Helena Rapaport tränar inför VM på hemmaplan. Foto: skidor.com / Thomas Bauchun

Artiklar

Besegra berget – en film om störtlopp

Se en nervkittlande dokumentär om störtlopp som fångar sportens alla aspekter på ett spektakulärt vis. Brant, isigt och läskigt på riktigt.

Text: Gabriella Edebo • 2019-01-28 Uppdaterad 2019-01-28

Det drar ihop sig för alpina VM i Åre och den största utmaningen för både åkare och arrangörer är det erkänt hårda störtloppet. Det är långt, brant och ska vara riktigt isigt för att underlaget ska hålla för att alla åkare i startfältet ska kunna bränna förbi i 120 blås.

Terrängen från toppen av Åreskutan påminner mer om en skicrossbana än ett klassiskt störtlopp, vilket älskas av många och kritiseras av andra. Tävlingen ska vara spektakulär både för åskådare och åkarna själva, och då krävs det att banan är svår. Det ska gå snabbt, hoppen långa och underlaget stenhårt.

Besegra berget - en film om störtlopp
Foto: Åre 2019

Av alla grenar är störtloppet den största utmaningen för både åkare och arrangörer, och insatsen som krävs från alla inblandade och volontärarbetare är enorm. Snudd på 900 meters fallhöjd och totalt mer än sex kilometer pist ska vara i toppskick och mer än tjugofem tusen meter nät ska sättas upp, för hand.

Dokumentärfilmaren Johan Candert har själv tävlat i alpint på elitnivå som ung och har bland annat gjort hyllade dokumentärer om Carolina Klüft och Anja Pärson. Nu har han följt några av sportens största namn, banbyggarna, tusentals volontärer och de svenska hemmahoppen i förberedelserna inför årets viktigaste tävling.

Besegra berget - en film om störtlopp
Foto: SVT

Se den otroligt väl berättande dokumentären som skildrar skidsportens formel 1 och vad som krävs för att besegra berget.

Fantastisk skildring av störtlopp, förmåga att organisera tävlingar i kombination med beskrivningen av det kollegiala momentet i att tillsammans utmana sig själv och backen. Oerhört snyggt jobbat Johan Candert och company! – Tommy Eliasson Winter, alpin chef på svenska skidförbundet.

Dokumentären kan ses kostnadsfritt på SVT Play (klicka för att komma direkt till programmet) i sex månader framöver och sänds på SVT 1 imorgon tisdag klockan 21:00.

Världscupens hårdaste störtlopp


Bode Miller – på en skida genom livets störtlopp


Ett stycke skidhistoria från Årebragden 1948


Text: Gabriella Edebo • 2019-01-28
ArtiklarAlpintÅreStörtlopp

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen