Delar av vinsterna från K2:s Luv-serie går till forskning kring bröstcancer.

K2 stöttar Rosa Bandet

Svenska K2 inleder ett samarbete med svenska Bröstcancerförbundet genom kampanjen Åk rosa.

Text: Tobias Ivarsson • 2018-11-08 Uppdaterad 2018-11-08

Sedan 2002 har K2 designat produkter med Rosa bandet-loggan. Delar av intäkterna från försäljningen har sedan gått till den amerikanska bröstcancerforskningen.

Med premiär i höst kommer den svenska agenturen för K2 för första gången att samarbeta med svenska Bröstcancerförbundet när K2:s Rosa Bandetkollektion säljs exklusivt på Stadium. Delar av försäljningsintäkterna för produkterna kommer sedan att skänkas till Bröstcancerförbundet.

– Det känns otroligt spännande att få inleda ett samarbete med Bröstcancerförbundet. Vetskapen om att ett aktivt liv kan minska risken för bröstcancer och att vi två parter sedan får realisera detta tillsammans med Stadium som alltid haft en strävan att få alla i Sverige att leva ett aktivt liv är än mer glädjande och ger oss oanade möjligheter att nå ut med vårt budskap, säger Marcus Pupp på K2.

Bröstcancerförbundet och K2 vill uppmärksamma vikten av ett aktivt liv och att det dessutom kan minska risken att drabbas av bröstcancer. Inte bara under månaden oktober.

Kollektionen som släpps i månadsskiftet oktober/november, där skidorna designas och testas av kvinnor i USA, utgörs av fem par skidor, tre par pjäxor och en hjälm.

– Då det finns studier som visar på goda effekter av fysisk aktivitet hos patienter med bröstcancer som får behandling med cytostatika så känns det extra spännande att finna en ny samarbetspartner i K2 för vinterhalvåret. Ofta fokuseras det mycket på vår- och sommarsporter men vi vill även lyfta fram aktiviteter under vinterhalvåret. Att K2 och Stadium vill vara med på denna livsviktiga resa är för oss en ynnest, säger Marit Jenset, Generalsekreterare på Bröstcancerförbundet.

50 kronor per såld produkt från K2 kommer gå till bröstcancerforskning i Sverige.

Bröstcancer är den vanligaste formen av cancer hos kvinnor i Sverige. Cirka 9 000 drabbas årligen vilket innebär att varje timme får en kvinna sin bröstcancerdiagnos.

 

K2 stöttar Rosa Bandet
Anna Tell Thurén. Foto: Tobias Ivarsson

Anna Tell Thurén, då 38 år, var på semester i USA december 2015. Hon kände en klump i bröstet. Till vardags jobbar hon som veterinär och läkaren i henne sa att det här är inte bra. När hon kom hem kollade hon upp klumpen. Den 22 december några veckor senare kom beskedet: “Du har bröstcancer”, sa läkaren. Det var en fyra centimeter stor tumör i bröstet.
– God jul, var min första tanke berättar Anna.
Det blev bråttom med allt och kändes lite som att hoppa på ett tåg. Man är lite styrd och kan inte hoppa av.

Första halvåret gick bra. Cellgifter och operation gick bra. Men en vecka efter andra delen blev Anna dålig. Riktigt dålig. Då kände hon att den här dagen skulle bli hennes sista.
– Doften av behandlingsrummet ledde till illamående och ångest. Jag var nästan alltid yngst på behandlingarna. Och den enda som grät och var ledsen.
– Jag hade svårt att gå efter första året. Men när vintern kom kunde jag äntligen komma ut. Med lite kraft kunde jag åka skidor. Känna vinden mot kinden. Känna mig normal. Glädjen kom tillbaka när jag var i backen. Att få vara aktiv. Röra på mig som innan. Det betydde mycket, berättar Anna.
– Jag äskar träning och sport, fortsätter hon. Jag har i sommar, nu två år senare, klarat av att spela golf för första gången sen sjukdomen kom, med hjälp av golfbil. Och snart är det vinter och jag får komma ut igen, ler Anna.

Tre saker som är bra att veta om, från Anna:

1. Chock. Alla kommer att mer eller mindre få en chock med bröstcancerbeskedet. Fasen är individuell. Chocken är vanligt förekommande och fullt normal. Livspusslet blir en livskris. Det blir bråttom med allt och man vill komma igång med allt. Låten chocken ta den tid det tar och arbeta med den.

2. Var öppen. Personer runt omkring dig tar det olika. Var öppen med din sjukdom. Ju mer information du berättar för personer i din närhet, desto mer underlättar det även för dem att bearbeta din sjukdom och stötta dig. Ha en öppen kommunikation. För mig har det varit bra och det har känts bra med de jag delat och berättat om min sjukdom för.

3. Rör på dig. Var aktiv i den månen man kan. En del klarar av en cykeltur eller en promenad. Andra mer. Det är så bra på många olika sätt och stärker kroppen. Även om du inte har bröstcancers så rör på dig. Att höja pulsen 30 minunter varje dag minskar risken att drabbas av cancer. 

Ladda hem Bröstcancerförbundets app Klämdagen som hjälper dig att kontrollera dina bröst och påminner dig en gång i månaden.


Text: Tobias Ivarsson • 2018-11-08
K2

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top