Foto: Daniel Bernstål

Artiklar

300 deltagare på Riksgränsen Banked Slalom

Nästan 300 snowboardåkare i alla åldrar intog Riksgränsen för att avsluta säsongen med det numera traditionsenliga eventet Banked Slalom.

Text: Gabriella Edebo • 2018-05-14 Uppdaterad 2018-05-14
300 deltagare på Riksgränsen Banked Slalom
Foto: Daniel Bernstål

Riksgränsen hann knappt tömmas på NM-deltagare innan en våg av snowboardåkare intog berget, hotellet och all yta för parkerade campers och inofficiella tältplatser.

Banked Slalom handlar om att ta sig ner för en bana med storslalomportar som står placerade i velodromkurvor på snabbast möjliga tid. Inspirationen till tävlingsformen ligger i konsten att svänga. Inga hopp, rails eller trick. Bara du, din bräda och din förmåga att carva genom svängarna och behålla farten ner i hela banan. Det hela började i Mt Baker 1985 och sedan dess har den här typen av event spridit sig över världen.

300 deltagare på Riksgränsen Banked Slalom
Foto: Daniel Bernstål

Riksgränsen Banked Slalom arrangerades första gången 2013. Då kom det ungefär 60 nyfikna åkare och året efter kom nästan tre gånger så många. Nu har det blivit ett evenemang som lockar snowboardåkare från hela världen som vill avrunda sin vinter ovan Polcirkeln på bästa möjliga vis.

Banan byggs i “Snobben”, alltså åket med lite av en naturlig ravin som ligger direkt under liftsystemets övre sittlift. Här skottas velodromkurvorna upp för hand dagarna innan tävlingen. Arrangörerna hade det dock lite kämpigt med byggandet eftersom det varma vädret dagarna innan tävlingen gjorde att det nästan smälte snabbare än de lyckades skotta. Den första träningen fick skjutas upp, men efter nästan 300 tävlande åkt både träningsåk, kval och final var spåren riktigt djupa i banan.

300 deltagare på Riksgränsen Banked Slalom
Första parkett både på klipporna och stolliften. Foto: Daniel Bernstål

Med nästan 300 startande är Banked Slalom-tävlingen i Riksgränsen betydligt större än NM, trots att NM ändå riktar sig till både skid-, telis-, och snowboardåkare. Kanske hjälper det att alla åldrar är välkomna att delta att tävla i de olika klasserna Grand Masters, Real Masters, Masters, Senior och Junior.

Framförallt juniorklassen visar att det finns riktigt bra tillväxt inom den svenska snowboardscenen där också fler tjejer än killar som ställde upp.

300 deltagare på Riksgränsen Banked Slalom
Foto: Daniel Bernstål

Vädret visade sig från alla sina sjuttioelva sidor under helgen i äkta Gränsen-anda. Det hela inleddes med strålande sol men gick snabbt över i stormvindar, dimma och spöregn. Med det var inget som verkade påverka stämningen på start, för hejaklacken längs med banan, i målområdet, på afterskin eller bank(ed)etten. Inte ens när åkarna knappt kunde se nästa port framför sig i dimman var det några sura miner eller dålig stämning.

Snabbast av alla i finalen var den levande legenden från Norge Terje Håkonsen med en tid på strax över 53 sekunder. Alla klasser kör i samma bana på samma villkor, vilket gör att du oavsett ålder och tidigare erfarenheter kan mäta dig och framförallt åka tillsammans med världsstjärnor och dina största idoler.

300 deltagare på Riksgränsen Banked Slalom
Riktigt Gränsen-väder: allt på en och samma gång. Foto: Daniel Bernstål

Vinnarna i alla klasser:

Junior Dam – Isolde Lexwall

Junior Herr – Ruben Rosenfors

Senior Dam – Silja Sundsfjord

Senior Herr – Kristofer Olsson

Master Dam – Maria Danielsson

Master Herr – Björn Lindgren

Real Master Herr – Terje Håkonsen

Grand Master (mixad klass) – Michael “Mad Mike” Högberg

Alla finalresultat hittar du här


Text: Gabriella Edebo • 2018-05-14
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top