofer Turdell är världsmästare i friåkning

Storartad vinst till Turdell på FWT i Andorra


Herrklassen på NM i Riksgränsen snart full


SBO vill ha fler kvinnliga bergsguider


Text: Gabriella Edebo • 2018-03-09
ArtiklarChristoffer GranbomFieberbrunnFreeride World TourKristofer TurdellReine Barkered

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top