Ludvig Lundin lägger ner höften vid Hovde i Vemdalen. Foto: Axel Adolfsson

Artiklar

Skidtest 2019: pistskidor med kort radie

Vinterns bästa pistskidor med en radie upp till 15 meter, enligt Åka Skidors gigantiska skidtest. Det här är skidor för korta och rappa svängar och stenhård carving.

Text: Sara Sandberg • 2019-01-29 Uppdaterad 2019-01-29

Testgeneral Sara Sandberg Foto Axel Adolfsson

Ännu ett gigantiskt skidtest genomfört av Åka Skidors hårt arbetande och snudd på sjukligt entusiastiska testpatrull. Testpanelen består av riktiga skidåkare av alla möjliga olika slag, erfarenheter och preferenser. Allt för att du ska kunna hitta favoriten för just din åkning.

Vi presenterar: Vinterns bästa pistskidor, enligt Åka Skidor.

Pistskidor med en radie upp till 15 meter. Det här är skidor för korta och rappa svängar och stenhård carving.

Testpatrullen

Skidtest 2019: pistskidor med kort radie

Ludvig Lundin

Längd 180 cm
Vikt 78 kg
Ålder 20 år

Började sin karriär i Norrköpings SK som 12-åring och fortsatte med fyra år på skidgymnasium. Nu är han skidlärare på Vemdalsskalet. Ludvig trivs när åkningen är på gränsen till vad som går och åker aggressivt men lekfullt. En hård race-SL-skida gör det möjligt.

Favoritskidor
1. Stöckli Laser WRT
2. Nordica Dobermann Spitfire ti FTD
3. Atomic Redster S9

Skidtest 2019: pistskidor med kort radie

Peter Jigstedt

Längd 183 cm
Vikt 75 kg
Ålder 37 år

Har en gedigen kunskap efter 25 år i skidbranschen. Är ansvarig för all hårdvara på Hanson i Åre och har örnkoll på skidor och att matcha dem till sina kunder. För egen del gillar han en kvick och lekfull skida som går bra i både korta och långa svängar.

Favoritskidor
1. Head Supershape Magnum
2. Völkl Racetiger SL
3. Stöckli Laser WRT

Skidtest 2019: pistskidor med kort radie

Sara Sandberg

Längd 174 cm
Vikt 77 kg
Ålder 43 år

Examinerad skidlärare som åker med utpräglat skolad teknik. Skidorna är uppe på kant, med skär i carvingsvängar. Trots bländade teknik och hög fart åker hon mjukt och följsamt mot underlaget. Sara gillar skidor som både är följsamma och stabila.

Favoritskidor
1. Stöckli Laser WRT
2. Völkl Racetiger SL
3. Atomic Redster S9

Skidtest 2019: pistskidor med kort radie

Testfavoriter

1. Stöckli Laser WRT

2. Völkl Racetiger SL

3. Atomic 
Redster S9

Skidtest 2019: pistskidor med kort radie
Skidtest 2019: pistskidor med kort radie

Stöckli Laser WRT ST

Pris 13 900 kronor
Bindning Salomon SP 12 Titanium
Längder 162, 172 cm
Mått 118-66-100 mm
Radie  14,8 meter
+ Otroligt behaglig carving

Fakta WRT står för World Cup Racing Team och det säger allt om skidans uppbyggnad. En sandwich med full träkärna och dubbla titanallager. Spann och skärning följer hela skidans längd.

Omdöme Rå prestanda med klass och finess. Tryggheten vi upplever avspeglar betydligt fler än sina 172 centimeter. Skidan har ett fantastiskt bett på hårt underlag. Den är kvick, spänstig och följsam. Den suger dig inte in i svängen med någon våldsam kraft för att du börjat kanta. Vill du att det ska hända är det mer attackerande av ytterskidans brätte som gäller, då händer det grejer och du slussas ut i andra änden av svängen – det är kul och livfullt men inget obehagligt carvingkast. Den är kvick, spänstig och följsam. Ta med dig självförtroendet de ger dig till brantare terräng, för där blir de bara bättre. Skidan är sportigare än de flesta åkare så utmana den rejält och se vem som ger sig först.

”Den tål all fart och kraft jag kan åstadkomma. Jag vill lägga rena skär i varenda pist jag hittar.” Sara

”Den gör allt jag vill göra i en pist. Den gör mig aldrig besviken utan är bra på allt.” Peter

 

Skidtest 2019: pistskidor med kort radie

Völkl Racetiger SL

Pris 8 500 kronor
Bindning Marker  rMotion 12.0
Längder 150, 155, 160, 165, 170 cm
Mått 127-68-103 mm
Radie 12,6 meter
+ Ofantlig precision

Fakta Träkärna och titanalskikt som vilar i en glasfibervagga i toppar och ändar. Under foten övergår glasfibern till ett slätt lager. Fram sitter en UVO-puck för att få tidigare tryck på topparna och minska vibrationerna.

Omdöme Med ett overkligt bra isgrepp och en enorm kvickhet ur svängarna är det här testets vassaste SL-skida. Trots att det är lätt att ha höga förväntningar på en pistskida från Völkl blir det en wow-upplevelse. Helt felfritt levereras precision. Även om det sagts många gånger tidigare ska det poängteras. Skidan gör exakt som du vill. De svänger som tusan, svarar snabbt och kickar iväg dig till nästa sväng. Med god teknik och bra bålstyrka kan du hantera dessa skidor. Du måste gilla eller vara peppad på att lära dig racecarving, för det är vad det här går ut på. Exaktheten ger mycket racekänsla och sladdande svängar kan du lämna hemma.

”Den är tuff, utmanande och väldigt, väldigt rolig. 
Jag roas och utvecklas.” Peter

”Här finns inga konstigheter som stör. Allt är precision. 
Det känns som att jag åker med tiara.” Sara

 

Skidtest 2019: pistskidor med kort radie

Atomic Redster S9

Pris 9 000 kronor
Bindning Atomic X12
Längder 153, 159, 165, 171 cm
Mått 118-68-104 mm
Radie 12,7 meter
+ Förvandlar dig till Schiffrin

Fakta Kärna av poppel och ask förstärkt med dubbla lager titanal. En dämpande stav ligger ovanpå skidan, fäst i ett gummilager under bindningen och ska fungera likt en servostyrning i lägre fart.

Omdöme En riktigt inbjudande snävsvängare från racevärlden men anpassad för vanliga dödliga. Skidan viker inte någonsin ner sig, har ett bra grepp i hård pist men ändå går den lätt in i sväng. Den ger bra respons och är du lite cool med kantningen kan du stå ut den även i lite större svängar. I brant terräng krävs benstyrka, teknik och god balans fram-bak för att inte komma ur svängen som obönhörlig tvåa. Den är lugn trots sin svängiga karaktär och blir aldrig obehagligt yster. Redster passar dig som gillar skär och sväng med mycket pulver. Ligger du och kör kortare backar kan du maxa upplevelsen och komma ner med samma känsla som efter ett HIIT-pass på gymmet, fast i mycket roligare miljö.

”Jag får en stabil och hård respons som sitter kvar till ingången på nästa sväng. Riktigt bra.” Ludvig

”Jag underhålls och utmanas. Jag måste tajma rörelserna i utgången på svängen för att inte få pisk.” Sara

 

Skidtest 2019: pistskidor med kort radie
Make kortsväng great again. Foto: Axel Adolfsson

Mer om testet:

Alla skidor har blivit servade, vallade och slipade så fort det funnits behov av det. Varje skida har körts i minst en halvdag var, oftast ännu längre än så. Vi är helt enkelt extremt måna om att alla våra testomdömen ska vara så rättvisa och välgrundade som det bara är möjligt. Allt för att just du ska få den hjälp du behöver för att hitta dina nya favoritskidor inför vintern.

Hela testet hittar du i Prylguiden som går att läsa online. Läs mer här.


Text: Sara Sandberg • 2019-01-29
Artiklar

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen