Anna Holmlund med pappa Lars. Foto: TT Nyhetsbyrån

Artiklar

Dokumentär om Anna Holmlund

"Jag vill åka hem". Hem tillbaka till den Anna hon var innan den tragiska olyckan. Dokumentären om skicrosstjärnan Anna Holmlund lämnar inte ett öga torrt.

Text: Gabriella Edebo • 2018-05-23 Uppdaterad 2018-05-23

I december 2016 kraschade en av världens bästa skicrossåkare Anna Holmlund olyckligt på ett träningsåk inför en världscuptävling i den Italienska skidorten Innichen.

Olyckan innebar slutet på en framgångsrik karriär som professionell skidåkare och hon fördes till sjukhus och opererades för akuta hjärnskador. Till en början var läkarna osäkra på om hon skulle överleva men efter tre månader i medicinsk koma vaknade hon tillslut. En allvarlig hjärnskada med stora funktionsnedsättningar som följd har gjort att Anna sedan dess kämpat med att återfå kontrollen över sin egen kropp, hitta rörelser och allt eftersom klara av vardagliga saker som vi så ofta tar för givet.

I dokumentären får vi bland annat följa Anna genom rehaben, men också alla som funnits i hennes närhet sedan olyckan. Hennes föräldrar, tränare, personliga assistenter, vänner och bland annat landslagets fysioterapeut Jasmine som var först på plats när olyckan inträffade och sedan fanns vid hennes sida på sjukhuset innan Annas föräldrar hunnit ta sig ner till Italien.

Dokumentär om Anna Holmlund
Anna och Björn Becksmo. Foto: Marcus Jonsson/SVT

Expertkommentatorn Björn Becksmo är initiativtagaren till dokumentären och som reporter för SVT har han följt Anna Holmlund sedan starten av hennes världscupspremiär. Nu i den 50 minuter långa dokumentären skildrar han istället Annas nya vardag, vägen tillbaka till ett självständigt liv och alla stunder däremellan från tårarna på Idrottsgalan till hennes första gång tillbaka på snö. Hela tiden lyser Annas kämparglöd, glädje och vilja igenom och hon överraskar sin omgivning gång på gång med att sätta upp nya mål för sig själv.

Det är en vacker skildring som visar på hopp, envishet och kämparglöd utan dess like, men som också är otroligt känslosam och gör det svårt att hålla tårarna tillbaka.

Dokumentären Anna Holmlund: Jag vill åka hem ser du gratis på SVT Play fram till november 2018.

En annan Anna Holmlund i ny dokumentär


Text: Gabriella Edebo • 2018-05-23
ArtiklarDokumentärSkicross

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen