5fd91bb7b2ee9

Artiklar

Säsongens ultimata prylmanual nu i butik

2018 års upplaga av Åka Skidors Prylguide finns nu i en tidningshylla nära dig! 85 par skidor i norra Europas största, bästa och mest genomarbetade skidtest och mycket mer.

Text: Gabriella Edebo • 2018-10-31 Uppdaterad 2021-12-07

Ännu ett gigantiskt skidtest genomfört av Åka Skidors hårt arbetande och snudd på sjukligt entusiastiska testpatrull. Det görs många skidtester i den vita världen varje vinter, men vi törs med största självförtroende säga att vårt är ett av de mest genomarbetade och välrenommerade i världen (lite självskryt måste vi ändå få tillåta oss).

För det är (vad vi vet i alla fall) ingen skidtidning som testar skidor under lika lång tid, och i lika många olika förhållanden, som vi gör. Förra vinterns test började med att vi testade pistskidor i Vemdalen i slutet av januari, fortsatte med allmountain, freeride och topptur på redaktionens hemmaplan i Åre februari till april, och big mountain i Riksgränsen i slutet av april.

Åka Skidors testpanel består av riktiga skidåkare av alla möjliga olika slag, erfarenheter och preferenser. De har hårdtestat hela 85 par skidor i norra Europas största, bästa och mest genomarbetade skidtest. Allt för att du ska kunna hitta favoriten för just din åkning.

Alla skidor har blivit servade, vallade och slipade så fort det funnits behov av det. Varje skida har körts i minst en halvdag var, oftast ännu längre än så. Vi är helt enkelt extremt måna om att alla våra testomdömen ska vara så rättvisa och välgrundade som det bara är möjligt. Allt för att just du ska få den hjälp du behöver för att hitta dina nya favoritskidor inför vintern.

Säsongens ultimata prylmanual nu i butik
Linnéa Henriks hårdtestar ett par all mountain-lagg i ett nypistat Gästrappet i Åre. Foto: Emrik Jansson

KATEGORIER

PIST KORT RADIE
Pistskidor med en radie upp till 15 meter för korta och rappa svängar och stenhård carving.

PIST LÅNG RADIE
Pistskidor med en radie på över 15 meter för stora svängar, hög fart och rejält med G-krafter.

ALL MOUNTAIN
Skidor för det mesta som du kan hitta på från liften inom skidsystemets gränser. Vi skulle även kunna kalla den här kategorin för frontside. Det här är helt enkelt skidor för det mesta som du kan hitta på från liften inom skidsystemets gränser, från carving i pisten till en sväng i offpisten när andan faller på.
Även en separat kategori med all mountainskidor som anpassats till lättare och kvinnliga åkare genom bland annat mjukare flex och kortare längder.

FREERIDE
Friåkningsskidor med en midja kring 100 millimeter för hård åkning på stora berg och som fungerar bra både i varierad snö och puder. Mer allround än sina kusiner i big mountain-kategorin.

BIG MOUNTAIN
Breda och stabila friåkningsskidor för åkning på riktigt stora berg med allt från puder till skare och allt däremellan. Har blivit smalare på senare år och ligger nu generellt mellan 115 till 120 millimeter i midjan.

TOPPTUR
Det här är lätta skidor med utförsfokus som fungerar extra bra ihop med en techbindning. Skidor som passar oavsett om du turar från liftsystemet eller rör dig längre ut i bergen.

Säsongens ultimata prylmanual nu i butik
Vi tar vårt skidtest på fullaste allvar. Foto: Anna Öhlund

PRYLAR I ÖVRIGT

TECHBINDNINGAR
Vi har kikat närmare på de nio bästa bindningarna för topptur.

PJÄXOR
32 av de bästa pjäxorna på marknaden och allt du behöver veta inför vinterns garanterat viktigaste köp.

PRYLTOPPEN
Vinterns 50 bästa prylar i övrigt som inne innefattas av ovan kategorier.

Slutsåld premiär av Untracked Film Tour


Tävling: vinn nya skidor från Rossignol


Oktobernumret har landat i butik


Text: Gabriella Edebo • 2018-10-31
ArtiklarPrylarSkidtestSkidorTest

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top