Ut med det gamla och in med solkraft när Wolf Creek satsar nytt. Åkare: Sven Brunso.

Artiklar

Världens första solelsdrivna skidort

Snöhålan Wolf Creek i Colorado i USA blev i vintras världens första skidort som drivs till snudd på 100 procent av solenergi.

Text: Tobias Liljeroth • 2018-11-30 Uppdaterad 2018-11-30

Som Åka Skidor varit inne på här i höst är det oväntat tyst från de svenska företag som har allra mest att förlora på ett varmare klimat; våra skidorter. Förutom några (förvisso beundransvärda) småinsatser lyser de stora miljövisionerna och –satsningarna med sin frånvaro. Och detta i ett land som av många anses som ett av de mest progressiva i världen när det kommer till miljöarbete.

Ironiskt nog är det ett annat lands skidorter som ligger i täten när det kommer till samma sak, USA. Japp, du läste rätt, Donald Trumps USA. Bland annat jätten Vail – huvudorten i världens största skidortsbolag Vail Resorts – som första skidort i världen utsetts till en hållbar destination av organisationen Sustainable Travel International och med ett uttalat mål att bli utsläppsneutrala till år 2030.

 

Världens första solelsdrivna skidort
Liftar som drivs av solenergi även när det snöar? Japp, det funkar.

Men mest spännande är kanske trots allt Wolf Creek i södra Colorado som sedan november i fjol blev den första skidorten i USA att drivas till snudd på 100 procent av solenergi. Den lilla familjeägda skidorten – med ett årligt snöfall på runt tolv meter – har de senaste tolv åren körts på enbart hållbar energi, något som nu tas ett steg längre. Detta genom investeringar i en närliggande solpanelsfarm i San Luis Valley som förser skidortens nio liftar och annan infrastruktur med el. 

Men miljöarbetet stannar inte där, bland annat körs skidortens pistmaskiner – det finns i dagsläget inga eldrivna varianter – på biologiskt nedbrytbar olja från vindruvskärnor, och skidortens samtliga toaletter är fria från vatten.

I grunden för arbetet ligger en genuin kärlek till skidåkning och bergen, och att bli en förebild för andra skidorter att ta efter. 

– Vi anser att det är vårt ansvar som företag att bli mer hållbara, och något som vi alla borde göra, säger Rosanne Pitcher, marknadsansvarig på Wolf Creek till Powder magazine.

wolfcreekski.com

Ledare: Klimatdebattens ironiska baksida


Med elbil i de svenska fjällen


Text: Tobias Liljeroth • 2018-11-30
ArtiklarKlimatUSA

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen