Tangenbordskrigaren Åke har svar på allt. Nästan. Illustration: Andreas Johansson

Artiklar

Fråga Åke: skidlegender och politik

Likt den svenska riksdagen kan skidvärlden inte enas om något, men Åke S. Kare har givetvis en lösning på lager när det kommer till att kora legendernas legend.

Text: Åke S. Kare • 2018-12-17 Uppdaterad 2021-04-25

Intro

Genom åren har vi på Åka Skidor tagit emot en mängd olika frågor från våra läsare. Det har handlat om allt ifrån en generell oro över en kommande skidsemester, till mycket specifika frågeställningar kring prylar.

För att ge dig som läsare chansen att få svar på dina funderingar om skidvärldens allt och inget – skidåkning, skidorter, utrustning, afterski – har vi på redaktionen tagit in en person som lovat att göra sitt yttersta för att på bästa möjliga vis stilla nyfikenhet och oro. Låt oss presentera Åke S. Kare.

Har du en fråga till det allsvetande oraklet Åke? Skriv ”Frågelådan” i ämnesraden och skicka ett mail till redaktionen@akaskidor.se eller släng iväg ett meddelande på facebook.com/akaskidor

(Svar och åsikter är Åkes egna, och självfallet tar vi på redaktionen inte ansvar för något av det han slänger ur sig…)


Legendariska legender

Hej Åke,
Jag och mitt kompisgäng undrar vem som är den största skidlegenden genom tiderna? 
/Konrad

För att besvara denna fråga samlade jag ihop Sveriges politiker. Jag menar de kan ju lika gärna ta en paus från att prova clownnäsor för att tjafsa lite om skidåkning innan jag levererar den absoluta sanningen.Stefan Löven öppnar med att nu är det nog med trams. Här ska tas ansvar och svaret är därför självklart Stenis. Legenden som dominerade när Palme fortfarande såg snygg ut i tangakallingar och socialdemokratins ande vilade tryggt över värnskatt och LO.Jonas Sjöstedt ler som en pingstpastor och påpekar att V alltid stått för att Stenis är den störste. Han påpekar också att V helst vill att staten ska tillverka alla skidor. Och äga alla liftar. Och all snö.Annie Lööf höjer ett finger och framhåller att hon tar avstånd från allt som har med alpin skidåkning att göra och kastar därför in Anja Pärsson som sin kandidat.Ulf Kristersson gör gällande med en drömsk blick att som den vuxne i rummet måste han lyfta upp Alberto Tomba. Varför vägrar han svara på.Ebba Busch Thor säger mordiskt att hon inte kan relatera till skidåkning, hon har ju då rakt aldrig varit riktigt dyngfull på en afterski. 

Jimmie Åkesson frågar om Stenis gillar sillamackor, om så tycker Jimmie att han är en legend.  Sjöstedt gubbandas häftigt och säger att om Jimmie gillar Stenis så tycker inte han om Stenis längre. Han vill också starta en utredning kring varför snön alltid är vit.Janne Björklund reser sig upp och påstår att han var på en skola en gång, för att se hur det fungerar i verkligheten alltså, och då sa kidsen att Sylvain Saudan är en schucker glidare.Miljöpartiet är frånvarande, det är tydligen någon arbetsdag med att flytta stenar. Väldigt, väldigt tunga stenar. 
De hälsar dock att skidåkning är obra för klimatet. Speciellt skidproffs som tävlar i klimatmedvetenhet, men sam
tidigt flyger världen runt och verkar för ökad konsumtion, urholkar förtroendet för ämnet.Sådär, då var det dags för sanningen jag utlovade i starten. För precis som inom politiken är det inom skidåkningen viktigt att våga se en sanning för vad den är. Vissa saker är för viktiga för att tjafsa om. Vissa saker fodrar att enbart hårda fakta tas i beaktning, inte personliga känslor, principer och perspektiv.

Svaret på frågan är och förblir för all framtid Candide Thovex.


Förlåt.

Åke

Fråga Åke: livet som slalomförälder


Fråga Åke: hur blir jag skidåkande influenser?


Fråga Åke: vilka skidor ska jag köpa?


Text: Åke S. Kare • 2018-12-17
ArtiklarFråga Åke

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen