Foto: Dan Ferrer

Artiklar

Från snowboardproffs till Paris Fashion Week

Lär känna Eva Sandelgård - trefaldig världsmästare i freeride på snowboard och numera en av de främsta frisörerna i världen.

Text: Gabriella Edebo • 2018-05-16 Uppdaterad 2018-05-16
Från snowboardproffs till Paris Fashion Week
Eva under Paris Fashion Week. Foto: Tim Burgess / Red Bull

Eva Sandelgård har tre raka vinster från världens mest prestigefyllda extremtävling på snowboard och var den första kvinnliga brädåkaren att åka utför Denali.

Idag driver hon sin egen salong i Chamonix och varje år på Paris Fashion Week jobbar hon sida vid sida med en av världens mest framstående hår-stylister Laurent Philippon. Där ansvarar hon för hela hans team av stylister och assistenter och längs vägen har hon lärt sig ett och annat om hur man når framgång genom hårt arbete.

Från snowboardproffs till Paris Fashion Week
Eva skickar stort i Alaska. Foto: Jeff Webb

Hon kom till Chamonix för första gången på en veckas semester, men nu mer än 20 år senare är hon fortfarande kvar. Innan hon flyttade dit åkte hon skidor men fastnade istället för snowboard där hon snabbt utvecklades.

”Oavsett om det handlar om att klippa hår eller att åka en brant couloir lär du dig att hålla ihop dina tankar och hantera nervositeten. Du kan inte tänka på att falla, för få kommer du att göra just det, och detsamma gäller i livet i allmänhet.”

 

Se det tredje avsnittet i serien ”My Other Life” som handlar om Eva Sandelgård här.

Psst, om du har en Åka Skidor-prenumeration kan du logga in här på hemsidan och läsa september-numret från 2014 där Jojo Cook och Kina Zeidler skrivit en intervju med Eva.

Bonus: Kul backstory om bilderna i artikeln från 2014

Från snowboardproffs till Paris Fashion Week

”Det här kanske ser ut som tre helt vanliga diabilder (för dom av er som faktiskt kommer ihåg den tiden när bilder inte var digitala och man fick vänta flera veckor på att se resultatet), vilket dom i och för sig är. Men hur vi lyckades få tag på dom är värt att berätta.

Just nu sitter vi och håller på med en story om snowboardlegenden Eva Sandelgård för nästa nummer. Kruxet var bara att vi inte hade några åkbilder på henne. Efter lite sökande på nätet hittade vi ett par åkbilder från snowboardfotografen Jeff Webb som låg på Red Bull Snow. Vi tog kontakt med redaktören där som inte hade Jeffs kontaktuppgifter, men hon bad Eva kontakta oss om hon visste. Samtidigt fick vi tag på den gamla monoskifotografen Gudrun Bergdahl som både hade porträtt på Eva och hennes mailadress. Dubbelt upp i kontaktväg med andra ord. Efter ett par dagar utan livstecken eller svar på mailen från Eva, som bor i Chamonix där hon driver en frisörsalong, började vi misströsta rejält. Då fick vi helt ur det blå ett sms från henne från Biarritz där hon är på surfsemester med Jeffs mailadress. Vi skickade direkt ett mail till Jeff som svarade inom en halvtimme. Visst hade han åkbilder på Eva, bra sådana också.

Allt lugnt tänkte vi. Nope, tyvärr hade han inga digitala filer på bilderna men han hade diabilder som han kunde skicka med posten. Något som är otänkbart eftersom vi har deadline på måndag och Jeff Webb, det låter ju minst sagt som en person som bor i USA eller åtminstone England.

Men Jeff hävdade bestämt att han kunde lämna över bilderna i Åre. Du skämtar, tänkte vi. Nope, det visade sig att Jeff bor i Stjørdal precis på andra sidan gränsen i Norge. Och som om inte det var nog flax så har han ett semesterhus i Åre som han skulle till samma kväll, alltså igår. Och det huset råkar ligga på andra sidan gatan från Åka Skidors kontor. Vi pratar 50 meter, vi ser huset från vårt kontorsfönster. Så för en stund sedan bladade vi över, fick ett kuvert med diabilderna i och pratade lite skit med Jeff, på mixad svenska och norska.

Nu återstår bara att scanna in diabilderna, vilket är ett äventyr i sig år 2014. Men det ska lösa sig, det är vi skapligt säkra på.” – Tobias Liljeroth, chefredaktör

Hedvig Wessel och Carl Regnér vann NM 2018


Branta vägval i livet med Johanna Stålnacke


300 deltagare på Riksgränsen Banked Slalom


Text: Gabriella Edebo • 2018-05-16
ArtiklarChamonixFreeride World TourSnowboardXtreme Verbier

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen