Johan Roos dundrar ut för långflyget. Foto: Erik Westberg / SBMC 2018

Artiklar

Kraschfest på NM-kvalet i Riksgränsen

Idag genomfördes kvalet på de skandinaviska mästerskapen i extremskidåkning och 151 hungriga åkare på startlistan skulle bantas ner till ett 70-tal.

Text: Gabriella Edebo • 2018-05-08 Uppdaterad 2018-05-08
Kraschfest på NM-kvalet i Riksgränsen
Kvalåket “Sadeln” under morgonrekningen. Foto: Erik Westberg / SBMC 2018

Scandinavian Big Mountain Championships, eller NM som det är mer känt som i friåkarkretsar, brukar markera avslutningen på säsongen för de flesta av landets skid- och snowboardåkare. Tre dagar med tävlingar, där det ofta enorma startfältet efter en kvaldag reduceras till ett 70-tal inför två finaldagar, om vädret tillåter.

NM 2018 inleddes med ett åkarmöte där Robert “Robban” Gustafsson välkomnar alla åkare och går igenom veckans program med sin sådär lite smått svenskklingande engelska. Efter mötet håller liftarna öppet för nattrekning av kvalfacet. De som tog sig upp på Nordals branta sluttningar möttes av pansaris. Den genomruttna slasksnön som varit tidigare under dagen hade frusit till ordentligt och stålkanterna fick kämpa för att bita i isen.

“Jag har aldrig varit så rädd i hela mitt liv” sa en av NM-debutanterna efter natt inspektionen.

Kraschfest på NM-kvalet i Riksgränsen
Nordals branta sluttningar med målområdet i botten. Foto: Erik Westberg / SBMC 2018

Kvaldagen ställdes in på grund av allt för dåligt väder med stormvindar och snöblandat regn. Istället skedde gallringen av startfältet idag, tisdag, i strålande sol.

Både åkare, åskådare och domare hade mer eller mindre förutsatt att isen som fortfarande hade sitt grepp över hela den branta delen av åket skulle mjukna till sig i solen lagom till start. Så blev det inte.

“Stenhård tvättbräda” var orden som tog hem segern för bästa beskrivningen av hur snön var. Det i kombination med extra mycket sten och höga klippor som konsekvenser av en ovanligt snöfattig säsong här i Riksgränsen gjorde att kvalåket var betydligt mer utmanande än vanligt. Den normalt sett enklaste vägen ner skördade otaliga offer och fick snabbt smeknamnet “otursrännan med isdemoner” av tävlingens speakers Julius och Felkan.

Många krascher av alla allvarlighetsgrader blev det, tyvärr med flera ordentliga skador. Som åskådare var det tyvärr mindre kul att se på tävlingen som annars brukar vara en fantastisk show. Istället var det mest magont och nervositet för att fler åkare skulle ta sig vatten över huvudet och åka lite utanför sin förmåga.

Trots att nästan hälften av startfältet trycks ha rutschat eller tumlat ner för Sadeln så var det ändå ett antal åkare som utmärkte sig.

Kraschfest på NM-kvalet i Riksgränsen
Erik Nylander på väg mot final. Foto: Erik Westberg / SBMC 2018

Herrar Telemark

Fem riktigt bra åkare med lös häl och tre olika nationaliteter ställde upp på årets NM. Först ut var amerikanen Taylor Johnson som visade på riktigt kraftfulla telis-svängar ner för branten och hoppade NM-klippan. Han tillsammans med den tidigare vinnaren flera år på raken Erik Nordin var de som bjöd på bäst åkning. Erik körde där det är som brantast och hoppade både ögat och NM-klippan.

Damer Snowboard

Av de fem startande i damernas snowboardklass var det tyvärr ingen som lyckades tygla det obarmhärtiga underlaget. Mest utmärkte sig däremot Claire McGregor från Nya Zeeland som hoppade NM-klippan på ett av de största ställena.

Herrar Snowboard

Även herrarna på bräda hade det riktigt svårt med isen idag och det var många som körde bort sig dessvärre. Stabilast insats stod Stefan Östling och Erik Nylander för som körde på olika sidor av facet men båda hoppade stort och hade full kontroll på vägen ner.

Kraschfest på NM-kvalet i Riksgränsen
Caroline Strömberg hoppar stort på “NM-klippan”. Foto: Erik Westberg / SBMC 2018

Damer Skidor

Innan några officiella resultatlistor ens publicerats så vågar vi nog ända utse Caroline Strömberg till dagens i särklass bästa åkare på damsidan. Hon åkte snabbt utan ett uns av tvekan, och tog både “ögat” och direkt därefter NM-klippan stort, och stompade den platta landningen utan problem.

Fler damer som gjorde det bra var bland annat Hedvig Wessel som inledde lite tveksamt ner i branten men avslutade med en bra klippa. Tove Wireby körde även hon NM-klippan men satte sig tyvärr en aning i landningen. Sofie Gidlund och debutanterna Frida Lindgren och Saga Ahlstrand körde på med riktigt bra flyt, fart och kontroll och borde ta sig vidare till final utan problem.

Sara Sandberg kan vara den på damsidan som ställt upp på NM flest antal gånger och gjorde nu oväntad comeback efter att ha anmält sig kvällen innan tävling. Sara åkte för stabilt och bra för sitt eget bästa (som hon beskriver det) för det kommer med stor sannolikhet ta henne vidare till finalen. Även Karin Stöckel blev ett kärt återseende här på NM där hon återigen ställde upp efter att ha varit hemma i Kiruna under vintern eftersom hon blivit mamma.

Kraschfest på NM-kvalet i Riksgränsen
Carl Regnér samlar lufttid. Foto: Erik Westberg / SBMC 2018

Herrar skidor

I denna klass verkade det gå något form av rykte att “hoppar man långflyget går man garanterat till final”. Det resulterade i att kanske lite fler än vad som egentligen vore rimligt kastade sig ut för denna mytomspunna klippa, utan att ta i beräkning att klippan inte alls ser ut som den brukar göra i år. Väldigt många ordentliga krascher blev det därför framförallt här. När till och med säkerheten själv Reine Barkered, som med sin 15e NM-start var sugen på sin första vinst, kraschar vet man att det är hårt, svårt och alldeles förjävligt på riktigt.

Däremot var det ett gäng som gjorde det riktigt bra, däribland Benjamin Åsberg (som var först ut för långflyget), William Fjällström, Johan Roos, Edvin Olsson, David Deliv, Emil Stegfeldt, Elias Henderson och William Larsson. Hugo Scharl stod för dagens kanske galnaste ögonblick när han slängde en 360 ut för långflyget.

Kraschfest på NM-kvalet i Riksgränsen
Olle Regnér i mach 1 över långflyget. Foto: Erik Westberg / SBMC 2018

Bröderna Regnér utmärkte sig ordentligt och var några av väldigt få åkare som man från som åskådade kunde se utan att känna mycket till oro. På något sätt får de åket att se så mycket lättare och hanterbart ut trots att de dundrar ner i hundra blås. Carl Regnér körde först och satte dagens första och (antagligen) enda backflip i början av åket följt av enormt mycket lufttid på långflyget. Olle Regnér ville såklart inte vara sämre och gjorde i princip bara en sväng på hela åket och var antagligen den som åkte både snabbast och hoppade längst idag.

Förutom det obarmhärtiga långflyget så var det flera av de manliga skidåkarna som istället hittade på lite mer unika linjer som förhoppningsvis premieras med bra poäng och en finalplats. Där hittar vi bland annat Tobias Wikberg som med ett tidigt startnummer satte ribban högt med ett dubbeldropp lite nedanför långflyget. Andre Björk som hittade en annan dubbel på vänstersidan av NM-klippan. Daniel Jorälv körde super-g över sten och is på det brantaste partiet i åket och avslutade med att ta NM-klippan stort. Jesper Sandberg hittade en egen linje med ett stort flyg långt ute på vänster sida. Einar Frønum var antagligen den som tog NM-klippan störst idag trots den väldigt platta landningen.

Kraschfest på NM-kvalet i Riksgränsen
Hedvig Wessel i det brantaste partiet. Foto: Erik Westberg / SBMC 2018

Resultatlistor för kvalet 2018:

Damer Skidor 

Herrar Skidor

Damer Snowboard

Herrar Snowboard

Herrar Telemark

Carl Regnér gör comeback på NM


Hedvig Wessel och vägen till Freeride World Tour


Kristofer Turdells väg till världsmästartiteln


Text: Gabriella Edebo • 2018-05-08
ArtiklarExtrem-NMFriåkningFWQScandinavian Big Mountain Championships

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top