5fd91afc3aebb

Artiklar

Skidsnack #2: Veckans nyheter i skidvärlden

Häng med i svängarna och vad som hänt i veckan i vår lilla skidbubbla. Mystiskt skidbyte, liftwaffe i Sälen, transa-vett, regeringsbildningen och veckans bästa tävlingsresultat.

Text: Gabriella Edebo • 2019-01-13 Uppdaterad 2019-01-13

Svensk pappa goes Liftwaffe i Sälen

SVT rapporterade i veckan om att en småbarnspappa på semester i Sälen blev förbannad när liften stängdes på utsatt tid. Han ska ha skällt ut och varit allmänt aggressiv mot liftvakten och ”slagit” henne över halsen med en mössa… Liftvärden ska inte ha blivit skadad av händelsen men ordentligt skärrad, antagligen på grund av att minnen från dramatiska scener i Sällskapsresan väckts till liv.


Sverige har ansökt om Vinter-OS 2026

Det kan bli OS och Paralympics i Sverige 2026. Nu har ansökan officiellt lämnats in till den Internationella Olympiska Kommittén. I planen är det Stockholm med omnejd som många grenar kommer att avgöras, de flesta alpina tävlingarna ska arrangeras i Åre, backhoppning i Falun och kälksport i Sigulda i Lettland. Beslutet kommer att fattas under midsommarhelgen i sommar.

Viral helikopterräddning i Chamonix

PGHM (står för Peloton de Gendarmerie de Haute Montagne) är den franska polisens specialgrupp för bergsräddningar baserade i Chamonix. En video från en av alla räddningar de genomför på ett år gick viral här i veckan där piloten Jean-François Martin använder sig av en väldigt specialiserad metod för att lämna av och plocka upp räddningspersonalen och den skadade från en bergssida. Helt vansinnigt och mäkta imponerande var omvärldens reaktion. ”Vardagsmat” och inget speciellt märkvärdigt enligt piloten själv. (Spola fram filmen till 1:15)

Veckans prylnyhet: Grizzly GR 45 Vertical

En ny ultralätt pinbindning som påstås vara världens lättaste och väger in på ynka 45 gram. Läs mer nedan.

Prylnytt: världens lättaste bindning

Skidsnack #2: Veckans nyheter i skidvärlden

Evelina Nilssons nya lagg


På Alpingaragets instagram syntes i veckan en bild på Evelina Nilsson och med en ny uppsättning skidor där loggan är dold, med frågan ”Kan ni ana vilket skidmärke hon åker på i vinter?”.
Redaktionens hyfsat kvalificerade gissning är att det är ett par K2 som ligger på bänken. Rätt svar lär vi få reda på inom kort.

Transceiver-vett

Kootenay Backcountry Guides i Kanada demonstrerar hur elektroniska enheter kan orsaka störningar för transceivers. Kom ihåg att ha mobiltelefoner, kameror och alla andra elektroniska prylar minst 50 centimeter från din lavinsändare, framförallt i sök-läge.

Åke om regeringsbildningen

Regeringsbildningen går framåt, men vad har de gemensamt med korandes av världens bästa skidåkare? Ta reda på det via länken nedan.

Fråga Åke: skidlegender och politik

DYBS kommer med ny säsong

Teasern visar att bröderna Regnér satsar stort både i höjd på klippor och på afterskin, samt att de är tillsynes helt orädda både på berget och med att visa sitt sanna jag på internet. Första avsnittet av DYDS – Does Your Brother Ski? kommer inom kort från Japan där Carl tillslut ska få köra sin debut i Freeride World Tour.

Framgångar i Puckel

18-åringen Walter Wallberg gjorde personbästa med en andraplats i världscupen i puckelpist i Calgary igår lördag.
Det var det absolut bästa åket jag gjort i den här backen och att få ett sånt resultat är så jävla bra inför VM och tävlingarna innan dess. Nu vet jag att jag kan lita på min åkning och det blir en trygghet att veta att det räcker till pallen och att det är pallen jag ska vara på, sa Walter efter prisutdelningen.

Janne välte dass

Stormen Jan drog in över Norrland och tog med sig snö och en väldans massa vind. Uppe på topparna i Jämtland uppmättes vindstyrkor på upp till vansinniga 50 meter per sekund och i Lunndörrspasset blåste ett dass omkull. Och fylldes av snö.

FWQ-säsongen igång

Säsongen för kvalserien till Freeride World Tour inleddes i veckan i Verbier med tre 2-stjärniga tävlingar (tävlingarna rankas från 1 (lägsta) till 4 (högsta) stjärnor). Moa Wärvik drämde till med att vinna två av dagarna, och krascha ordentligt en av dem. Även Ronja Stenhöös var på pallen två gånger som trea, Dante Prtic vann första dagen på herrsidan och en av dagarna var även Måns Fors Källstrand och Erik Edsås på pallen som 2a och 3a.

Skidsnack #2: Veckans nyheter i skidvärlden
Moa på första och Ronja på tredje plats.

@akaskidormag på instagram

Du har väl inte missat att vi finns på Instagram? Följ oss på @akaskidormag för att hänga med i det senaste som händer i skidbubblan.

Skidsnack #1: Veckans nyheter i skidvärlden


Sökes: Reporter till Freeride World Tour


Veckans fetaste film: Heatseeker


Text: Gabriella Edebo • 2019-01-13
ArtiklarNyheterskidsnack

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen