Markus Eder går för segern i Hakuba. Foto: Freeride World Tour

Artiklar

Repris & resultat från Freeride World Tour Japan

Det blev sol och puder till slut när säsongens första stopp på Freeride World Tour bjöd på show från Japan. Se resultat och repris av sändningen här.

Text: Gabriella Edebo • 2019-01-18 Uppdaterad 2019-01-18

Det lilla facet i skogen överraskade positivt och det blev en betydligt ösigare tävling än de flesta nog hade förväntat sig.

Damernas dnowboardklass vann Anna Orlova från Ryssland med österrikiskan Manuela Mandl knappa tre poäng efter på en andra plats. Tyvärr har vi inga skandinaver med i någon av snowboardklasserna numera.

Herrarnas snowboardklass dominerade inte helt oväntat amerikanen Travis Rice som redan förra året visade att han har förmågan att ta tillvara på terrängen på ett unikt vis och hitta flyg lite varstans. I kombination med stora trick blev han den solklara vinnaren i sin katergori.

Damernas skidklass blev också en tight kamp i toppen men förra årets totalvinnare Arianna Tricomi inledde åket med en stompad 360 och tog hem vinsten strax före två schweiziskor på andra och tredje plats. Jackie Paaso lärde sig precis att göra backflip på skidor för bara några veckor sedan och har sagt att hon inte kommer våga köra det på tävling förrän hon hunnit träna in tricket bättre. Men det verkar ha ändrats för hon överraskade med att flyga ut från en av de övre vinddrivorna i en inverterad position. Tyvärr slutade landningen med en framåtkullebytta men hon landade på fötterna och kunde köra vidare och slutföra sitt åk. Tyvärr dock med stora poängavdrag för kontrollproblemet. Hedvig Wessel startade strax efter och gick även hon för en backflip på samma feature och det blev en gigantisk sådan med riktigt bra landning. Tyvärr blev det inga skyhöga poäng, antagligen eftersom det inte blev några fler större flyg senare i åket. Se hennes backflip som är den största någon stompat i damernas skidkategori:

Herrarnas skidklass vann italienaren Markus Eder som med ett snabbt åk, på gränsen till ur kontroll vid några tillfällen, studsade och jibbade sig till segern före säsongens mest omtalade wildcard i kategorin Tanner Hall. Våra svenskar gjorde en stark insats där Reine Barkered och Kristofer Turdell slutade på sjätte och sjunde plats efter att båda ha kört för snabbt för filmaren att hänga med på toppen och dragit en backflip på översta drivan. Debutanten Carl Regnér inledde starkt men tappade tempo fram mot slutet av åket och slutade på en femtonde plats.

Repris & resultat från Freeride World Tour Japan

Repris på tävlingen hittar och navigerar du enklast genom att gå in på Freeride World Tours hemsida, där du enkelt kan klicka mellan de olika åkarna i den lite drygt tre timmar långa sändningen.

Resultat

Repris & resultat från Freeride World Tour Japan
Repris & resultat från Freeride World Tour Japan
Repris & resultat från Freeride World Tour Japan
Repris & resultat från Freeride World Tour Japan

Inför tävlingen

Snön ligger halvdjup i Japan och åkarna på Freeride World Tour är redo för säsongens första tävling. Lördag morgon klockan 08:30 lokal tid är livesändningen planerad att dra igång.

Tävlingen äger rum i Hakuba på huvudön Honshu där det först såg ut att bli ett av de mer högalpina bergssidorna med Alaska-vibbar som skulle bli tävlingsarena. Men så drog ännu en snöstorm in och arrangörerna blev lite nervösa att snön skulle hinna stabiliseras i tid för att hinna genomföra tävlingen. Så för att vara på den säkra sidan blir det tävling inne i skogen istället. 43 graders lutning ska det vara enligt FWT själva, och 440 fallhöjdsmeter från start till mållinjen.

Skandinaver på
start:

Kristofer Turdell – regerande världsmästare i friåkning som är sugen på upprepning. Har varit och värmt upp ordentligt och pumpat puder i ett par veckor i Japan.

Reine Barkered – veteran i FWT-sammanhang som den senaste tiden har synts slänga backflips och rent allmänt uppgraderat sin åkning som annars brukar innebära få svängar och gigantiska klippor till att även inkludera lite mer jibbiga tendenser. Får vi se en backflip måntro?

Carl Regnér – skulle ha gjort sin debut på världstouren förra säsongen men fick lite våldsam närkontakt med ett träd inför den första tävlingen i just Japan och missade hela säsongen på grund av en skadad handled. Men nu är allt läkt och rödhåringen från Jämtland är redo för en försenad premiär.

Jackie Paaso – tävlar egentligen för USA men är bosatt i Åre så hon räknas ändå. En av åkarna som skickar störst klippor i sin kategori och som tillsammans med Reine varit och värmt upp benen för djup snö i Österrike när det nyligen toksnöade där.

Hedvig Wessel – fick ett wildcard att delta på förra säsongens sista tävling i Verbier och visade där att hon platsar på FWT, så har nu fått ett wildcard att vara med på vinterns turné. Har kört för det norska landslaget i puckelpist men tog beslutet att byta fokus till friåkning efter OS i Pyeongchang förra vintern.

Fler wildcards som slängts in i leken för att krydda till saker och till lite extra är bland annat den levande legenden med mer av en jibbig bakgrund Tanner Hall som även han fått ett wildcard till hela säsongen. Även Kye Petersen fick en startplats till Japan-stoppet i sista sekund vilket gör startfältet för herrarnas skidklass till ett av de tuffaste i mannaminne. Dessutom fick tre lokala förmågor som vann en kvaltävling tidigare i veckan varsin startplats, så det ska bli spännande att se hur Japans bästa åkare står sig i konkurrensen på hemmaplan.

Repris & resultat från Freeride World Tour Japan
Rekning i snöstorm. Foto: Freeride World Tour / Dom Daher

Nästa tävling äger rum i Kicking Horse, Kanada med start den andra februari.

Kristofer Turdell är världsmästare i friåkning 2018


Hedvig Wessel siktar på världsmästartiteln


Ösigt filmsläpp med Jackie Paaso & Eva Walkner


Hedvig Wessel och Carl Regnér vann NM 2018


Reine Barkered om konsten att välja rätt skidor


Text: Gabriella Edebo • 2019-01-18
ArtiklarCarl RegnérFreeride World TourHakubaHedvig WesselJackie PaasoJapanKristofer TurdellReine Barkered

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen