Tangenbordskrigaren Åke har svar på allt. Nästan. Illustration: Andreas Johansson

Artiklar

Fråga Åke: Vilken gogglelins ska jag köpa?

Åka Skidors tangentbordskrigare åke S. Kare vägleder vilsna pryljägare genom skidindustrins täta djungel av olika avancerade teknologier och färger på glas till dina skidbrillor.

Text: Åke S. Kare • 2019-01-11 Uppdaterad 2021-04-25

Hej, vilken lins ska jag köpa till mina goggles?  
– Hilda

Hilda!!! Du har helt fel inställning till det här. Den korrekta frågan lyder ”Vilka linser ska jag köpa?” Plural, Hilda, Plural.

Skidåkning är en materialsport. Låt inte skidmärkenas Instagramkonton och copywriters lura dig, oavsett vad de säger vill de att du ska konsumera lika mycket nästa år igen. Helst köper du alltså flera olika par goggles, men om du envisas med att vara förnuftig köper du ett par gogglar som tillåter dig att byta lins.

Därefter köper du tre linser. En lins som faktiskt fungerar rent praktiskt och inte bara ser cool ut. Därefter en stekig lins du kan spegla dig i, så du ser lite ball ut i solgropen på våren medan du dinglar med GoPron framför ansiktet. Sedan ser du till att komma över en billig lins som du kan repa bortom räddning. För afterskin. Bjud nämligen aldrig en skidåkare som har goggles utan repor på öl. Aldrig. De har inte förtjänat den.

Och juste, ta med din hjälm när du ska köpa gogglarna. Så du inte får en sådan där Skåne-glipa i pannan. Du riskerar att bli solbränd i pannan men framför allt att se ut som en fransk nybörjare. Det gör ingen glad.
Men just här behöver jag faktiskt ta ett steg tillbaka och inse min egen begränsning. Det är viktigt att se sina begränsningar. Både på berg och vid tangentbord. Och lika lätt att förbise dem. Eftersom jag är en man med exakt lika många begränsningar som ursäkter – det är viktigt att hålla den summan konstant – tog jag därför kontakt med en livs levande goggle-guru, min vän Jeppenatorn Norén.

Han påstår att du ska köpa en lins som är rosa på insidan, då ser du svinmycket kontraster i dåligt väder. Om du är en ungdom och således fortfarande gjord av magi och gummi är detta inget du förstår just nu, men det kommer en tid Hilda, en tid då du kommer ha ont, få ont från minsta lilla, en tid då det är bra att se kontraster.

Jeppe hälsar också att goggles med platt lins är trendigt och creddigt som fan.

Lycka till! Och förlåt.
Åke

Har du en fråga till det allsvetande oraklet Åke? Skriv ”Frågelådan” i ämnesraden och skicka ett mail till redaktionen@akaskidor.se eller släng iväg ett meddelande på facebook.com/akaskidor

(Svar och åsikter är Åkes egna, och självfallet tar vi på redaktionen inte ansvar för något av det han slänger ur sig…)

Fråga Åke: vilka skidor ska jag köpa?


Fråga Åke: livet som slalomförälder


Fråga Åke: skidbalett & den perfekta svängen


Text: Åke S. Kare • 2019-01-11
ArtiklarFråga Åke

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen