Foto: WSSF Whistler

Artiklar

Saudan Couloir Ski Race Extreme återuppstod

Efter 15 års uppehåll gjorde världens mest extrema alpintävling comeback i Whistler. Storslalombana ner för den branta och legendariska Saudan Couloir.

Text: Gabriella Edebo • 2018-04-20 Uppdaterad 2018-04-20
Saudan Couloir Ski Race Extreme återuppstod
Foto: WSSF Whistler

”2500 vertical feet of thigh burning hell” (760 fallhöjdsmeter) med upp till 42 graders lutning. Det är vad som satte Saudan Couloir Ski Race Extreme på alla raceåkares läppar efter att tävlingen introducerats på 80-talet.

Saudan Couloir Ski Race Extreme återuppstod

Whistler ville 1987 införa ett nytt event med ”wow-faktor”. David Perry och David Clement kläckte idén och det var succé direkt. Mer än 100 skid- och snowboardåkare, både proffs och amatörer, ville vara med och kasta sig ut i den branta och respektingivande storslalombanan med ojämna velodromkurvor.

Senaste gången tävlingen anordnades var 2001, men nu var det dags igen. I samband med World Ski & Snowboard Festival i Whistler fick det bli en av veckans höjdpunkter. Deltagarna vallfärdade från världen över och till och med namngivaren till rännan, den legendariska extremskidåkaren Sylvain Saudan var på plats som en hedersgäst för att bevittna spektaklet.

Saudan Couloir Ski Race Extreme återuppstod
Källa: Whistler Museum

Vinnarna i årets professionella skidklass blev Whistler-bon Stan Rey och den kanadensiska landslagsåkaren Marie-Pier Prefontaine. Tiderna för de snabbaste låg på omkring två och en halv minut av mjölksyra upp till öronen.

Historien om telemarkens ädla konst


Guide till Jämtlands bästa toppturer


Berättelsen om Åre Skidfabrik


Text: Gabriella Edebo • 2018-04-20
ArtiklarSylvain SaudanWhistler

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen