Första klungan på väg in i sista målkurvan. Foto: Maja Matslofva

Artiklar

Friåkningstävling blev kinesiskt störtlopp

Väder och lavinfara satte stopp för friåkningstävlingen Ride the Cow i Hemavan nu i helgen. Istället överraskade organisationen deltagarna med ett störtlopp med masstart.

Text: Gabriella Edebo • 2018-04-21 Uppdaterad 2018-04-21

Ride the Cow-veckan Hemavan inleddes med stålande sol för de som tagit sig upp lite i förväg för att njuta av miljön eller delta i uppladdningscampet riktat framförallt mot nya tävlande. Det blev tre  fina dagar tillsammans med coacher besittandes både lokal kännedom i absoluta toppklass och erfarenhet från friåkningstävlingar världen över. Träning på att reka, droppa, hitta ner och lavinkunskaper blev det i kombination med en hel del topptur och en övernattning uppe i STFs fjällstuga i Viterskalet för att också få uppleva Hemvanans fantastiska fjällnatur.

Friåkningstävling blev kinesiskt störtlopp
Riktigt finväder i början av veckan för RTC camp-deltagarna. Foto: Maja Matslofva

När det sedan var tävlingsdags ställde vädret till det med dimma, regn och framförallt skyhög lavinfara till följd av ett genomblött snötäcke som riskerade släppa hela vägen från botten. Men än fanns det hopp, de lägre temperaturer som såg ut att kanske infinna sig nattetid skulle potentiellt kunna få snön att frysa ihop tillräckligt mycket för att förbättra stabiliteten. Visserligen skulle det innebära stenhårt underlag för de tävlande men hellre det än ingen tävling alls.

Friåkningstävling blev kinesiskt störtlopp
Mannen med patent på uttrycket ”Rider ready? Ride the Cow!” – Johan. Foto: Maja Matslofva

Dag två av totalt tre potentiella tävlingsdagar förvärrades dock snösituationen ytterligare och det blev ännu farligare ute i Kobåset där tävlingen brukar hållas. Istället blev det en filmtävling där åkarna i lag om tre till fem hade i uppgift att göra en upp till 60 sekunder lång film från dagen. Domarna bedömde sedan filmerna utefter de vanliga kriterierna för en friåkningstävling, om än med väldigt breda tolkningar för kontroll, air & style, flyt, teknik och linjeval (det sistnämnda byttes ut mot ”kärlek”). Se alla filmer under hashtaggen #RideTheCow2018 på Instagram.

Friåkningstävling blev kinesiskt störtlopp
Prisutdelning för filmtävlingen. Foto: Maja Matslofva

Lördag var den sista chansen att få till tävling i år och prognosen hade förutspått minusgrader under natten men rätt risiga siktförhållanden dagtid. Skidpatrullen levererade det inte så överraskande beskedet att det dessvärre inte skulle bli någon tävling ute i Kobåset eftersom lavinfaran snarare förvärrats än sjunkit. Men inte fanns det anledning att deppa för det. Peppe och Bosse som står bakom att rodda ihop eventet för elfte året i rad och alla andra som ställer upp och hjälper till ger minsann inte upp så lätt. I hemlighet har de styrt i ordning ett så kallat Chinese Downhill, alltså störtlopp från toppen av skidorten. Alla startar samtidigt och först ner till Solkattens restaurang bredvid den nybyggda gondolen vinner.

Nervositet och desperation efter att hitta valla för att göra något åt det katastrofalt dåliga glidet den blöta snön bjöd på utbröt innan det var dags att infinna sig på start.

Friåkningstävling blev kinesiskt störtlopp
Vitut deluxe samtliga tre tävlingdagar. Foto: Maja Matslofva

Alla åkare ombads ställa sin utrustning mot ett staket på toppen och sedan kliva ner lite längre ned i backen för samling och genomgång av tävlingens regler. Alla klasser skulle starta samtidigt men ha vinnare var för sig. Mitt i genomgången säger plötsligt den ständiga startern Johan ”Ni som varit med tidigare vet ju hur det går till… RIDER READY..?” Sen hinner han knappt säga ”Ride the Cow!” Innan folk fattat att det var starttecknet och total kalabalik utbryter på starten och alla vänder om och springer för allt va de är värda mot sina skidor och snowboards.

Det är kaos som följer. Första branten ner mot en skarp vänstersväng ut på en small transportsträcka ligger i dimma och total fjällfil. Och folk, stavar och skidor precis överallt. Alla vill först och ingen har tänkt vika ner sig. En klunga på ca 15 pers drar iväg och fightas på flacken på väg in mot en enorm vattenpöl där såklart filmteamet strategiskt placerat sig med slowmotionkameror. Tråkigt (?) nog verkar det inte ha varit någon som dränkt sig så patrullansvarig var lite besviken att de inte fått använda sitt lasso de tagit med för just det ändamålet.

Bansträckningen tog kring 8 minuter för de snabbaste av de cirka 90 startande som kastade sig ner från toppen av Kungsliften.

Så till pallplatserna:

Damer Snowboard:
1. Emelie Boman
2. Julia Örtegren
3. Andrea Eriksson

Herrar Snowboard:
1. Alexander Grimschold
2. Martin Wichardt
3. Emil Ekelund

Damer Skidor:
1. Sofie Gidlund
2. Gabriella Edebo
3. Ronja Stenhöös

Herrar Skidor:
1. Edvin Olsson
2. Calle Eneflo
3. Ketill Hjartarson

Friåkningstävling blev kinesiskt störtlopp
Pallen Damer Snowboard. Foto: Maja Matslofva
Friåkningstävling blev kinesiskt störtlopp
Pallen Herrar Snowboard. Foto: Maja Matslofva
Friåkningstävling blev kinesiskt störtlopp
Pallen Damer Skidor. Foto: Maja Matslofva
Friåkningstävling blev kinesiskt störtlopp
Pallen Herrar Skidor. Foto: Maja Matslofva

Rapporterat direkt från stridens hetta i den främsta klungan av webbredaktören Gabriella Edebo.

”Det man tappar i glid och risigt vallat får man ta igen med stakning på flacken och bita ihop och hålla fartställningen hela vägen ner. Blodsmak i munnen som följd.”

Håll utkik efter filmen skapad av Julius Aspman och Rickard Croy som sammanfattar den fantastiska veckan, trots utmanande väder, inom kort här på åkaskidor.se

Vårens höjdpunkt: Ride the Cow i Hemavan


Friåkningstävlingen Ride the Cow firar 10 år


Ride the cow 2017 – filmen!


Text: Gabriella Edebo • 2018-04-21
ArtiklarFriåkningHemavanRide the Cow

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen