Kabinbanan i Åre den 23 januari. Foto: Darren Hamlin

Artiklar

Skidsnack #4: Veckans nyheter i skidvärlden

Veckans sammanfattning från skidscenen: Janne dödade Kabinbanan i Åre, Riksgränsen snart tillbaka från den mörka sidan och en träningsutmaning att sätta tänderna i.

Text: Gabriella Edebo • 2019-01-27 Uppdaterad 2019-01-27

Janne dödade Kabinbanan i Åre

Högzon i Åre öppnade för första gången sedan den 23 december i veckan, och på toppen möttes besökarna av en isklump som hängde från en sackande vajer på den plats den anrika Kabinbanan borde vara. Ryktet på byn är att en av kablarna är skadad men hur illa är ännu oklart. Ett som är säkert är att det lär dröja innan Kabinbanan öppnar igen, eller om sommaren 2018 blev den sista gången vi fick njuta av färden på 853 fallhöjdsmeter i ett svep. Tack för den stormen Jan som drog in med upp till 50 m/s i byarna uppe på toppen av Skutan.

Tack till @darrenhamlinfotoandfilmdarrenhamlin.se för bilden!

Japanhäng

Alla verkar ha hängt i Japan den gångna veckan. Alltså verkligen alla. Från alla Freeride World Tour-åkare som passade på att hänga kvar lite extra länge efter tävlingen, till @transsiberiatojapan-crewet som tog tåg och färja hela vägen från Stockholm till Japan genom bland annat Ryssland. Och såklart även vår egen chefredaktör som har svårt att bli kvitt sitt japow-beroende.

Skidsnack #4: Veckans nyheter i skidvärlden
Tess Golling smakar på djupt japanskt puder. Foto: Tobias Liljeroth

Snart öppningsdags norröver

Riksgränsen och Björkliden har fått riktigt bra mängder snö så här långt i vinter och nu börjar det eviga mörkret dra sig undan, vilket betyder att öppningen är nära!
Den 8 februari öppnar Björkliden och 1 mars snurrar Riksgränsen igång sina liftar.

Anmälan till NM 2019 öppen

Och på tal om Riksgränsen, du har väl inte missat att Scandinavian Big Mountain Championships har smygannonserat ut de officiella datumen för vårens upplaga av NM? 6-8 maj är datumet du ska boka in och se till att anmäla dig i tid, de olika klasserna brukar fyllas upp snabbt, speciellt nu när det även i år räknas som en tvåstjärnig deltävling på kvaltouren till FWT.
Läs mer och anmäl dig på bigmountain.se

Skidsnack #4: Veckans nyheter i skidvärlden

Recco Lavin

En 22-åring skidåkare blev begravd på mer än 3 meters djup i en lavin i Schweiziska Jaun i mitten av januari meddelade Recco i ett pressutskick. Otroligt nog hittades han levande efter att ha varit begravit i en timme och tio minuter. Lavinen var 50 meter bred och 250 meter lång, lavinprognosen för dagen var satt till betydande (3 av 5) och ingen av de tre i gruppen som var inblandade i olyckan hade lavinutrustning i form av transceiver, spade och sond. Offret hittades tack vare att han hade ena Recco-reflektor i sin jacka som kunde hittas med hjälp av Recco-detektorer i helikopter och på lavinens yta, samt med hjälp av en lavinhund. Hela 40 minuter tog det att gräva fram mannen som låg begravd på 3,20 meters djup. Att överleva så länge och ändå överleva är extremt sällsynt.

Veckans träningsutmaning


Vi råkade snubbla över den här videon från cykelproffset Kate Courtney som tränar upp sig inför cykelsäsongen med en övning som känns som klippt och skuren även för skidåkare.


Jobbmöjlighet för mediokra skidåkare

Få betalt för att åka skidor. Ett drömjobb för många har dykt upp hos Arbetsförmedlingen, men det finns en hake: du får inte vara för bra på att åka skidor. Läs mer nedan:

Jobbmöjlighet för mediokra skidåkare

Skidsnack #3: Veckans nyheter i skidvärlden


Klassisk skidfilm: the Blizzard of Aahhh’s


Köpenhamns nya plastbacke


Text: Gabriella Edebo • 2019-01-27
ArtiklarÅreLavinsäkerhetReccoScandinavian Big Mountain ChampionshipsskidsnackX-Games

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen