Tof Henry redo för en vanlig dag på berget. Foto: Daniel Rönnbäck

Artiklar

Tof Henry är Chamonix snabbaste brantåkare

Tof Henry från Chamonix vill vara den snabbaste skidåkaren i världen. Daniel Rönnbäck har följt honom under två år och har gjort en film som visar på hans vansinniga bedrifter på branta och extrema åk.

Text: Gabriella Edebo • 2018-11-27 Uppdaterad 2018-11-27

Christophe “Tof” Henry är född och uppvuxen i Chamonix och redan som liten parvel blev han nyfiken på de höga topparna kring dalen, och inte minst de som åkte skidor utför dem. Idag är han en av åkarna som har mest respekt i dalen och i vintras var han först att lägga spår ner för fler än 40 stora åk i området. Och det är inte vilka åk som helst, utan den typen av riktigt branta och exponerade åk som de flesta aldrig ens skulle tänka på att bege sig ut för. Och den lilla procent som faktiskt gör det gör det oftast med väl kalkylerade hoppsvängar. Tof däremot väntar tills åket är täckt i färskt puder och drar super g-svängar ner för hela facet.

Tof Henry är Chamonix snabbaste brantåkare
Tof tillsammans med sonen Jules. Foto: Daniel Rönnbäck
Tof Henry är Chamonix snabbaste brantåkare
I väntan på att liften upp till världens brantaste lekplats ska öppna. Foto: Daniel Rönnbäck

Fram tills nu har Tof Henry varit en relativt anonym och okänd skidåkare utanför bubblan i Chamonix. Men filmen som är skapad av Daniel Rönnbäck på ren passion och kärlek till skidåkningen och att berätta en historia med sitt bildspråk lär ändra på det.

Se filmen “Born in Chamonix – Steep skiing doesn’t exist” med Tof Henry.

Osäker på om det är värt att lägga 36 minuter av din tid på att se hela filmen (svaret är: ja det är lätt värt det) så spana in trailern här nedan och få en försmak för vad som väntar.

Jesper Petersson – brantåkande doldis i Chamonix


Världens bästa skidåkning: Chamonix


Mittstationen i Grands Montets står i brand


Text: Gabriella Edebo • 2018-11-27
ArtiklarChamonixDaniel RönnbäckVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Scroll to Top