Foto: Jeremy Bernard

Artiklar

Jacob Wester – en halv livstid som skidproffs

I vinter är det 15 år sedan Jacob Wester fick sitt första sponsorkontrakt vilket betyder att han har spenderat halva sin livstid som professionell skidåkare.

Text: Gabriella Edebo • 2018-10-18 Uppdaterad 2018-10-18

För att sammanfatta sin udda karriär med skidåkning som jobb bestämde han sig för att dyka djupt ner i arkivet och leta rätt på klipp från de tidiga åren och skapa en film som visar resan till där han befinner sig idag. Han tog hjälp av den Åre-baserade filmaren Marcus Ahlström och idag släpps videon gratis på nätet.

Jacob Wester - en halv livstid som skidproffs
Foto: Sofia Sjöberg

Jag är otroligt tacksam för att kunna leva det här livet, och genom åren har jag lärt mig att uppskatta alla aspekter av skidåkning, från det inrutade tävlingslivet i slopestylebanan till den obegränsade friheten i backcountryt. Jag skulle inte vara den skidåkaren jag är idag utan lärdomar från hela spektrat av skidåkning, och den här videon är ett försök att framföra det budskapet.

Jacob Wester - en halv livstid som skidproffs
Foto: Sindy Thomas

Jacob Wester är en av få svenska skidåkare som varit med i gamet så pass länge och fortfarande är aktuell.

Jag skulle inte vara den skidåkaren jag är idag utan lärdomar från hela spektrat av skidåkning, och den här videon är ett försök att framföra det budskapet.

På senare år har han bosatt sig i Chamonix på vintrarna och börjat åka mer av den typen av håriga åk som dalen har att erbjuda. En ny dimension av skidåkning som innebär både branta och exponerade sluttningar som ofta involverar klättring och långa dagar med stighudar under skidorna för att ta sig till.

– Även om jag idag ger mig in i nya terränger inom ski-mountaineering, kommer jag aldrig glömma mina rötter och min stil kommer alltid vara influerad av min historia.

Jacob Wester - en halv livstid som skidproffs
Foto: Sindy Thomas

Jacob berättar också att han under den kommande vintern kommer att inleda sitt första riktiga långfilmsprojekt, men mer än så får vi inte veta riktigt ännu. Vi räknar däremot med att vi kommer se Jacob på skidor och att han fortsätter att vara en huvudfigur i minst 15 år till.

Bröderna Wester åker brant i Chamonix


Oktobernumret har landat i butik


Världens bästa skidåkning: Chamonix


Text: Gabriella Edebo • 2018-10-18
ArtiklarJacob WesterRossignolVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen