Dieselelektriska pistmaskiner är något som svenska skidanläggningar jobbar med för att minska sin miljöpåverkan.Foto: SLAO

Artiklar

Replik: Hur svenska skidanläggningar tar ansvar för miljön

Åka Skidors ledare i oktobernumret ställde frågan hur svenska skidorter tar ansvar för sin miljö- och klimatpåverkan. Titti Rodling, VD för SLAO har svar på den saken.

Text: Åka Skidor • 2018-11-14 Uppdaterad 2018-11-14

Det här är en replik på Tobias Liljeroths ledare i Åka Skidor 5/6-2018 som efterfrågade fler miljöinsatser från våra svenska skidorter, samt en bättre kommunikation kring dem. Notera att här fokuserar vi på själva skidorterna, inte resan dit. Åka Skidor välkomnar en öppen, rak och ärlig debatt kring de problem som skidåkningen står inför och vill gärna höra mer från våra skidanläggningar i den här frågan.

Hej Åka Skidor!

Vad bra att ni skriver om klimat, både i reportage och Tobias Liljeroths ledare. Vi behöver alla fundera på hur vi påverkar vår planet, vare sig vi är skidåkare, resenärer, liftägare eller destinationsbolag.

På SLAO känner vi dock inte igen oss i ledarens påstående om “handlingsförlamning” på svenska skidanläggningar – det görs tvärtom en hel del. För precis som du skriver Tobias, så är klimatet av högsta vikt, och det gäller alla oss som gillar och arbetar med snöupplevelser. SLAO:s medlemmar lever av och med naturen. Därför är det självklart att vi aktivt tar ansvar för miljön.

Här är några exempel på vad som görs redan idag:

12 av våra 15 största anläggningar använder 100% förnyelsebar energi. Flera anläggningar har redan idag gått över till miljövänligare drivmedel, främst HVO.

I Åre har Skistar börjat köra liftar på solenergi, ett initiativ som vi kommer se mer av framöver. Romme Alpin har satsat miljonbelopp på att gräva ned en tank för matavfall som under vintern ger biobränsle, Skistar Sälen har installerat ett biobränslebaserat centralvärmesystem för att minska energiförbrukning och därmed miljö- och klimatpåverkan. Idre Fjäll har införskaffat en av världens första dieselelektriska pistmaskiner.

Från SLAO:s håll samarbetar vi med Luleå Tekniska Universitet, Mittuniversitetet och forskningsprojektet SNÖRIK för att bland annat utveckla kunskap om hållbar snöhantering och energieffektiva snösystem. Snötillverkningen görs i dag med en sjundedel av den energi som krävdes när snö började tillverkas i Sverige för snart 50 år sedan. Vi jobbar också aktivt för klimatsmarta transportalternativ som förbättrad laddinfrastruktur och nattåg. Med mera.

Jag lovar dig att våra anläggningar inte lever i en förgången tid. Tvärtom jobbar de stenhårt med att locka gäster, hålla backar och liftar i toppskick, driva verksamheten med ekonomi OCH hållbara förtecken, i med- och motvind, snö och tö.

Men vi håller så klart med dig: det finns mer att göra. Vår ambition är att SLAO:s hållbarhetsarbete ska vara ledande på internationell nivå, och att minimera vår klimatpåverkan är särskilt prioriterat. Vi ska också bli bättre på att berätta om det arbete vi gör.

Att svenska skidåkare väljer svenska skidanläggningar är dessutom OCKSÅ en klimatinsats. Och där kan ni som livsstilsmagasin inspirera och starta trender! Fortsätt visa upp goda exempel, bättre resvanor, nya hållbara produkter och nya tankegångar. Vi läser och inspireras, både som skidåkare och som skidanläggningar.

Titti Rodling, VD SLAO (Svenska Skidanläggningars Organisation)

Ledare: Klimatdebattens ironiska baksida


Text: Åka Skidor • 2018-11-14
ArtiklarSkidorterKlimat

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top