Foto: rawpixel / unsplash

Artiklar

Skidsnack #1: Veckans nyheter i skidvärlden

Häng med i svängarna i vår lilla skidbubbla och få koll på vad har hänt i veckan. Pistpanik från chefredaktören, megadump i Alperna, eldrivna tekniktips och mycket mer.

Text: Gabriella Edebo • 2019-01-06 Uppdaterad 2019-01-06

Veckan och det nya året inleddes med att hela (skid)världen sammanfattade det gångna året på Instagram och blickar framåt med nya mål och värderingar för 2019.

Megadump i östra Alperna

Det har toksnöat i Österrike och nu i helgen är det på många platser så hög lavinrisk att väldigt få liftar faktiskt är öppna idag söndag, och polisen har stängt av flera vägar. I prognosen ser det ut som att ännu mer snö är på väg in över den delen av Alperna den kommande veckan. Jackie Paaso och Reine Barkered drog en sista minuten-resa och lämnade regniga Åre för snorkeldjupt puder istället.

Skidsnack #1: Veckans nyheter i skidvärlden
Saalbach i fredags innan det kom ännu mer snö. Foto: Emil Stegfeldt

Åk på kossan i vår

Anmälan till allas favorittävling i friåkning Ride the Cow med tillhörande uppvärmningscamp öppnade i veckan. Boka in Hemavan den andra veckan i April. Läs mer och anmäl dig här.

Anmälan till Ride the Cow har öppnat

Webb-comeback

Duon Kajsa & Malou är tillbaka i Revelstoke och har börjat filma för en ny säsong av webbserien KM Days. Det första avsnittet borde dyka upp på YouTube redan nästa vecka. Och när vi ändå är inne på friåkares youtube-kanaler så är ryktet i liftkön att även bröderna Regnér är på gång att återuppliva sin serie DYBS – Does Your Brother Ski?

Skidsnack #1: Veckans nyheter i skidvärlden

Pistpanik

Chefredaktören Tobbe ska enligt uppgift ha beställt ett par ordentliga pistpjäxor för första gången i sitt liv efter att ha råkat försäga sig på Åre-kontoret med ”det där med att carva är ju rätt kul ändå”. Det är osäkert om detta beror på det tre månader förtidiga vårvädret här i Åre (läs fyra plusgrader och spöregn) eller nyårsnojja, men ett som är säkert är att vi omedelbums måste ordinera liter puder till redaktörn innan det går käpprätt åt helvete (läs: börjar åka runt blåa och röda plastbitar i backen).

Eldrivet

Emma Dahlström joinar Lucas Stål Madison på Nissans eldrivna skidåkarteam och kommer under vintern att köra runt i en Emma-strajpad elbil.

Lavinincidenter

En 12-årig pojke drogs med i en lavin i La Plagne i Frankrike och hittades vid liv efter att ha varit begravd i hela 40 minuter. Att han överlevde med ”bara” ett brutet ben efter så lång tid beskrivs som ofattbart och snudd på mirakulöst, inte minst eftersom han inte hade någon lavinsändare på sig.

I Tamokdalen i Nordnorge saknas fortfarande en svensk kvinna och tre finländare efter att ha rapporterats saknade i onsdags kväll. Väder och hög lavinrisk har försvårat räddningsoperationen som fått avbrytas flera gånger. I fredags hittade polisen signaler från två transceivers i en lavinkägla i området men på grund av ännu ett oväder som drog in fick insatsen avbrytas ännu en gång. På en pressträff i fredags eftermiddag meddelade polisen att man befarar att alla fyra ligger begravda i lavinen och att så pass lång tid har passerat att chanserna för att någon ska ha överlevt är ytterst små. I början på nästa vecka hoppas polisen kunna ta sig in i området igen.
– Polisen kommer att göra det som går för att lokalisera och gräva fram de fyra som vi antar är omkomna, säger Morten Pettersen från den norska polisen.

Lätta nyheter

Marker och Dalbello avslöjade att de till nästa år satsar på ännu lättare prylar och släpper en ny Dalbello Lupo Air och en uppdaterad och lättare version av bindningen Kingpin vid namn M.Werks. Om den nya bindningen med mer kolfiber håller bättre än standardvarianten som haft lite problem under sin livstid återstår att se.

Dalbello och Marker satsar på lätta prylar för topptur

Hyllning till brantåkning

Jacob Wester fortsätter att åka brant och exponerat i Chamonix med omnejd och släppte i veckan en ny film som en hyllning till åkstilen och hur han som parkråtta tillslut hamnade på snorbranta sluttningar.
Se ”Ode to the steeps” av Jacob Wester.

Tekniktips

Åk bättre offpist med en av de senaste avsnitten från YouTube-kanalen Stomp it Tutorials som drivs av svenska Jens Nyström, bosatt i Laax i Schweiz. I videon nedan går han igenom tre vanliga misstag vid puderåkning och hur du åtgärdar teknikproblemet.

Skidtest 2019: Vinterns bästa allmountainskidor


Tågresenärer till Vemdalen får VIP-behandling


Årets mest lästa artiklar 2018


Text: Gabriella Edebo • 2019-01-06
ArtiklarJacob WesterskidsnackVideo

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen