Foto: Red Bull / Alexander Rydén

12 dagar kvar till NM som får FWQ-status

7-9 maj är det återigen är dags att utse de skandinaviska mästarna i friåkning i Riksgränsen. Nytt för i år är att tävlingen räknas in i kvalserien till Freeride World Tour.

Text: Gabriella Edebo • 2018-04-25 Uppdaterad 2018-04-25

Scandinavian Big Mountain Championships, i skidåkarmun känt som NM, har sedan starten 1992 markerat avslitningen på säsongen för majoriteten av landets friåkare. Den prestigefulla titeln som skandinavisk mästare i friåkning ska koras i klasserna skidor, telemark och snowboard.

En rykande färsk nyhet för i år är att de tävlande kan välja att låta sitt resultat generera poäng till Freeride World Tour Qualifier-touren, och då med trestjärnig status. Tävlingarna på FWQ rankas från en till fyrstjärniga där det sistnämnda är den högsta divisionen där de individuella resultaten ger flest poäng i jakten på platser till FWT, men kräver också bra ranking för att få en plats på.

12 dagar kvar till NM som får FWQ-status
Förra årets vinnare i skidklassen. Kristofer Turdell och Hedvig Wessel.

FWQ-statusen skapar en bra inkörsport för att få plats på 3* och 4* tävlingar i Alperna där de flesta arrangeras till nästa säsong. Enligt uppgift ska NM ha gett poäng till FWQ en gång i tiden men eftersom det tenderar att locka utländska åkare i stor skala plockades det bort för att fylla startfältet med först och främst skandinaviska åkare.

Anmälan gör du på bigmountain.se om du inte redan gjort det. Speciellt platserna i herrarnas skidklass brukar vara fullt redan i mars men än har SBMC inte gått ut med någon info om att startfältet blivit fullt.

Herrklassen på NM i Riksgränsen snart full


Hedvig Wessel och vägen till Freeride World Tour


Kristofer Turdell är världsmästare i friåkning 2018


Text: Gabriella Edebo • 2018-04-25
Extrem-NMFreeride World QualifierFreeride World TourRiksgränsenScandinavian Big Mountain Championships

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen