The Pink Panther strikes again! Foto: Langes arkiv

Artiklar

Skidsnack #3: Veckans nyheter i skidvärlden

Denna vecka i vår lilla skidbubbla: ännu en liftwaffe-incident i Sälen, prylnyheter gånger tre och både positiva och enormt tragiska nyheter på temat laviner.

Text: Gabriella Edebo • 2019-01-20 Uppdaterad 2019-01-20

Prylnytt

Både K2 och Völkl släppte i veckan nyheten om deras nya skidor som lanseras till nästa säsong, och Lange blev nostalgiska på ett chockrosa vis.
 
Völkls nya modell heter Revolt 121 där de har gjort ett samarbete med en konstnär som fått gå lös på modellernas olika topsheet och själva konstruktionen av skidan ska ha arbetats fram tillsammans med åkare och sakkunniga av rang.

Skidsnack #3: Veckans nyheter i skidvärlden

K2 släpper en helt ny serie kallad Mindbender som kommer i ett antal olika nya bredder och varianter som enligt alla teamåkare som fått testa den hittills ska svara helt sinnesbändande bra. Räkna med att få höra mer om båda laggen i början av februari när vi drar på snösportsmässan ISPO i München, samt i nästa års skidtest såklart.
Det var även en korrekt gissning att det var just till K2 som Evelina Nilsson bytt skidmärke till från Fischer.

Skidsnack #3: Veckans nyheter i skidvärlden

Lange tar tillbaka en gammal succémodell med inspiration från Rosa Pantern och snart finns ett limiterat antal av den väldigt rosa pjäxan att försöka få tag på. Den första modellen av Lange ”Pink Panther” XRi kom 1988 och självaste Alberto Tomba vann dubbla OS-guld med den i Calgary samma år.

Vinn ryggsäck från Thule x2

Tillsammans med Thule tävlar vi nu ut två ryggsäckar av modellen Thule Upslope 20L, värde 1 200 kronor styck. En av ryggorna kan du vinna här på webben och den andra chansen du har är att tävla på Åka Skidors instagram.

Tävling: vinn ryggsäck från Thule

Lavinolycka i Schweiz

Skidsnack #3: Veckans nyheter i skidvärlden
Lavinen i Nendaz. Foto: Schweizisk polis

En 20-åring svensk kvinna som säsongade i Nendaz (samma skidsystem som Verbier) i Schweiz omkom i tisdags, den 15 januari, i en lavin. Enligt uppgifter från familjen som de delat med sig av publikt ska hon ha åkt i skogen kring Plan du Fou när det gick en mindre lavin cirka 200 meter från pisten. Brottkanten tydde på att det var en relativt liten lavin men det var tillräckligt för att hon skulle falla och tros ha slagit huvudet i en sten. Hon ska inte ha begravts helt men tappat medvetandet och avlidit av inre blödningar på bara några minuter. Hon hade lavinutrustning och fick hjälp snabbt från vännerna i gruppen samt en norsk bergsguide/sjukvårdare som såg händelsen och var på plats snabbt, men hennes liv gick dessvärre inte att rädda. En otroligt sorglig händelse som påminner om att även förhållandevis små laviner kan ha fruktansvärda konsekvenser. Vila i frid, det är med tårar i ögonen vi tänker på och skickar våra djupaste kondoleanser till familj och vänner.

Södra Lapplandsfjällen får lavinprognoser

Från och med i torsdags kan du hitta dagliga lavinprognoser för de södra Lapplandsfjällen där bland annat Saxnäs och Kittelfjäll ingår. Det är ett nytt prognosområde i Naturvårdsverkets lavinprognosprogram som du hittar på lavinprognoser.se.Lavinprognosen ger en samlad bedömning av lavinfaran utanför skidanläggningarnas ansvarsområden för två dagar framåt, inklusive råd om hur man kan färdas i berörd fjällterräng utan att utsätta sig för onödiga risker. Lavinprognoserna bygger på information som samlas in av lokala observatörer som sedan sammanställs och analyseras av lavinexperter i Östersund som fram prognoserna baserat på en sammanvägning av information från fältet och detaljerade lokala väderprognoser från SMHI.Alla områden med lavinprognoser:
– Abisko- Riksgränsfjällen: Abisko, Björkliden och Riksgränsen

– Kebnekaisefjällen (start 1 mars)

– Västra Vindelfjällen: Norr och söder om Hemavan/Tärnaby

– Södra Lapplandsfjällen: Kittelfjäll och Saxnäs (nytt prognosområde)

– Södra Jämtlandsfjällen: Åre, Storulvån, Bydalen och Sylarna 

– Västra Härjedalsfjällen: Funäsfjällen, Ljungdalen och Helags

Ledare: lavinproblematik

Balansen mellan skidåkning och jobb

Neil Williman pratar flytande svenska men kommer från Nya Zeeland och är avloppsingenjör anställd i England. Bor gör han däremot i Innsbruck, för att ha bästa möjliga förutsättningar att klämma in maximalt med tid på skidor tillsammans med sina likasinnade vänner i dalen. Tillsammans med bland annat Tove Kockum från Sverige som jobbar som sjukgymnast i Innsbruck och Manuela Mandl som kör Freeride World Tour på snowboard har Neil skapat en film som många som kämpar med att balansera jobb och önskad mängd skidåkning kan relatera till.

Liftwaffe #2

Ännu en pappa på semester i Sälen har blivit upprörd och tagit ut sin ilska på en oskyldig liftvärd. Denna gång ska en pappa (oklart som det är samma som förra veckan) ha knuffat omkull en liftvärd  efter att hans dotter blivit påkörd i backen. Händelsen är anmäld till Arbetsmiljöverket, rapporterar SVT.

Nyheter på oldschoolvis

S.A.S.N. står för ”Sexy Action School News” där Fabian Omne iklädd en peruk som gör att hans frisyr ser mer städad ut än vanligt gör ett tappert ”sista försök att rädda skidåkningen från en säker död”. Hiss eller diss?

Många dödsfall och hög lavinfara i Alperna


Nordamerikas 50 mäktigaste åk


Repris & resultat från Freeride World Tour Japan


Skidsnack #2: Veckans nyheter i skidvärlden


Text: Gabriella Edebo • 2019-01-20
ArtiklarK2LangeLavinsäkerhetskidsnackVölkl

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen