Vinnarna av NM 2018. Foto: Erik Westberg / SBMC 2018

Artiklar

Hedvig Wessel och Carl Regnér vann NM 2018

Spänningen var olidlig, nivån orimligt hög och solen obarmhärtig när finalen av Scandinavian Big Mountain Championships avgjordes i Riksgränsen idag.

Text: Gabriella Edebo • 2018-05-09 Uppdaterad 2018-05-09
Hedvig Wessel och Carl Regnér vann NM 2018
Finalåket Ravinen. Foto: Erik Westberg / SBMC 2018

73 åkare hade tagit sig vidare från kvalåket på Sadeln och var redo att göra upp om medaljerna på årets nordiska mästerskap i extremskidåkning.

Ravinen var scenen för dagen och det bjöds på show utan dess like. Till skillnad från gårdagens kraschfest på kvalet där man som åskådare mest fick ont i magen av att kolla på så var det något helt annat idag. Dessutom sken solen från en helt molnfri himmel och visade vilket helt osannolikt fördelaktigt väderomslag Riksgränsen välsignats med efter att kvalet fått ställas in på grund av dimma och blåst i måndags.

Ribban sattes högt redan från början av snowboard och telemarksåkarna. Tätt därefter dundrade samtliga damer på skidor ner för Nordals i högre fart än någonsin skådat tidigare. Herrklassen fortsatte därefter på samma spår och med topp tio kvar att starta nådde nivån till stratosfären.

Betydligt fler höll sig på benen och körde mer inom sin egen (höga) förmåga och alla utom en höll sig borta från den ökända Kaj-klippan, som hade en ovanligt kass landning i år. Åkaren i damklassen som begav sig ut för den enormt exponerade klippan landade ur kontroll och tumlade ner över det höga klippbandet under och såg ut att slås medvetslös för en stund. Hon kunde som tur var resa sig och lämna tävlingsområdet till fots med hjälp av räddningspersonalen som snabbt var på plats.

Nog om allt runt omkring och vidare till dagens åkning och de slutgiltiga resultaten!

Hedvig Wessel och Carl Regnér vann NM 2018
Erik Nordin hoppar klumpen på telis. Foto: Erik Westberg / SBMC 2018

Det första och i år enda finalåket inleddes av telemarksåkarna som alla fyra som kvalificerat sig öste på för fulla muggar. Erik Nordin blev ordentligt utmanad men stod pall för pressen, levererade dagens i särklass bästa åk i klassen och kammade hem sin fjärde (!) raka NM-vinst.

Hedvig Wessel och Carl Regnér vann NM 2018
Vinnaren i dam snowboard, Claire McGregor. Foto: Erik Westberg / SBMC 2018

I damernas snowboardklass blev det en solklar vinst till ledaren från gårdagen Claire McGregor från Nya Zeeland. Ho satte ner ett stabilt åk med bra flyt ner för den smala och branta ravinen i toppen av åket, trots att hon drog axeln ur led på gårdagkvällens pingisturnering.

Hedvig Wessel och Carl Regnér vann NM 2018
Stefan Östling, flerfaldig NM-vinnare. Foto: Erik Westberg / SBMC 2018

Herrarna på snowboard visade att de trivdes betydligt bättre i Ravinen och med den aningen mer förlåtande snön än kvalåket bjöd på. Erik Nylander lyckades inte behålla sin ledning efter kvalet utan fick ge vika för tävlingens äldste deltagare Stefan Östling som ikväll kan fira ännu en NM-seger. 

Hedvig Wessel och Carl Regnér vann NM 2018
Caroline Strömberg på sista droppet. Foto: Erik Westberg / SBMC 2018

Damklassen på skidor blev en riktig nagelbitare. Sofie Gidlund körde upp sig till pallen från en fjärdeplats efter kvalet efter att ha satt ett riktigt snabbt åk med en enorm klippa på mitten. NM-mästartiteln var riktigt svår att veta vem som skulle ta hem. Dagens bästa åk överexades helt klart av den före detta puckelpiståkaren Hedvig Wessel från Norge, men Caroline Strömberg åkte även hon riktigt bra och hade några poängs ledning från kvalet som skulle kunna räcka. Domarnas sätt att poängsätta dagens åk gjorde tillslut att att det blev Hedvig Wessel som tog hem sin andra NM-seger.

Hedvig Wessel och Carl Regnér vann NM 2018
David Deliv och ett av dagens fetaste ögonblick. Foto: Erik Westberg / SBMC 2018

Lagom till NMs största klass skulle köras igång kom en av tävlingens briljanta speakers Felkan (i sällskap av Julius) igång med ordentliga ljudeffekter av diverse peppade slag. Ungefär samtidigt hittade DJn sin favoritknapp från i fjol och började leverera ut trumpetljud på löpande band.

Det märktes snabbt att det fanns en standard-linje på dagens face som så när som alla körde någon variant av. Inledning via den branta flanken och på mer eller mindre tekniskt och stenigt vis in i den smala ravinen, vidare till klippan med det beskrivande namnet ”Klumpen” och avslut med det lite mer långsmala flyget ”Klustret”.

Dagens publikfavorit med absolut störst wow-effekt var utan tvekan den 16 år gamla Albin Holmgren från puckelgymnasiet i Åre. Enligt uppgift ska han ha skolkat från skolan för att smita upp till Riksgränsen där han idag levererade årets sjukaste åk. Inledningen följde ”standardåket” till en början, men så plötsligt tar han fart och kastar sig ut från den allra högsta takeoffen på Klumpen, landar och fortsätter i full fart rätt ner mot vinddrivan precis nedanför och dundrar ut i en av världshistoriens mest uthängda backflips. På något sätt landar han på fötterna och lyckas stå pall för den obarmhärtiga kompressionen i botten kort därefter och susar över mållinjen till publikens jubel som aldrig tycktes lägga sig. För denna orimliga straightline av minst två tredjerdelar av facet tilldelades han titeln Rookie of the Year.

Hedvig Wessel och Carl Regnér vann NM 2018
Carl Regnér droppar Klumpen på högsta. Foto: Erik Westberg / SBMC 2018

Topp tio på herrsidan markerade en nivåhöjning av sällan skådade mått. Dåren David Deliv körde en helt gigantisk backflip från det hösta stället på Klumpen och får landningen att se lätt ut. Tack vare det avancerade han hela vägen från åttonde till tredje plats. Och det under tiden Olle Regnér i vanlig ordning stod och spydde på start av nervositet. Topp tre gjorde det sedan riktigt, riktigt svårt för domarna genom att köra väldigt identiska linjer. En hårig ingång i branten, mycket lufttid på Klumpen och avslutningsvis en 360 över sista Klustret. Det blev tillslut Carl Regnér som tog hem sin andra seger före brorsan på andraplats.

Hedvig Wessel och Carl Regnér vann NM 2018
Olle Regnér droppar in i Ravinen. Foto: Erik Westberg / SBMC 2018

Topp 3 i alla klasser:

Telemark
1. Erik Nordin
2. Arvid Bergman

3. Torbjørn Pleym LøsethSnowboard Damer
1. Claire McGregor

2. Julia Örtegren

3. Amanda MattiSnowboard Herrar
1. 
Stefan Östling
2. 
Erik Nylander
3. Christoffer GranbomSkidor Damer

1. Hedvig Wessel

2. Caroline Strömberg

3. Sofie GidlundSkidor Herrar

1. Carl Regnér

2. Olle Regnér

3. David Deliv

Rookie of the Year
Albin Holmgren
Saga Ahlstrand

Vem som egentligen vann rundpingisen igår kväll är oklart men den största frågan av dem alla kvarstår: Vem vinner banketten 2018?

Se hela livesändningen på SVT igen här.

Avslutningsvis: några visdomsord från Robert ”Robban” Gustafsson:

– ”För alla ni som kraschade – kom ihåg att Reine också gjorde det.”

Se alla resultat här.

Se finalen från NM i Riksgränsen live här


Kraschfest på NM-kvalet i Riksgränsen


Carl Regnér gör comeback på NM


Text: Gabriella Edebo • 2018-05-09
ArtiklarCarl RegnérExtrem-NMFriåkningFWQOlle RegnérRiksgränsenScandinavian Big Mountain Championships

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen