Michael Milton på Paralympics i Turing 2006 Foto: Snow Skiing A/CT

Artiklar

Världens snabbaste australiensare på skidor

Michael Milton har det australiensiska rekordet i speedski på 213.65 km/h och det trots att han vid nio års ålder blev diagnosticerad med cancer och fick amputera ett ben.

Text: Gabriella Edebo • 2018-07-06 Uppdaterad 2018-07-06
Världens snabbaste australiensare på skidor
Foto: michaelmilton.com

Michael Milton blev diagnosticerad med bencancer när han var nio år gammal och för att rädda hans liv behövde läkarna amputera hans vänstra ben.

Endast tre månader efter operationen var han tillbaka på skidor igen och skidåkningen har fortsatt att vara en central del i hans liv sedan dess.

Meritlistan är oändlig med flertalet medaljer på både OS/Paralympics och VM, men en av Michaels mest utmärkande prestationer är från Paralympics i Salt Lake City i USA 2002 där han vann guld i alla fyra alpina grenar i sin klass (LW2 = Competitors with severe disabilities in one lower limb).

Speedski blev Milton’s nästa utmaning och det tog inte lång tid innan han blev världens första skidåkare med funktionshinder att åka snabbare än 200 kilometer i timmen. Rekordet gjorde att han fick vittring på Australiens nationella rekord på 212 km/h satt av Nick Kirshner 1997.

I April 2002 i Franska Les Arcs gav sig Michael Milton ut för den världskända speedskibacken. Få skidåkare skulle ens tänka tanken på att åka rätt ner för den branta sluttningen iklädd en lufttät gummidräkt, men Michael gjorde det på en skida.

Det nya rekordet på 213.65 kilometer i timmen har varken en- eller tvåbenta skidåkare från Australien lyckats slå ännu.

Världens snabbaste australiensare på skidor
Michael framför speedski-backen i Les Arcs. Foto: michaelmilton.com

Ännu en cancerdiagnos, denna gång i matstrupen, gjorde att Milton behövde läggas in på sjukhus och opereras igen. Men mindre än ett år senare var han tillbaka och blev uttagen att delta i sitt första sommar-OS, denna gång som cyklist.

Idag föreläser Milton mycket och är han fortfarande en aktiv idrottsutövare. Bland annat har han satt rekord som väldens snabbaste att springa ett maraton med kryckor.


Text: Gabriella Edebo • 2018-07-06
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen