Den nya toppstationen. Foto: Bad Gastein

Alperna

Bad Gastein inviger ny gondol i december

Den första december öppnar en ny liftanläggning som kostat nästan en miljard kronor för en av svenskarnas favoritorter i Alperna. Bad Gasteins nya Schlossalm-gondol ökar kapaciteten och ger tillgång till nya pister.

Text: Gabriella Edebo • 2018-08-14 Uppdaterad 2018-08-14

Den österrikiska skidorten Bad Gasteins nya Schlossalm-gondol har kostat nästan en miljard kronor och sätts i burk den första december i år. Det ska firas med en stor invigningsfest och halva priset på liftkort (gäller endast i kombination med bokat boende på orten).

Bad Gastein inviger ny gondol i december
Bygget av den nya dalstationen under sommaren. Foto: Bad Gastein

Den nya gondolen ger tillgång till 1200 fallhöjdsmeter, har plats för tio personer med uppvärmda säten och ökar kapaciteten med mer än det dubbla från 1400 personer i timmen till 3000. Liften går via en mittstation men om man så önskar kan man sitta kvar och åka med hela vägen till den nya toppstationen som placerats högre upp på berget för att ge mer optimal tillgång och valmöjlighet för nedfärden.

Utöver liften har det även investerats i flera nya pister med en total yta på 20 hektar samt en utökad snöproduktionsanläggning som även inkluderar en ny vattenreservoar.

Bad Gastein inviger ny gondol i december
Rött markerar gamla liftar som den nya gondolen i grönt ersätter. Foto: Bad Gastein

Gondolen ersätter tre gamla liftar som nu tas ur bruk och monteras ner. Liftarna som försvinner är de två sittliftarna Haitzingalm och Kleine Scharte samt den gamla bergbanan Schlossalm. Den sista färden med bergbanan skedde i början av april och var en nostalgisk resa för många som åkt med den under de dryga 50 år som den funnits i bruk.

Bad Gastein inviger ny gondol i december
Den gamla bergbanan som numera inte existerar. Foto: Bad Gastein

Den nya dalstationen byggs på en ny plats för att ge rum för ett trevånings parkeringsgarage med 260 parkeringsplatser, en sportshop, skiduthyrning, skidskola, skiddepot och liftkortsförsäljning.

Bad Gastein inviger ny gondol i december
Skiss på dalstationen. Foto: Bad Gastein

”Den nya satsningen kommer garanterat öka intresset för Bad Gastein.” Säger Niclas Helgesson, VD för STS Alpresor som har Bad Gastein som ett av deras populäraste resmål.

Den totala investeringen i projektet beräknas landa på 84,8 miljoner euro under perioden 2016-2020, men med snöläggning och alla kostnader inräknat för invigningen beräknas kostnaden landa på upp mot en miljard i svenska riksdaler sett.

Bad Gasteins bästa åk – hemligheterna runt hörnet


Ny svensk skidort på gång: Idre Himmelfjäll


Kiruna får ny fyrstolslift redan i vinter


Text: Gabriella Edebo • 2018-08-14
AlpernaArtiklarBad GasteinLiftguideÖsterrike

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen