Emelie Eriksson njuter av den tågburna resan. Foto: Martin Wichardt

Artiklar

Powder Express – på railtrip i Alperna

Ta tåget till Alperna, sov bekvämt längs vägen och kom fram strax efter liftöppning. Häng med på en tågresa från Sverige hela vägen till Schweiz.

Text: Gabriella Edebo • 2018-12-21 Uppdaterad 2018-12-21
Powder Express – på railtrip i Alperna
Peter Nilsson hittar flyg utan att behöva flyga. Foto: Martin Wichardt

Frihet att åka precis var som helst, följa snöfallen och utforska nya berg. Men går det att göra samma sak med tåg? Trötta på såväl motorvägar som flygplatser bestämde sig Peter Nilsson, Emelie Eriksson och Olle Regnér för att testa något nytt. De skulle ta tåget till Alperna.

De rullade sina skidväskor till Stockholms Central och tog tåget söderut genom Europa. I tio dagar kryssade de sedan mellan de schweiziska skidorterna Andermatt, Laax och Arosa Lenzerheide. Stannade några dagar på varje ställe, testade åkningen och fortsatte sedan vidare till nästa berg. Som en klassisk roadtrip, fast utan bil. En railtrip.

Resan dokumenterades av Erik Nylander bakom filmkameran (som även fått uppleva resan tusen gång om bakom klippbordet) och Martin Wichardt som flög drönare och såg till att det även blev fantastiska stillbilder.

Hela resan kan du läsa om i oktobernumret från i höstas.

Såhär skriver Peter Nilsson som både roddat ihop projektet i egenskap av producent, skrivit artikeln som hamnade i Åka Skidors oktobernummer och svängt snyggt framför kameran:

Förra vintern gjorde jag en läcker resa tillsammans med ett riktigt bra gäng: Emelie Eriksson, Olle Regnér, Martin Wichardt som fotograf och Erik Nylander som filmare. På 10 dagar tog vi tåget till alperna, åkte runt mellan några sköna orter och tog sedan tåget hem igen. Ett kanonkoncept. Veckoresa till alperna 2.0.
Många pratar om att vi måste flyga mindre. Resa mindre. Begränsa oss. Det här projektet är tänkt att istället fokusera positivt och undersöka ett annat alternativ. Göra mer. Testa nytt.

Att ta det här från idé till färdig film har varit häftigt. Utan ett sådant grymt team hade det aldrig funkat.
Filmen har i höst visats på Untracked Film Tour, och nu är det kul att äntligen få dela den offentligt.
Tack alla som hjälpt till och på olika sätt supportat projektet!!

Slutsåld premiär av Untracked Film Tour


Oktobernumret har landat i butik


Replik: Hur svenska skidanläggningar tar ansvar för miljön


Text: Gabriella Edebo • 2018-12-21
ArtiklarAndermattLaaxOlle RegnérPeter NilssonSchweizUntracked Film TourVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen