Craig Murray sideflippar sig till vinsten i Kicking Horse. Foto: Dom Daher/Freeride World Tour

Artiklar

Framåt för svenskarna på FWT i Kicking Horse

Det blev ett fall framåt för de svenska åkarna under Freeride World Tours andra stopp för säsongen i Kicking Horse i Kanada.

Text: Sofia Lewerin • 2019-02-08 Uppdaterad 2019-02-08

Lagom till invigningen av Freeride World Tours andra stopp kom en stor snöstorm till British Columbias inre bergstrakter och åkarna fick njuta av tre dagar av puderåkning i Kicking Horse innan sikten kom tillbaka och tävlingen kunde köras. Vädret var värt att vänta på och tävlingsdagen tisdagen 5 februari kunde sedan köras under perfekta förhållanden. Klarblå himmel, puder och tävlingsfacet hade fina och mjuka landningar. Det blev en bra show och vi fick se nya tricks och linjer på facet Ozone.

Det enda problemet med den klarblå himlen var kylan som vi fick med på köpet. Bilens termometer visade -28 grader när vi körde upp till backen på morgonen innan tävlingen. Freeride World Tour, Kicking Horse Mountain Resort, Destination BC och Tourism Golden som tillsammans höll i eventet var dock förbereda på kylan och tog stort ansvar för både åkarna och alla runt omkring så att ingen skulle ta skada av kylan. Trots det fick vi både frusna tår och tävlingens livestream fick problem då mediautrustningen inte klarade av kylan. 

Framåt för svenskarna på FWT i Kicking Horse
Den svenska truppen i Kicking Horse: Reine Barkered, Jackie Paaso, Kristofer Turdell och Carl Regnér. Foto: Sofia Lewerin

Tre dagar av väntan på tävlingen gav oss tid att få en djupare blid av FWT och vad som händer bakom kulisserna. En av domarna, Lolo, höll en clinic där han med en fransk brytning noga gick igenom vad de letar efter i ett åk. Vi fick se klipp på gamla FWT åk och tillsammans leka domare. Sammanfattat så är det en sak som domarna värderar högt och det är att åka kontrollerat. Det är basen i ett bra åk och han poängterar flera gånger hur viktigt det är. Förutom kontroll bedöms val av linje, flyt, hopp och teknik. De flesta åkarna har fått en plats på touren genom att de kvalat med poäng från Freeride World Qualifier eller genom förra årets FWT-final. Touren bjuder även in wildcard, den legendariske Tanner Hall var en av åkarna som fått det i år.

FWT har en mycket högre lavintolerans än vad som generellt anses okej på en skidort. I väntan på tävlingen ordnade FWT en säkerhetsclinic där en av Kicking Horse mest erfarna skidpatrullör, Kyle, berättar i detalj hur de bedömer säkerheten av snölagret under tävlingen. Vi tar skydd från den iskalla snöstormen i skidpatrullernas stuga på bergets topp och Kyle berättar:
– Kicking Horse tar säkerheten på störta allvar och anledningen att toleransen av laviner är högre är att alla som åker på facet har extremt bra kunskap om vart de ska åka och framför allt vart de inte ska åka. Dessutom har alla lavinutrustning som transceiver, spade, sond, airbag och Recco. Snölagret i Kicking Horse studeras från dag till dag och det som oroar mig under Freeride World Tour är ett tunt lager som skapades 26 Oktober.

Tävlingsfacet, Ozone, med sina branta klippor har tidigare varit permanent stängt för allmänheten. De tre svenska åkarna Reine Barkered, Kristofer Turdell och Carl Regnér var dock inte särskilt imponerade av facet. 
– Det är litet men terrängen är ändå rolig. Det finns inte jättemycket olika dropp och det är inte den bästa miljön för tricks, enligt Reine.

Framåt för svenskarna på FWT i Kicking Horse
Bakom kulisserna på FWT. Foto: Sofia Lewerin

Först ut på tävlingsdagen var damer, snowboard. Tyvärr har vi inga svenskar i denna klass. Marion Haerty från Frankrike tog förstaplatsen med ett snabbt åk med bra flyt. Andraplatsen tog Wakana Hama från Japan och trea blev Manuela Mandl från Österrike som båda körde stabilt.
– ”It’s really nice to win here in Canada, I really feel like home here ! We had all the good conditions to ride well and have fun and that was just the case. I totally changed my line from last year, I wanted to follow the line of skiers, to go fast and big…and it worked! ”- Marion Haerty

Efter det startade den andra damklassen, skidor. Vår egen Årebo Jackie Paaso, som än så länge tävlar för sitt hemland USA, hade som mål att köra snabbt och stabilt vilket hon verkligen visade att hon kunde. Det blev ett stort dropp nerför sista klippan och tyvärr slutade det i en krasch och en utslagen tand. Norska Hedvig Wessel hade planerat en bra linje men tyvärr blev det även där en krasch i början av åket. Vinnare blev Jacqueline Pollard från USA som valde en bra linje och körde den med stil. Italienska Arianna Tricomni kom tvåa på grund av ett stort dropp utför ett parti som både var brant och tekniskt. Trea blev Hazel Birnbaum från USA. 

Segern i herrarnas snowboardklass gick till ett wildcard, Victor De Le Rue från Frankrike. Hans flyt och kreativa åkstil tillsammans med en backside 360 ledde till vinst. Andraplatsen gick till den rutinerade amerikanen Sammy Luebke och tredjeplatsen till Blake Hamm, USA, som öppnade en ny linje som aldrig körts förut.

Sist men inte minst fick vi se herrar skidor där självförtroende, kontroll och fart var temat. Den 20-åriga Craig Murray från Nya Zeeland tog hem förstaplatsen med en 360, backflip och avslutade med ett ett stort dropp. Italienska Markus Eder, som fortfarande ligger etta i den totala rankingen, kom tvåa med ett åk som kombinerade freestyle och big mountain. Den lokala idolen, Logan Pehota, tog tredjeplatsen. På fjärde respektive femte plats fick vi se svenskarna Kristofer Turdell och Reine Barkered som i den totala rankingen även nu ligger på exakt samma placeringar. Carl Regnér slutade på plats 14.

Framåt för svenskarna på FWT i Kicking Horse
Bra drag på skiddamernas pall. Foto: Sofia Lewerin

Alla åkare går vidare till nästa stopp som körs i Fieberbrunn i Österrike, 22-28 Februari. Vi ses där!

Repris & resultat från Freeride World Tour Japan


Möt vår FWT-reporter i Kicking Horse


Text: Sofia Lewerin • 2019-02-08
ArtiklarCarl RegnérFreeride World TourJackie PaasoKanadaKicking HorseKristofer TurdellReine Barkered

Copyright © 2024 Åka Skidor

Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Karlavägen 96, 115 26 Stockholm, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206

Rulla till toppen