Foto: Fjällsäkerhetsrådet / Mattias Fredriksson

Artiklar

Många dödsfall och hög lavinfara i Alperna

Bara i januari har snart 30 dödsfall rapporterats från Alp-regionen och senast igår tisdag avled en svensk 20-årig kvinna i en lavin i Valais (Verbier/Nendaz).

Text: Gabriella Edebo • 2019-01-16 Uppdaterad 2019-01-16

De enorma mängder snö som fallit den senaste tiden har gjort att flera skidorter och vägar i framförallt Österrike fått stängas och boende i dalgångar har uppmanats att stanna inomhus. I nordvästra Alperna (Frankrike och Schweiz) anlände de stora mängderna med snö lite senare än i öst, och där ligger nu ett väldigt farligt svagt lager nu begravt under nysnön.

Filmen nedan visar säkringsarbete utfört från helikopter igår i Grimentz i Valais, Schweiz vilket bara är några mil bort från den plats där den svenska 20-åriga kvinnan omkom i en lavin i Nendaz/Verbier igår.

Under onsdagen förväntas varmare väder dra in över Alperna och förvärra läget ytterligare.

Glöm inte bort att fräscha upp kunskaperna och träna med din utrustning med jämna mellanrum, gå en lavinkurs och kom framförallt ihåg att det absolut bästa är att undvika att hamna i lavinen från första början. Inget åk är värt att riskera livet för.

Om du vill läsa på lite extra och lära dig mer om att ta bra beslut i lavinterräng kan vi rekommendera informationen som finns på Fjällsäkerhetsrådets hemsida. Läs om lavinsäkerhet här och fakta om laviner här. 

Filmen nedan är även en välgjord kortfilm som påminner om grunderna.

Skidsnack #2: Veckans nyheter i skidvärlden


Drönare är nästa generations lavinräddare


Transceivern Ortovox 3+ återkallas


Text: Gabriella Edebo • 2019-01-16
ArtiklarNyheterLavinsäkerhet

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen